Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Τώρα και ολοήμερα νοσοκομεία!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα Ολοήμερα Σχολεία. Καιρός να μάθουμε και τα ολοήμερα νοσοκομεία! Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων σχέδιο δράσης το οποίο έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για τη ριζική αναμόρφωση του θνησιγενούς Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», εντός των επομένων ημερών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ολοκληρώσει και να θέσει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ανάταξη και αναζωογόνηση του ΕΣΥ, την οικονομική εξυγίανση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος που καταγράφονται στον τομέα των φαρμάκων και στις προμήθειες ιατρικών και αναλώσιμων ειδών των νοσοκομείων.

Η μεγάλη αλλαγή η οποία ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και προστριβών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της δημόσιας υγείας συνδέεται με την επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και τις απογευματινές ώρες, με την εισαγωγή του θεσμού των «Ολοήμερων Νοσοκομείων».

Κλειδί για την υιοθέτηση αυτού του μέτρου αναμένεται να αποτελέσει η στάση που θα τηρήσουν οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Και τούτο γιατί οι ελλείψεις του προσωπικού, κυρίως των νοσηλευτών, είναι μεγάλες.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασισθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί σειρά κινήτρων στους εργαζομένους, προκειμένου να δεχθούν να στελεχώσουν περιφερειακά νοσοκομεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, τα οποία παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις.

Κίνητρα- και μάλιστα πλουσιοπάροχα όπως λέγεται- θα προσφερθούν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να αγκαλιάσουν από την πρώτη ώρα τον νέο θεσμό των Ολοήμερων Νοσοκομείων. Το πακέτο κινήτρων και ανταποδοτικών εισφορών προς τους εργαζομένους της υγείας θα συνδέεται με τα έσοδα τα οποία θα εισρέουν στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων από σειρά εξετάσεων και υπηρεσιών που θα προσφέρουν στους πολίτες σε χαμηλές τιμές κατά την απογευματινή τους λειτουργία.

Η πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση η οποία κατά τις εκτιμήσεις τόσο της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου όσο και των ειδικών επιστημονικών συνεργατών της μπορεί να οδηγήσει στη λύση του άλυτου γρίφου του συστήματος δημόσιας υγείας, περνάει από την οικονομική εξυγίανση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Κλειδί για την επιτυχία η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση

Μπορεί να ηχεί παράδοξο, σε συνθήκες όμως μεγάλης οικονομικής κρίσης και μείωσης των δημόσιων δαπανών για την υγεία, η αντιστροφή της κατάστασης που θέλει τον ιδιωτικό τομέα να νέμεται ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την τεράστια πίτα των δαπανών για την υγεία είναι περισσότερο από ποτέ εφικτή.

Ενα μόνο στοιχείο αρκεί για να φανεί το μέγεθος των μεταβολών που συντελούνται τους τελευταίους μήνες στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, φέτος ο αριθμός των πολιτών που πέρασε τις πύλες των δημόσιων νοσοκομείων παρουσιάζει αλματώδη αύξηση, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 30%!

Δεν υπάρχουν σχόλια: