Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΤΡΑ: Σηκώνει το γάντι της αντιπαράθεσης με τους πανεπιστημιακούς η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών

03/02/2010   (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)
 Οι «φεουδάρχες» του ΠΓΝΠ 



Καυστική απάντηση δίνει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας (Ε.Ι.Ν.Α.) στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Πανεπιστημιακών Ιατρών για τις ενέργειες αυτονόμησης που κάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ στο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Κι όπως όλα δείχνουν η κόντρα θα συνεχιστεί , με απρόβλεπτες εξελίξεις,  εάν άμεσα το Υπουργείο Υγείας δεν ξεκαθαρίσει τις συνθήκες εφαρμογής του νόμου Αβραμόπουλου και του πολυδιευθυντικού συστήματος.  
 Υπενθυμίζουμε ότι με προχθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Πανεπιστημιακών Γιατρών μιλούσε για  «ενορχηστρωμένη επιχείρηση που περιβάλλεται από ανεφάρμοστα έωλα νομικά προτάγματα» και ότι με τη « διαδικασία αμφισβήτησης του υφισταμένου, βάση του ιδρυτικού νόμου που διέπει την λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, καθεστώτος επιστημονικής λειτουργίας και διοίκησης των Πανεπιστημιακών Μονάδων, πλήττει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία τους». 

     Η διοίκηση της Ε.Ι.Ν.Α. στέκεται σε δύο συγκεκριμένα σημεία της ανακοίνωσης των πανεπιστημιακών τα οποία αφορούν την «συνέχεια δυσλειτουργίας των Πανεπιστημιακών Κλινικών που επέφερε ο σεισμός του Ιουνίου 2008» και την αναφορά-στοχοποίηση της Ε.Ι.Ν.Α. ως ηθικό αυτουργό για «περαιτέρω πλήγματα στην ήδη προβληματική λειτουργία» των Πανεπιστημιακών Κλινικών» κι εξηγεί στην συνέχεια πως:
      «Η παραπάνω αναφερόμενη αόριστα ως «δυσλειτουργία» είναι ουσιαστικά αναφορά στην υποχρεωτική «φιλοξενία» κλινικών του Γ.Ν. «Αγ. Ανδρέα» στο Π.Γ.Ν.Π. Η Ε.Ι.Ν.Α. δηλώνει ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για τον σεισμό του 2008 ενώ για την ορθολογική λειτουργία των φιλοξενούμενων κλινικών στο Π.Γ.Ν.Π. είχαμε ταχθεί εξ αρχής υπέρ της αυτόνομης λειτουργίας αυτών μέχρι την εξεύρεση μόνιμης κτιριακής λύσης. Οι προτάσεις της Ε.Ι.Ν.Α. φυσικά αγνοήθηκαν αφού προσέκρουαν στα φεουδοκτητικά συμφέροντα κάποιων Πανεπιστημιακών κλινικών τα οποία προφανώς υπερτερούσαν του κοινού οφέλους».
        Σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό  « ενορχηστρωμένη επιχείρηση» η ΕΙ.Ν.Α. διερωτάται:
       «Για ποια «επιχείρηση» γίνεται λόγος κι εφ όσον αυτή «περιβάλλεται από ανεφάρμοστα και έωλα νομικά προτάγματα» τότε ποιος ο λόγος ανησυχίας; Η αναφερόμενη «εξαίρετη υπηρεσία» που προσφέρουν οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όλοι. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. επωμίζονται το κύριο φόρτος εργασίας. Ωστόσο, στην καθημερινή πράξη οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από κάποια μέλη ΔΕΠ όλων των βαθμίδων - σαφώς όχι από όλους». 
          Στην ίδια ανακοίνωση η Ε.Ι.Ν.Α. επικαλείται  καθημερινά παραδείγματα «αλαζονείας» τα οποία κορυφώνονται σε περιόδους κινητοποιήσεων της Ένωσης οπότε και η «φεουδαρχική αντίληψη κάποιων πανεπιστημιακών γιατρών εκφράζεται με τον χειρότερο τρόπο». 
         Καταλήγοντας η Ε.Ι.Ν.Α. διευκρινίζει ότι: «Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν την πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ με τους οποίους οι σχέσεις είναι απόλυτα αρμονικές και η καλή συνεργασία είναι δεδομένη. Τα προβλήματα που δημιουργούνται αφορούν συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς γιατρούς οι οποίοι επιπλέον προσπαθούν να παρουσιάσουν το θέμα της αυτονόμησης του Ε.Σ.Υ. σαν επίθεση κατά των θεσμών, του Πανεπιστημίου και άλλα συναφή προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κλίμα διχασμού και με σκοπό να συσπειρώσουν όλους τους πανεπιστημιακούς γιατρούς έναντι των γιατρών του Ε.Σ.Υ. ούτως ώστε να διατηρήσουν την απολυταρχία τους».
        Και προσθέτει πως «για να υπάρχει καλή συνεργασία και εύρυθμη λειτουργία πρέπει να τηρούνται κάποιοι δεοντολογικοί κανόνες όπως η επιστημονική ανεξαρτησία αλλά και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των γιατρών».

ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: