Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ράντζα «κατέλαβαν» το Αττικόν

Σε οριακή κατάσταση το νοσοκομείο, το οποίο πάσχει
από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο εκτός από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, αντιμετωπίζει πλέον άλλο ένα «σύμπτωμα» της παθογένειας του ΕΣΥ: ράντζα που στήνονται είτε σε δωμάτια είτε σε διαδρόμους ακόμα και για σοβαρά περιστατικά χωρίς μηχανήματα παρακολούθησης (μόνιτορ) και παροχή οξυγόνου. Και όλα υπό την εποπτεία ενός κατάκοπου προσωπικού που καλείται να υπερβάλλει εαυτόν για να καλύψει τις ανάγκες.

Οπως είπε στην «Κ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Κατερίνα Δημουλά, «αυτή τη στιγμή το «Αττικόν» λειτουργεί με καλυμμένο το 51% των οργανικών θέσεων προσωπικού (470 θέσεις είναι κενές), τη στιγμή που έχει αναπτυχθεί το 88% των κλινών του». Η κατάσταση αντί να βελτιωθεί με προσλήψεις προσωπικού, έχει γίνει ακόμα πιο προβληματική με την εμφάνιση ράντζων ύστερα από κάθε γενική εφημερία. Ενδεικτική είναι η χθεσινή εικόνα σε παθολογική πτέρυγα του νοσοκομείου: ένας ασθενής νοσηλευόταν με ράντζο στον διάδρομο, δύο θάλαμοι από τετράκλινοι είχαν μετατραπεί σε πεντάκλινοι με την προσθήκη ράντζων και δύο ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κ. Δημουλά «συνθήκες ασφαλούς νοσηλείας δεν υπάρχουν και οι ασθενείς δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που θα έπρεπε». Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι οι κλινικές ξεκινούν εφημερία χωρίς να έχουν το 25% των κλινών τους κενές, όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου τακτικά περιστατικά εισάγονται σε ημέρες εφημερίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές η Καρδιολογική κλινική ξεκίνησε την εφημερία χωρίς να διαθέτει κενή κλίνη, το ίδιο παρατηρήθηκε στην Ορθοπεδική και την Οφθαλμολογική, η Δ΄ Παθολογική είχε μόλις πέντε κενές κλίνες -όταν σε κάθε εφημερία γίνονται τουλάχιστον 20 εισαγωγές ασθενών- και η Πνευμονολογική - Νευρολογική (συστεγάζονται στην ίδια πτέρυγα) είχαν τέσσερις κλίνες κενές τη στιγμή που μόνο στην Πνευμονολογική έγιναν 15 εισαγωγές.

Μεγαλύτερος αριθμός

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι προβαίνουν σε σοβαρές καταγγελίες για ασθενείς, οι οποίοι παρότι εμφανίζονται ως νοσηλευόμενοι δεν διανυκτερεύουν εντός του νοσοκομείου. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων, με έγγραφο προς τη διοίκηση του «Αττικόν», «ορισμένα νοσηλευτικά τμήματα εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών από τη δύναμη των κλινών που διαθέτουν. Οι επιπλέον ασθενείς δεν νοσηλεύονται καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη, αλλά διεκπεραιώνονται κατά το πρωινό ωράριο (δηλαδή διενεργούνται σ' αυτούς εργαστηριακές εξετάσεις, απεικονιστικός έλεγχος) και δεν διανυκτερεύουν παρότι εμφανίζονται ως νοσηλευόμενοι σε δύναμη κλινικής». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με καταγγελίες, κλινική δυναμικότητας 34 κλινών, στην οποία, σε συγκεκριμένη στιγμή φέρονται να νοσηλεύονται 44 ασθενείς χωρίς να έχουν αναπτυχθεί ράντζα ή να έχουν παρατηρηθεί διαρροές, δηλαδή νοσηλεία των ασθενών σε άλλες κλινικές. Αυτή η τακτική δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, για ασθενείς οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν νοσηλεύονται.

Κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο βρίσκονται το τελευταίο ενάμιση χρόνο σε κινητοποιήσεις ζητώντας την άμεση ενίσχυση του «Αττικόν» με προσωπικό. Χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της κεντρικής πύλης του νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. Σήμερα θα συμμετάσχουν δυναμικά στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ως αντίδραση στις κυβερνητικές εξαγγελίες για «πάγωμα» των προσλήψεων.

http://wwk.kathimerini.gr 24/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: