Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ελευθεροτυπια : Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα - τα κρούσματα αυξάνονται

Καμιά επιφύλαξη απέναντι στο νέο εμβόλιο. Ευπαθείς ομάδες, εργαζόμενοι στην υγεία και παιδιά πρέπει να το κάνουν. Οι οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι σαφείς» λέει στην «Ε» ο Δημήτρης Κρεμαστινός, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο: «Δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και δεν έρχομαι σε άμεση επαφή με ασθενείς». Οσο για την επίσημη ενημέρωση για τον νέο ιό της γρίπης Η1Ν1, ο καθηγητής Καρδιολογίας επισημαίνει ότι «δεν γίνεται με την πρέπουσα σοβαρότητα». «Παγκόσμια πρώτη ήταν για παράδειγμα η πρωτοβουλία του τέως υπουργού να εγκαταστήσει στα αεροδρόμια κάμερες που υποτίθεται εντόπιζαν τη νέα γρίπη! Το BBC προ ολίγων ημερών σε ρεπορτάζ του ειρωνευόταν την κατάσταση που επικρατεί στη Μογγολία, όπου κλείνουν σχολεία, θέατρα, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι συνάθροισης προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο νέος ιός. Οφείλουμε να δούμε τα πράγματα στις πραγματικές διαστάσεις τους και να ενημερώνουμε τον κόσμο υπεύθυνα. Ο πανικός και οι υπερβολές δεν βοηθούν».

Πολλοί επαγγελματίες υγείας εμφανίζονται σκεπτικοί απέναντι στο νέο εμβόλιο;

«Δεν υπάρχει καμιά επιφύλαξη. Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι αντίστοιχες με τις παρενέργειες του κοινού εμβολίου της γρίπης. Αρα, καμιά επιφύλαξη. Εκεί που υπάρχει συζήτηση και όχι προβληματισμός είναι στο ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Το θέμα ξεκαθαρίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η οποία διαμηνύει: Απαραιτήτως οι ευπαθείς ομάδες και από τις μη ευπαθείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους άρρωστους. Αυτά νομίζω και μόνο είναι αρκετά για να μην αποπροσανατολίζεται ο κόσμος. Δεν έχει καμιά απολύτως σημασία ποιος θα κάνει το εμβόλιο και ποιος όχι, γιατί απλούστατα η απάντηση είναι αν ανήκει ή δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες».

Ο υγιής πληθυσμός να κάνει το εμβόλιο;

«Για τον υγιή πληθυσμό το νέο εμβόλιο είναι προαιρετικό όπως είναι κι αυτό της κοινής γρίπης. Εάν κάποιος θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να ταλαιπωρηθεί από την οποιαδήποτε γρίπη κάνει το εμβόλιο. εάν δεν θέλει, δεν το λαμβάνει υπόψη του, δεν το κάνει. Οταν η ΠΟΥ φτάσει στο σημείο να συστήσει εμβολιασμό για όλο τον κόσμο, εκτιμά τη βαρύτητα της νόσου και την ταχύτητα με την οποία επεκτείνεται. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο εμβολιασμός για τον υγιή πληθυσμό είναι προαιρετικός».

Για τα παιδιά;

«Σύμφωνα πάλι με τις οδηγίες τής ΠΟΥ, τα παιδιά είναι ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τους ενήλικες. Διότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τη γρίπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: