Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

15/02/2010Τ Γεωργακόπουλος: Να μιλήσουμε ειλικρινά μεταξύ μας για τις εφημερίες

Αγαπητοί συνάδελφοι του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ,

Αγαπητοί συνάδελφοι της ΕΙΝΑ

Αγαπητοί φίλοι του ygeianet.gr



ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ μου μία κριτική τοποθέτηση στην απόφαση του Γ. Σ. της ΟΕΝΓΕ έστω κι αν δεν επιθυμείτε να την δημοσιεύσετε.

Πέρα από τις συμπτώσεις απόψεων στην γενική πολιτική τοποθέτηση του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ για την κυβερνητική πολιτική και τις περιστολές που επιχειρεί από τους μισθωτούς στις αποδοχές τους, θεωρώ ότι ως τακτική σύγκρουσης, η απόφαση για 4 εφημερίες, δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, αν δεν ξεκαθαρισθεί ότι η εφαρμογή των ΠΔ 88/99 και 76/05 αποτελούν βασικό στόχο των νοσοκομειακών γιατρών, ανεξαρτήτως της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία στον τομέα του ιατρικού δυναμικού.

Δεν μπορεί να καλούνται οι γιατροί να χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις των δύο ΠΔ ως ‘’πολιορκητικό κριό’’ (για 4 εφημερίες από τον Μάρτιο) και έπειτα να επανέρχονται στον καθεστώς του ‘’εργασιακού μεσαίωνα’’, προσδοκώντας στις ‘’θεσμοθετημένες προσλήψεις’’, όπως έγινε με τον Νόμο Αβραμόπουλου (2754/09) που ουδέποτε υλοποιήθηκε!

Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν. Θέλουμε να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα τα ΠΔ για 48 ώρες (ειδικευμένοι) και 52 ώρες (ειδικευόμενοι) συνολικής εβδομαδιαίας εργασίας; Να το επικυρώσουμε από τις Γενικές συνελεύσεις και φυσικά να ξεκινήσει αγώνας για την αναπροσαρμογή της ωρομίσθιας αποζημίωσης ζητώντας πρωταρχικά την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του συντελεστή 0,0059 (κάποιου νόμου του Χριστοδουλάκη) και την πληρωμή των εφημεριών στη βάση του ωρομίσθιου κανονικής εργασίας (που αυτό θα αλλάζει κάθε χρόνο) προσαυξημένου αναλογικά κατά 25%, 50%, 75% σύμφωνα με τις ώρες και ημέρες εφημερίας κάθε γιατρού. Έτσι θα κατοχυρώσουμε και την συνέχιση της ωρομίσθιας αποζημίωσης των εφημεριών μας αλλά και την διαρκή αύξησή τους, σε επίπεδα πιο αξιοπρεπή από τα σημερινά.

Επιπλέον πρέπει να ανοίξει στις Ενώσεις και κατά νοσοκομείο μία σοβαρή συζήτηση για την σύνθεση των προγραμμάτων εφημερίας σήμερα, αφού είναι γνωστό ότι το κριτήριο σύνταξης των προγραμμάτων, δεν είναι η ασφάλεια λειτουργίας του νοσοκομείου αλλά κυρίως η οριζόντια καταβολή αποζημίωσης σε όλες τις ειδικότητες ανεξάρτητα αν είναι όλοι απαραίτητο να εφημερεύουν ή να πληρώνονται εφημερίες, χωρίς οι περισσότεροι να είναι παρόντες στο νοσοκομείο. Μήπως αυτή δεν είναι η τραγική πραγματικότητα;

Πρέπει το ιατρικό σώμα να αντιληφθεί ότι η θεσμοθετημένη αργομισθία κάποιων γιατρών, έχει ήδη γυρίσει μπούμεραγκ σε βάρος των υπολοίπων γιατρών που από την φύση της δουλειάς τους (ΜΕΘ, Αναισθησιολόγοι, ΜΤΝ, Μονάδες εμφραγμάτων, ειδικευόμενοι κάθε ειδικότητας, ειδικευμένοι γενικής εφημερίας), πραγματοποιούν ενεργό εφημερία και παραμένουν εσώκλειστοι για 17 ή 24 ώρες στο τμήμα τους, για 7-10 φορές το μήνα!

Σε αυτή την φάση που δεχόμαστε επίθεση εξαθλίωσης από την κυβερνητική πολιτική, θεωρώ ότι η εφαρμογή των ΠΔ 88/99 και 76/05, μετά τις 11-3- 2010 που λήγει η ισχύς του Ν. 2754/09, αποτελεί την μοναδική ευκαιρία πίεσης προς την Κυβέρνηση, που θα την αναγκάσει να βρει γιατρούς άμεσα για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία –έστω κι αν προσωρινά χάσουμε λίγα χρήματα από το διαμορφωμένο εισόδημα των εφημερίων μας.

Θα ήταν λάθος να χρησιμοποιήσουμε την διεκδίκηση των 4 εφημεριών ως μοχλό πίεσης μόνο και μετά να επανέλθουμε στο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα!

Ξεχωριστά από αυτό, η διεκδίκηση των 4 εφημεριών είναι λάθος γιατί μετά τις 11 Μαρτίου τα ελεγκτικά όργανα (πάρεδροι) θα πληρώνουν μόνο τις ώρες που δικαιούμαστε, αν δεν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση παρέκκλισης από τις διατάξεις των δύο ΠΔ που θα είναι σε ισχύ. Συγκεκριμένα, οι 48 ώρες την εβδομάδα που αναλογούν στους ειδικευμένους μεταφράζονται κατά μήνα 52 ώρες καθαρής υπερωριακής απασχόλησης, δηλαδή σε 1 αργία (24ωρη) και 1 καθημερινή (17 ώρες) –δηλαδή 2 εφημερίες το μήνα!- και 11 ώρες υπόλοιπο που μπορούν να γίνονται –κατ’ οικονομία- μία επιπλέον αργία ανά δεύτερο μήνα.

Επίσης, οι 52 ώρες την εβδομάδα που αντιστοιχούν στους ειδικευόμενους, μεταφράζονται σε 68 ώρες υπερωριακής απασχόλησης το μήνα, δηλαδή, είτε σε 4 καθημερινές (17ωρες) εφημερίες το μήνα, είτε σε 1 αργία (24ωρη) και 2 καθημερινές (17ωρες) το μήνα με περίσσευμα 10 ωρών που θα μπορούν να γίνονται –κατ’ οικονομία- μία επιπλέον αργία ή καθημερινή ανά δεύτερο μήνα!

Αυτή την κατάσταση πρέπει να λάβει υπόψη της η ΟΕΝΓΕ και όχι να θέτει μαξιμαλιστικούς στόχους που ή δεν θα υλοποιηθούν ή θα γυρίσουν μπούμεραγκ εναντίον των νοσοκομειακών γιατρών.





ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Επιμελητής Α’ Μ.Ε.Θ.

Μέλος Δ.Σ. Ε.Ι.Ν.Α. και

Εκπρόσωπος γιατρών

στο Δ.Σ. Γ. Ν. Πάτρας ‘’Άγιος Ανδρέας’’

Δεν υπάρχουν σχόλια: