Οι "τακτοποιημένοι" σε βουλευτικά γραφεία παίρνουν υπερωρίες, που προφανώς δεν έχουν κάνει , περισσότερες από το μισθό τους.
Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009
Συμβαίνουν στο "ΑΤΤΙΚΟΝ"
Οι "τακτοποιημένοι" σε βουλευτικά γραφεία παίρνουν υπερωρίες, που προφανώς δεν έχουν κάνει , περισσότερες από το μισθό τους.
Πλασματικές υπερωρίες στους «εκλεκτούς»
(ΒΗΜΑ)
Με «μπόνους» 90 ώρες υπερωριακής απασχόλησης κάθε μήνα και 425 ευρώ οδοιπορικά η προηγούμενη κυβέρνηση «βόλεψε» προεκλογικά τους εκλεκτούς της εξουσίας.
Οπως αποκαλύφθηκε κατά τον έλεγχο των κονδυλίων για τη μισθοδοσία στον δημόσιο τομέα εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, περισσότεροι από 3.000 υπάλληλοι και αστυνομικοί αποσπασμένοι στα γραφεία των βουλευτών και των κομμάτων παίρνουν εφέτος έναν δεύτερο μισθό κάθε μήνα!
Αυτό έγινε με δύο αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αφού εξασφάλισε την ανοχή των άλλων κομμάτων έδωσε πλασματικές υπερωρίες και οδοιπορικά για όλους τους αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους στα γραφεία των ευρωβουλευτών, των βουλευτών και των κομμάτων.
Σήμερα η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, η οποία προχώρησε στη λύση των συμβάσεων των εργαζομένων με σταζ, επανεξετάζει τις σκανδαλώδεις αυτές αποφάσεις για λόγους εξοικονόμησης πόρων αλλά και για λόγους ηθικής τάξεως.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Λέγκας με απόφασή του αύξησε τα οδοιπορικά για τους εκλεκτούς της εξουσίας σε 425,09 ευρώ τον μήνα, ποσό που αναλογεί στο 50% του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία προέβαλλε στο πρόγραμμά της την απόφαση για «πάγωμα μισθών» σε όλον τον δημόσιο τομέα και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωνε τις Βρυξέλλες ότι προτίθεται να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών με πρώτες τις υπερωρίες και τα οδοιπορικά, αλλά και τους μισθούς των «golden boys» που υπερβαίνουν τις 6.500 ευρώ τον μήνα. Οπως αναφέρεται στην απόφαση:
- «Οι κατώτερες μηνιαίες αποδοχέςτου προσωπικού γραφείου των ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας, με απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης,χωρίς προϋπηρεσία, διαμορφώνονται από 1.1.2009 έως 31.8.2009 σε 817,48 ευρώ και από 1.9.2009 έως 31.12.2009 σε 850,18 ευρώ. Συνεπώς, η μηνιαία αποζημίωσηγια οδοιπορικά έξοδα,την οποία δικαιούνται οι υπάλληλοι που διατίθενταιγια τη γραμματειακή εξυπηρέτησητων βουλευτών και των ελλήνων βουλευτών του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου, καθώς και οι υπάλληλοι και αστυνομικοί που διατίθενταιστα γραφεία των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμορφώνεται από 1.1.2009 έως31.8.2009 σε 408,74 ευρώ (δηλαδήτο μισό των 817,48 ευρώ) και από 1.9.2009 έως 31.12.2009 σε 425,09 ευρώ (δηλαδή το μισό των 850,18 ευρώ)».
Οι υπερωρίες όμως είχαν δοθεί νωρίτερα. Στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η ΝΔ συζητούσε ακόμη και το ενδεχόμενο των δίδυμων εκλογών τον Μάρτιο, είχε εγκριθεί και πάλι για τα ίδια πρόσωπα η καταβολή υπερωριών 90 ωρών τον μήνα, και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2009.
Η σχετική απόφαση όριζε τα εξής: «Εγκρίνουμε την καθιέρωσηυπερωριακής, νυχτερινής,Κυριακών και εξαιρεσίμωνημερών εργασίαςγια το προσωπικόπου αποσπάται ή διατίθεταιή διορίζεται στα κατωτέρω γραφείακαι καλύπτει οργανικές θέσεις,σύμφωνα με τις ισχύουσες περίαυτών διατάξεις, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2009 μέχρι 31.12.2009, ως εξής: Α1) Για τους υπαλλήλους καθώς και την προσωπική ασφάλεια και τους οδηγούςπου είναι αποσπασμένοιή διατίθενται ή διορίζονται στα γραφεία του Προέδρου της Δημοκρατίας,του Προέδρου της Κυβέρνησης,των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών, των Υφυπουργών, της Γενικής Γραμματείαςτου Υπουργικού Συμβουλίου,μέχρι 90 ώρες συνολικά τον μήνα για κάθε υπάλληλο, ως ακολούθως:
α. Υπερωριακή εργασία (μέχρι 22ης ώρας) 40 ώρες. β. Νυχτερινή υπερωριακή εργασία(από 22ης ώρας μέχρι 6ηςπρωινής) 20 ώρες. γ. Εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμεςημέρες (από 6ης πρωινής μέχρι 22ης ώρας) 30 ώρες.Α2) Για τους υπαλλήλους καθώς και την προσωπική ασφάλεια και τους οδηγούςπου είναι αποσπασμένοιή διατίθενται ή διορίζονται στα Γραφεία των Γενικών ΓραμματέωνΥπουργείων, των Ειδικών Γραμματέων και των Διοικητών και Υποδιοικητών των ΑσφαλιστικώνΟργανισμών, μέχρι 70 ώρες συνολικά τον μήνα για κάθε υπάλληλο,ως ακολούθως: α. Υπερωριακή εργασία (μέχρι 22ης ώρας) 35 ώρες. β. Νυχτερινή υπερωριακή εργασία(από 22ης ώρας μέχρι 6ης πρωινής) 15 ώρες. γ. Εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμεςημέρες (από 6ης πρωινής μέχρι 22ης ώρας) 20 ώρες. Η δαπάνη που προκαλείται από την παραπάνω εργασία θα βαρύνειτις πιστώσεις των προϋπολογισμώντων φορέων στους οποίους οι ανωτέρω παρέχουν τις υπηρεσίεςτους. Β) Για τους υπαλλήλους που είναιαποσπασμένοι ή διατίθενται για την εξυπηρέτηση των Γραφείωντων Βουλευτών, των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των ΠολιτικώνΚομμάτων, καθώς και του Γραφείου του Επιτρόπου στην ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή, μέχρι 90 ώρες συνολικά τον μήνα για κάθε υπάλληλο,ως ακολούθως: α. Υπερωριακή εργασία (μέχρι 22ης ώρας) 40 ώρες. β. Νυχτερινή υπερωριακή εργασία(από 22ης ώρας μέχρι 6ης πρωινής) 20 ώρες. γ. Εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμεςημέρες (από 6ης πρωινής μέχρι 22ης ώρας) 30 ώρες. Οι πιστώσεις για την υπερωριακή,νυκτερινή απασχόληση ή απασχόλησητις Κυριακές και εξαιρέσιμεςημέρες των παραπάνω υπαλλήλων,των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό(Περιφέρειες, Υπουργεία καιΝομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις), καθώςεπίσης των υπαλλήλων των ΟΤΑα΄ βαθμού (δήμοι- κοινότητες),εγγράφονται στον προϋπολογισμότου Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και μεταφέρονταιστους αρμόδιους, για την πληρωμήτων αποζημιώσεων, φορείς. Για τους υπαλλήλους που διατίθενταιή αποσπώνται στα παραπάνω γραφεία από νομικά πρόσωπα,των οποίων οι πιστώσεις δεν βαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό,η αποζημίωση θα καταβάλλεταιαπό τις υπηρεσίες όπου ανήκουν οργανικά οι παραπάνω υπάλληλοι».
Η ειρωνεία είναι ότι η Βουλή έκλεισε τον Μάιο και ακόμη οι εργασίες, επί της ουσίας, της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου δεν έχουν ξεκινήσει. Οι αποσπασμένοι στα γραφεία των βουλευτών εξακολουθούν να εισπράττουν κάθε μήνα τον δεύτερο μισθό.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ζ. ΤΣΩΛΗΣ
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009
Βρε το έχουμε δει το έργο! Ξανά μανά τα ίδια
Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009
Για τις δηλώσεις της Υπ Υγείας
26/10/2009
Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών
Η Υπουργός Υγείας έχει αναλάβει εργολαβικά να μας πείσει ότι το βασικό πρόβλημα στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι η σπατάλη και η διαφθορά.
Αποκρύπτει συστηματικά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας υποχρηματοδοτείται στη χώρα μας αφού οι δαπάνες για την υγεία βρίσκονται στο 2.3% του ΑΕΠ όταν αντίστοιχα στις χώρες της ΕΕ οι δημόσιες δαπάνες ξεπερνούν το 6 %.
Αποκρύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας χρηματοδότησης καλύπτει τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, ενώ οι αναφορές της για μείωση των δαπανών κατά 2,5 δις ευρώ οδηγούν ουσιαστικά σε παύση αγορών τα νοσοκομεία.
Οι αναφορές της σε νέες δομές στους Δήμους για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αγνοούν τις προτάσεις του υγειονομικού κινήματος για ανάπτυξη και στελέχωση κέντρων υγείας στα αστικά κέντρα και την θεσμοθέτηση μέσω αυτών του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.
Μειώνει στις αναφορές της τα λειτουργικά κενά στα νοσοκομεία εμφανίζοντας τα σε 15.000 όταν είναι κοινή παραδοχή ότι ξεπερνούν σήμερα τις 40.000. Έτσι οι 3000 προσλήψεις που εξαγγέλλει είναι σταγόνα στο ωκεανό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και τις προκηρύξεις που έτρεχαν σήμερα με απόφαση του κ. Ραγκούση παγώνουν.
Αυτό που ξεχνά συστηματικά να αναφερθεί η νέα υπουργός είναι μέτρα για τον περιορισμό της δράσης του ιδιωτικού τομέα, η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η στελέχωση τώρα των νοσοκομείων που βρίσκονται υπό κατάρρευση.
Αρνείται να πει έστω και μια κουβέντα γι τις χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται στα νοσοκομεία με ελαστικές μορφές εργασίας αλλά και στα ιδιωτικά συνεργεία που έχουν γίνει καθεστώς.
Δεν βρήκε λέξη να πει για τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, για τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος για ένταξη στα ΒΑΕ και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Φαίνεται ότι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που αποτέλεσαν βασική επιλογή των υπουργών της ΝΔ στην υγεία, χρησιμοποιούνται για μια ακόμα φορά από την νέα υπουργό υγείας.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ύπαρξη ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας που θα παρέχει Δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όσους ζουν και εργάζονται σε αυτή τη χώρα. Για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ένταξη στα ΒΑΕ, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Τη λιτότητα η Κυβέρνηση ας την εφαρμόσει στα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων και όχι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009
Λίστα φαρμάκων, προσλήψεις νοσηλευτών και χρέη του ΕΣΥ
(ΑΥΓΗ)
Αυτά ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες η νέα υπουργός Υγείας. Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ακόμη ότι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η επαναφορά της λίστας φαρμάκων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και η καθιέρωση νέου, αποκεντρωμένου συστήματος για τις προμήθειες των νοσοκομείων.
Η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δεν ήταν, ασφαλώς, χθες σε θέση να δώσει διευκρινίσεις για τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, αλλά ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση και τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών θα είναι το αντικείμενο κοινής επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.
Στη γενική της πολιτική τοποθέτηση για τον χώρο της Υγείας, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε ως τραγική την κατάσταση των νοσοκομείων, τα οποία, όπως παρατήρησε, έχουν μετατραπεί σε "εστίες διαφθοράς", και έκανε λόγο για "δομικά, διαχρονικά προβλήματα" στην Υγεία. Η ίδια υπογράμμισε ακόμη ότι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ έχει αγγίξει τριτοκοσμικά δεδομένα και απέδωσε τη συνολική εικόνα της Υγείας σε "συνειδητές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της Ν.Δ.".
Τέλος, η υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η κατάργηση της λίστας φαρμάκων και η νέα τιμολογιακή πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ. για τα φάρμακα ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται, όπως ανέφερε η ίδια, κατά 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά, αφού ισχυρίσθηκε ότι "το ΕΣΥ καταρρέει", επανέλαβε την πάγια δέσμευση των υπουργών Υγείας για την καθιέρωση της Κάρτας Αναπηρίας, προανήγγειλε αύξηση στο επίδομα για τα απροστάτευτα παιδιά, ενίσχυση του θεσμού των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ένταξη των ιδρυμάτων της Πρόνοιας στο ΕΣΠΑ, στήριξη των πολύπαθων Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδιάρθρωση του ΟΚΑΝΑ και πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των φυλακών από τους κρατουμένους χρήστες ναρκωτικών.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, ερωτηθείσα για τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την προώθηση ή μη της ήδη έτοιμης υπουργικής απόφασης για την ένταξη της συνταγογράφησης των υποκαταστάτων στη θεραπεία των χρηστών ναρκωτικών, η Φ. Γεννηματά δήλωσε χαρακτηριστικά: "Δε θα μπούμε σε αυτή τη συνέντευξη σε αυτές τις λεπτομέρειες"!... Η ίδια, πάντως, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα είναι σε δύο μήνες έτοιμο να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τους τρόπους για τη δραστική μείωση της μακάβριας λίστας αναμονής του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
Νέο πλαίσιο για το κάπνισμα
Ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εφαρμογή του νόμου Αβραμόπουλου για το κάπνισμα προανήγγειλε χθες στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας. Η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε, μάλιστα, ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημοσίους χώρους.
Αναφερόμενη στην εμπειρία από την εφαρμογή του νόμου Αβραμόπουλου για το κάπνισμα, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι "πρόκειται για ένα αντιφατικό και ελλιπές ρυθμιστικό πλαίσιο" και επεσήμανε: "Δεν βρήκαμε τις υπουργικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του νόμου, έχει σταματήσει η χορήγηση αδειών για καταστήματα, κυρίως για αυτά άνω των 70 τ.μ., δεν έχουν προβλεφθεί οι κυρώσεις, ενώ οι δήμοι έχουν παραλύσει, αφού δεν έλαβαν ποτέ τις σχετικές οδηγίες".
Η υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η αξιολόγηση της εφαρμογής του νόμου Αβραμόπουλου για το κάπνισμα θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσει η κατάρτιση ενός "βελτιωμένου και εφαρμόσιμου ρυθμιστικού πλαισίου".
ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ: Οι ομοιότητες είναι άραγε τυχαίες?
Αν σ΄ όλα τα παραπάνω προστεθεί η μέχρι στιγμής άρνηση της Υπουργού να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων ώστε να ενημερωθεί άμεσα και υπεύθυνα, τότε το τοπίο δεν προοιωνίζεται ομαλό.
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΚΥΛΟΣ !
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009
Αρχίζουν και με ζώνουν τα φίδια…
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας στον Ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 και στους δημοσιογράφους κ.Πάϊκο και κ. Κοτάκη (ΑΠΕ)
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 Αποσπασμα
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Υπουργέ μια ερώτηση για το προσωπικό. Άκουσα στην ομιλία σας στη Βουλή να λέτε και έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό, ότι είναι ήρωες όσοι δουλεύουν στο ΕΣΥ γιατί αυτοί έχουν κρατήσει (γιατροί και νοσηλευτές) το σύστημα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και με δραματικές συνθήκες δουλειάς.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Έχω δει ο ίδιος με τα μάτια μου γιατρό ο οποίος σε εφημερία στο «ΣΩΤΗΡΙΑ» να ξεκινάει την εφημερία την Παρασκευή το πρωί και να φεύγει από το νοσοκομείο έγκλειστος μετά από 3 μέρες.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι ακριβώς κ. Κοτάκη.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Και αυτός ο γιατρός να παίρνει 1.500 - 1.600 ευρώ κλπ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και νοσηλεύτριες που δεν παίρνουν ρεπό.
Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Και να μην παίρνει και φακελάκι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Γι' αυτό τον κόσμο πέρα από καλές προθέσεις, κάτι πιο συγκεκριμένο για να αισθανθεί ότι αναγνωρίζεται η δουλειά του και η προφορά του. Δεν ξέρω αυτό αν είναι χρήματα, αν είναι κάτι άλλο συμβολικό, έχετε στο μυαλό σας;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτα απ' όλα νομίζω -και συμφωνώ απόλυτα όπως το τοποθετήσατε- ότι αν δεν έχουμε μια κοινωνική συμμαχία για την υγεία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Εδώ δεν είναι θέμα να απαξιώσουμε ούτε τους γιατρούς ούτε τους νοσηλευτές. Μέσα από τις προσλήψεις βέβαια θα εξορθολογιστεί όλη η λειτουργία των νοσοκομείων, γιατί θα υπάρχει η καλύτερη δυνατότητα για τις εφημερίες για τα ρεπό. Επίσης εμείς σκεφτόμαστε ότι σε συνεργασία με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, να μπορέσουμε σιγά - σιγά να κάνουμε και κάποια πρώτα δείγματα, ποιοτικά ενδεχομένως, σε κάποια νοσοκομεία, ως προς την υποδοχή των ασθενών.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Όπως;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή να αρχίσει μια διαφορετική προσέγγιση σεβασμού του πολίτη. Και νομίζω ότι και οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα νιώσουν ότι λειτουργούν σε ένα άλλο σύστημα.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Έχετε πάει πάντως σε εξωτερικά ιατρεία, φαντάζομαι να δείτε ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σε μερικά νοσοκομεία.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μα φυσικά και έχουμε γνώση και είναι τραγική η κατάσταση, έχετε δίκιο. Πρώτα απ' όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι όλοι απαξιωμένοι, δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει αυτή η ισοπέδωση. Οι περισσότεροι είναι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ταχτεί να υπηρετήσουν τον κόσμο, τους πολίτες.
Υποσχέσεις έδωσε και πάλι η Υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για 3000 προσλήψεις ετησίως νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού πέραν από τους συνταξιοδοτούμενους και μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα βρεθούν τα χρήματα με ανακατανομή των προτεραιοτήτων στον προϋπολογισμό.
Κατά τα άλλα δεν ανέφερε λέξη για μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ούτε μια κουβέντα για τα ΒΑΕ, μιλιά για τις ιδιωτικοποιήσεις, καμιά συζήτηση για για τις ΣΔΙΤ στην υγεία.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν πέρα από τις καλές προθέσεις, έχει στο μυαλό της κάτι πιο συγκεκριμένο όπως χρήματα ή κάτι άλλο συμβολικό,
για να αισθανθούν οι υγειονομικοί ότι αναγνωρίζεται η δουλειά τους και η προφορά τους , όχι μόνο δεν δόθηκε απάντηση αλλά περνώντας απέναντι (μου θύμισε έντονα τον Αβραμο) υποσχέθηκε ότι δεν θα μας απαξιώσει (sic) και ότι θα αρχίσουμε να νοιώθουμε διαφορετικά προσεγγίζοντας με σεβασμό τον πολίτη.! ! !
Ξεχνά φαίνεται η υπουργός ότι οι μόνοι που σέβονται τον πολίτη μέχρι τώρα είναι οι κατάκοποι και απλήρωτοι υγειονομικοί και ότι εκείνοι που πρέπει να τον προσεγγίσουν με σεβασμό είναι εκείνοι που τον κορόϊδευαν τόσα χρόνια και εκείνοι που θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο στο μέλλον .
Αρχίζουν και με ζώνουν τα φίδια…
Πόντιος Πιλάτος
Αποφάσεις του Δ.Σ. του σωματείου στη συνεδρίαση 15/10/09
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009
ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
Ξεκινά η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού
Υπό έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τίθεται η Ελλάδα μετά την προσφυγή της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. τον προηγούμενο Μάρτιο, αναφορικά με την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, τα οφειλόμενα ρεπό και τις ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού. Όπως και τότε είχαμε επισημάνει, η Ομοσπονδία μας δε φέρει ευθύνη για την τροπή που θα λάβει η υπόθεση, με το διεθνή διασυρμό της χώρας και την παραπομπή της στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Την ευθύνη, φέρουν αποκλειστικά και μόνο οι πολιτικές Ηγεσίες των προηγούμενων ετών, που με πράξεις ή παραλήψεις τους, οδήγησαν στο σημείο αυτό. Εμείς απ’ την πλευρά μας, μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα τιμήσουμε για άλλη μια φορά το συνδικαλιστικό μας ρόλο, εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα, προκειμένου να δικαιωθεί το σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού που σήμερα υφίσταται αυτή τη βάναυση μεταχείριση από την Ελληνική Πολιτεία.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Γενική Γραμματεία
Βρυξέλλες, 28/09/2009
SG(2009)/871
Κύριε/Κυρία,
Έλαβα την επιστολή σας της 23/03/2009, σχετικά με τον πελάτη σας ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. (PASONOP, Hellenic Confederation of Nursing Unions) και σας πληροφορώ ότι καταχωρήθηκε ως καταγγελία με τον αριθμό πρωτοκόλλου 2009/4576, SG(2009) Α/4140 (στοιχεία που πρέπει να αναφέρονται σε κάθε μεταγενέστερη αλληλογραφία)
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009
Το Δ.Σ. του σωματείου συνεδριάζει
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009
Προκήρυξη 1.727 θέσεων
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009
Η ΝΤΟΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009
Γράμμα από το Παύλο Σακκά
Για να μη γκρινιάζουμε μόνο, αλλά και γιατί ο καθημερινός μας αγώνας χρειάζεταικαι κάποια επιβράβευση, καλό είναι να επισημάνουμε το γεγονός ότι τοΠανεπιστήμιό μας, για το 2009 ανέβηκε στην 177 θέση της παγκόσμιας κατάταξης τωνΠανεπιστημίων.Το γεγονός αυτό δεν είναι εύκολο ούτε τυχαίο.Ιδιαίτερα η Σχολή μας πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο υπερήφανη, αφού τομεγαλύτερο μέρος της διδακτικής και ερευνητικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίουτης Αθήνας, επιτελείται από την Ιατρική Σχολή.Αναμφισβήτητα το Αττικό συνέβαλε τόσο στην καλύτερη εκπαίδευση των φοιτητών μας,όσο και στην αύξηση του ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου, που γίνεται στην χώραμας.Οι διακρίσεις αυτές είναι αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας και τιμούν όλους μας.
Παύλος Σακκάς
Αναπληρωτής Καθηγητής ΨυχιατρικήςΕιδικός Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ
Κατάργηση του ΠΔ 180
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας η Υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με απόφασή της κίνησε τις διαδικασίες κατάργησης του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν 180 «Όροι, προϋποθέσεις, διαδικασία και προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Το νέο Προεδρικό Διάταγμα που καταργεί το προαναφερθέν υπεγράφη ήδη.
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009
Ο Δ.Αβραμόπουλος επέτρεψε λίγο πριν τηναναχώρησή του την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από ιδιωτικές εταιρείες
ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑ
Λίγο πριν αποχωρήσει ο κ Αβραμόπουλος από το υπουργείο Υγείας φρόντισε, με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, να αφήσει το στίγμα της πολιτικής της Ν.Δ. σε όφελος πάντα των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας.
Με το υπ αριθμ 180 Προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο 210/2/10/09 φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης, επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από ιδιωτικές εταιρείες χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή γιατρών ή οδοντιάτρων στη μετοχική σύνθεσή τους.
Η προκλητική παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στο μεγάλο κερδοσκοπικό κεφάλαιο αποτελεί καταστροφικό πλήγμα για την προοπτική της δημόσιας υγείας αλλά και για το μέλλον των μικρών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Συνδυαζόμενη η προκλητική αυτή ενέργεια με την εξίσου απαράδεκτη απόφαση για συνέχιση της ανωμαλίας στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) με εκ νέου διορισμό της δοτής διοίκησης αποδεικνύει τη σημασία που έχει η αποκατάσταση της νομιμότητας στον ΠΙΣ με την επάνοδο του εκλεγμένου ΔΣ.
Καλούμε τη νέα υπουργό Υγείας να καταργήσει άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα και να προχωρήσει σε διαβούλευση με τα εκλεγμένα όργανα των γιατρών αλλά και με τους άλλους κοινωνικούς φορείς.
Η δογματικά νεοφιλελεύθερη λογική της παράδοσης των πάντων στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων πρέπει να ανακοπεί και να ηττηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα κατέθεσε τις προγραμματικές του θέσεις για ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα των συμφερόντων που έρχεται να εξυπηρετήσει το Π.Δ. του κ. Αβραμόπουλου.
Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τις πράξεις και τα έργα σε αυτούς τους τομείς.
8/10/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009
Με πρόσληψη νοσηλευτών η βελτίωση
http://news.ert.gr/el/ellada/politiki/28331-diloseis-neas-yp-ygeias-sti-net
Η ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ...ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Τότε και τώρα?
Δηλώσεις Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Η εργασία βλάπτει την υγεία
07/10/2009 (BHMA)
Επτά στους δέκα Ελληνες είναι δυσαρεστημένοι με τις συνθήκες στον χώρο της δουλειάς τους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ
Η εργασία βλάπτει σοβαρά... την υγεία πιστεύουν οι εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό κατέδειξε η «πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση σχετικά με την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (ΕU-ΟSΗΑ) που διεξήχθη στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κατά την έρευνα η χώρα μας αποκτά μια ακόμη αρνητική «πρωτιά» καθώς, όπως δήλωσαν επτά στους δέκα συμπολίτες μας, οι συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία τους έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το 64% των Ελλήνων θα άλλαζε δουλειά αν του προσφέρονταν καλύτερες απολαβές, ενώ το 47% θα μεταπηδούσε σε άλλη θέση αν οι συνθήκες ασφαλείας και υγείας ήταν καλύτερες. Ακόμη το 43% θα άλλαζε εργασία αν υπήρχε η σιγουριά από την προσφερόμενη θέση απασχόλησης, ενώ το 21% θα άλλαζε πόστο αν οι ώρες εργασίας ήταν λιγότερες.
Επίσης, όπως σημειώνεται στην έρευνα, το 85% των Ελλήνων «χρεώνει» σε μεγάλο ή μικρό βαθμό την κακή κατάσταση της υγείας του στο επάγγελμα που ασκεί. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη κατηγορία η χώρα μας φιγουράρει στην πέμπτη χειρότερη θέση, πίσω από την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σλοβενία και την (πρώτη) Λιθουανία.
Ιδιαίτερα αρνητικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης σε ό,τι αφορά την «ανάπτυξη συνθηκών ασφαλείας και υγείας στην εργασία» καθώς το 66% των Ελλήνων αναφέρει ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη δουλειά του έχουν επιδεινωθεί λίγο ή πολύ τα τελευταία χρόνια. Διόλου τυχαίο είναι το γεγονός ότι στην εν λόγω λίστα η χώρα μας διαθέτει τα αρνητικά «πρωτεία», την οποία ακολουθούν οι πρώην σοσιαλιστικές Βουλγαρία, Σλοβενία, Ρουμανία, Λιθουανία και Λετονία. Αντίθετα, το 31% τις βρίσκει καλύτερες ή πολύ καλύτερες, εκτίμηση που φέρνει τη χώρα μας δεύτερη στη σχε τική λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27».
Ακόμη πιο δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των Ελλήνων για την οικονομική κρίση. Το 80% των συμπολιτών μας εν γένει βλέπει χειρότερες ημέρες στις συνθήκες εργασίας τους λόγω της ύφεσης, ποσοστό που ανέρχεται σε 83% στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 34 ετών. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας, πίσω από τη Σλοβενία και τη Λιθουανία.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι συμπολίτες μας σε ό,τι αφορά την επίγνωση των κινδύνων ασφαλείας και υγείας στον εργασιακό χώρο τους. Το 50% αναφέρει ότι είναι επαρκώς ενημερωμένο για τους εν λόγω κινδύνους, ενώ το έτερο 50% δηλώνει το αντίθετο. Ωστόσο ακόμη και σε αυτήν την κατηγορία η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση από το τέλος, μπροστά από τη Λιθουανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε επίπεδο ΕΕ προκύπτει ότι «η οικονομική ύφεση πιέζει τους ευρωπαίουςεργαζομένουςκαθώς “έξι στους 10 αναμένουν ότι οι συνθήκες εργασίας θα πληγούν από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, ιδίως όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια”». Ακόμη η υπηρεσία επισημαίνει ότι «ηπλειονότητα των ερωτηθέντων (75%) στα κράτη-μέλη πιστεύει πως τα προβλήματα υγείας οφείλονται,τουλάχιστονσε κάποιο βαθμό, στο είδος του ασκούμενου επαγγέλματος».
«Η οικονομική κρίση μπορεί να ωθήσει τις επιχειρήσεις να αγνοήσουν ή να ελαχιστοποιήσουν τη σημασία της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο εργασίας» σχολίασε ο διευθυντής του ΕU-ΟSΗΑ Γιούκα Τακάλα και συμπλήρωσε ότι «το βραχυπρόθεσμο κέρδος δεν αντισταθμίζει το κόστος των μακροπρόθεσμων προβλημάτων».«Οι πιο υγιείς χώροι εργασίας τείνουν να είναι και οι πιο παραγωγικοί».
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009
"η Υγεία στέκεται από τον πατριωτισμό των ανθρώπων που εργάζονται» στα νοσοκομεία."
Αύξηση πόρων, διαφάνεια και προσλήψεις για την Υγεία, προωθεί η Μ.Ξενογιαννακοπούλου
Η πολιτική βούληση για αλλαγές στην Υγεία είναι το βασικό όπλο μας σε αυτόν τον δύσκολο χώρο, δήλωσε η νέα υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ερωτηθείς για τα τεράστια συμφέροντα που πρέπει να αντιμετωπίσει στο χώρο της Υγείας, η Μ.Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε: «Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολα. Αλλά υπάρχει πολιτική βούληση. Θα το παλέψουμε».
Παράλληλα, ζήτησε κοινωνική συμμαχία για τη σύγκρουση με τα συμφέρονται και συμμετοχή των φορέων για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στην Υγεία.
Η νέα υπουργός Υγείας σκιαγράφησε μερικές από τις προτεραιότητές της, σημειώνοντας ότι θα επανέλθει η λίστα φαρμάκων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ακόμη, τόνισε ότι θα προωθηθεί άμεσα η μηχανογράφηση για τον εξορθολογισμό των τεράστιων δαπανών στον τομέα της Υγείας.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επανέλαβε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για αύξηση χρηματοδότησης και προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζοντας ότι για τη νέα κυβέρνηση «το κοινωνικό κράτος είναι προτεραιότητα».
Επισήμανε, δε, ότι αυτή τη στιγμή «η Υγεία στέκεται από τον πατριωτισμό των ανθρώπων που εργάζονται» στα νοσοκομεία.
Ακόμη, η νέα υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, σημειώνοντας ότι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους γιατί δεν έφθασε το ελικόπτερο.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας, ποιοτικό και προσβάσιμο από τον πολίτη.
Το ΕΣΥ μας «κλέβει» 3 χρόνια ζωής
Μικρή πρόοδος στη μείωση της θνησιμότητας
Τεράστιες είναι οι ανισότητες του συστήματος στη στελέχωσή του. Ο αριθμός των εκπαιδευόμενων επαγγελματιών Υγείας εξαρτάται περισσότερο από τους πόρους που διαθέτει το υπουργείο Παιδείας και πολύ λιγότερο από τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος σε προσωπικό και υπηρεσίες. Ο αριθμός των γιατρών και οδοντιάτρων είναι -αναλογικά- πολύ υψηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες, την ώρα που ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ελάχιστος. Με βάση κάποιες εκτιμήσεις, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ αναλογεί στο 40% των συνολικών θέσεων. Ακόμη κι αν καλυφθούν τα κενά αυτά, η αναλογία των νοσηλευτών στον πληθυσμό των επαγγελματιών Υγείας θα έφτανε στο 4,7%, ποσοστό το οποίο υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με το αντίστοιχο των άλλων χωρών (9,5%).
Οι αριθμοί για την Υγεία δίνουν μια... μαγική εικόνα