Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους 700 ακτιβιστές ετοίμασε το Ισραήλ

29/05/2010
(ΑΥΓΗ)

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις απειλές του καθώς ο "Στόλος της Ελευθερίας" των 700 ακτιβιστών από όλο τον κόσμο πλησιάζει τις ακτές της Γάζας με στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της περιοχής παραδίδοντας 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο στόλος θα αντιμετωπιστεί με βίαια μέσα αν επιχειρήσει να προσεγγίσει χωρίς άδεια τις ακτές της Γάζας, που παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις εδώ και περίπου τρία χρόνια. Παρουσίασε μάλιστα ένα κέντρο κράτησης στο λιμάνι Ασντόντ που δύναται να "φιλοξενήσει" 700 κρατουμένους.

Στην κρίση παρενέβη χθες και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απευθύνοντας έκκληση για "αυτοσυγκράτηση". Επανέλαβε επίσης την αντίθεσή του στην πολιορκία της Γάζας και τον οικονομικό στραγγαλισμό του τοπικού πληθυσμού που αυτή προκαλεί. Από την πλευρά των ακτιβιστών η Γκρέτα Μπερλίν τόνισε ότι οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία δικαιούνται να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας από τα διεθνή ύδατα.

"Η μοναδική παράνομη παρουσία στην περιοχή είναι εκείνη του Ισράηλ" σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι ο στόλος αναμένεται να φτάσει στη Γάζα το Σάββατο μεταφέροντας εκεί τους 10.000 τόνους τροφίμων, μονάδων φιλτραρίσματος νερού και προκατασκευασμένων σπιτιών.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους πρεσβευτές της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας -χώρες από τις οποίες προέρχονται τα επτά πλοία- ότι "απαγορεύει την είσοδο τους στη Γάζα" και ότι ο στόλος είναι έτοιμος να "παραβιάσει το διεθνές δίκαιο". Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν μάλιστα δηλώσει ότι τα μέλη της αποστολής θα συλληφθούν και θα ανακριθούν από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας προτού απελαθούν.

Στον "Στόλο της Ελευθερίας" μετέχουν μεταξύ άλλων Ευρωπαίοι βουλευτές, πρώην Αμερικανοί διπλωμάτες και διεθνείς προσωπικότητες που έχουν βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι ο βασικός στόχος της αποστολής δεν είναι να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά "να σπάσει η πολιορκία 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: