Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Αγωνιστική απάντηση για το ασφαλιστικό

18/11/2009

Το ασφαλιστικό έχει εμπλακεί πάλι σε μια προσχηματική διαδικασία όπου διασταυρώνεται η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα με νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα με τη μεθόδευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καλύψει τα οικονομικά ελλείμματα σε βάρος του κοινωνικού ελλείμματος.

Η στάση της κυβέρνησης είναι υποκριτική. Άλλα έλεγε προεκλογικά (κατάργηση διατάξεων Ν.Πετραλιά) και άλλα ετοιμάζει τώρα. Ο διάλογος που ετοιμάζουν είναι μια προσχηματική διαδικασία για να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας ένα κλίμα υστερίας για τα ελλείμματα. Χρόνια τώρα κάθε φορά που ανακινείται ζήτημα ασφαλιστικού, οι εργαζόμενοι έβγαιναν πάντα ζημιωμένοι, κόβοντας κομμάτι – κομμάτι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Να θυμηθούμε κάθε φορά με τις διαδοχικές επεμβάσεις υποτίθεται ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλυναν το ασφαλιστικό (Νόμος Ρέππα: λύση για τα επόμενα τριάντα χρόνια) και κάθε φορά βλέπουμε το «πάλι απ’την αρχή».

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οφείλουν πρώτα από όλα να δημιουργήσουν τους όρους μιας μεγάλης κινητοποίησης των εργαζομένων. Καμιά αναμονή, καμιά αναστολή δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να αποφασιστεί ένα σαφές πλαίσιο διεκδικήσεων με την κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ενίσχυση της χρηματοδότησης του συστήματος με σταδιακή καταβολή των καταληστευθέντων πόρων, την άμεση κατάργηση της εισφοροδιαφυγής, την καθιέρωση της τριμερούς χρηματοδότησης, την εξεύρεση νέων πόρων μέσα από τα κέρδη και την περιουσία των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του ασφαλιστικού δικαιώματος και των συντάξεων.

Αυτό επείγει σήμερα. Η δημιουργία ενός ισχυρού, ενωτικού διεκδικητικού κινήματος για την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: