Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Αρμα στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας

05/01/2010 (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

Ενα ακόμα διάδρομο στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας ανοίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με όχημα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την επίσκεψή του στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Υποκαθιστώντας την «ένταξη των στρατιωτικών γιατρών και νοσοκομείων στο ΕΣΥ» - που προβλέφτηκε απ'' το νόμο 1397/1983 του λεγόμενου ΕΣΥ και που ποτέ δεν εφαρμόστηκε - ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα μετατρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία σε χρηματοδότες των στρατιωτικών νοσοκομείων με τη, δήθεν, αθώα υπόσχεση για άνοιγμά τους στους ασφαλισμένους τους. «Θέλουμε τα στρατιωτικά νοσοκομεία να βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή του δημοσίου συστήματος παροχής υπηρεσιών Υγείας» είπε ο υπουργός Αμυνας εκμεταλλευόμενος την έλλειψη παροχής υπηρεσιών Υγείας απ'' τα δημόσια νοσοκομεία. «Πάντα, πρόσθεσε, υπάρχουν περιθώρια για την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Υγείας και σε δικαιούχους που δεν ανήκουν στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά είναι ασφαλισμένοι του δημοσίου ή άλλων ασφαλιστικών ταμείων».

Και τώρα βέβαια, σε ειδικές περιπτώσεις, νοσηλεύονται στα 13 στρατιωτικά νοσοκομεία ασφαλισμένοι του Δημοσίου. Ωστόσο όμως αυτό δεν αρκεί για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Στόχος μας είναι να εξυγιάνουμε τα οικονομικά των στρατιωτικών νοσοκομείων, να ολοκληρώσουμε τον εξοπλισμό τους, ώστε να είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, να αξιοποιήσουμε το τεράστιο επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει εδώ μέσα» υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας προσθέτοντας ένα νέο κομμάτι στο παζλ της επέκτασης της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας απ'' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι λογικό και δίκαιο, τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία να χρηματοδοτούν πρωτίστως τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και πρέπει να επέλθει μια ισορροπία, γι'' αυτό πρέπει και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, να δώσουμε έμφαση στο ζήτημα αυτό» είπε σε άλλο σημείο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μ'' άλλα λόγια τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αφού ποτέ δεν εντάχτηκαν στο αποδιαρθρωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, τώρα προορίζονται στα πλαίσια της εξυγίανσης των οικονομικών της Υγείας, όπως προκύπτει απ'' τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, να μετατραπούν σε ανταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα με πελάτες τα ταμεία, τα οποία θα πληρώνουν με το διαφοροποιημένο νοσήλιο του δημοσίου που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ το 1998 και ξετίναξε στην κυριολεξία τους κλάδους Υγείας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: