Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Πόσο κοστίζουν τα ιατρικά υλικά σε Ελλάδα και Ευρώπη

Τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές νοσοκομειακών υλικών και μηχανημάτων μεταξύ των νοσοκομείων αποκαλύπτει η έρευνα του υπουργείου Υγείας και της Δικαιοσύνης, ενώ έρχονται και διώξεις

* Η εξωνεφρική κάθαρση.Τα μηχανήματα τεχνητού νεφρού αγοράζονται από τα νοσοκομεία σε τιμές χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές.

Αλλά είναι πολύ υψηλότερες οι τιμές συντήρησης των μηχανημάτων.

Αντιθέτως είναι υψηλότερες απ΄ ό,τι στην Ευρώπη οι τιμές αναλώσιμων υλικών,όπως τα φίλτρα αιμοκάθαρσης,οι βελόνες παρακέντησης,τα διαλύματα κ.λπ.

* Οι ενδοφακοί στις οφθαλμιατρικές κλινικές.Ενας ακρυλικός υδρόφιλος ενδοφακός χρεώνεται 295 ευρώ στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»,280 ευρώ στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών και 120 ευρώ στην Ευρώπη.

* Στα νεφρολογικά υλικά.Ενα φίλτρο υψηλής διαπερατότητας αγοράζεται από το ελληνικό Δημόσιο 50 ευρώ,ενώ στην Κύπρο κοστίζει 7 ευρώ και στις ΗΠΑ 8,5 δολάρια.

* Στα ορθοπαιδικά υλικά.Ενας στειλεός κοστίζει 1.400 ευρώ στην Ελλάδα και 700 στην Κύπρο και μια κοτύλη 960 ευρώ στην Ελλάδα και 300 ευρώ στην Κύπρο.

* Στα καρδιολογικά υλικά.Ενας αμφικοιλιακός απινιδωτής χρεώνεται 22.000 ευρώ στην Ελλάδα,12.600 στην Ευρώπη και 13.076 στην Κύπρο και ένας μονοεστιακός ως 34.467 ευρώ στην Ελλάδα,10.800 στην Ευρώπη και 8.590 στην Κύπρο. Με αυτές τις τιμές,η συνολική δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει πλέον το 10,1% του ΑΕΠ,ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 9%.Ταυτόχρονα,για το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα φτάσει τα 9,2 δισ.ευρώ, όταν στην Ισπανία,με τετραπλάσιο πληθυσμό,η αντίστοιχη δαπάνη είναι 12 δισ.ευρώ.

Οι εταιρείες μοσχοπουλάνε με κέρδος ως και 773%!

Τέσσερις ελληνικές και ξένες εταιρείες που κυριαρχούν στις προμήθειες νοσοκομειακού υλικού και των ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων «δουλεύουν» με κέρδος που αγγίζει ακόμη και το 773%! Πρόκειται για τις εταιρείες ΙΑΜΕΧ ΑΕ, Αρθρωσις ΑΕ, Johnson & Johnson Ηellas ΑΕΒΕ και ΒΙΟΜΕΤ ΑΕ, όπως καταγράφονται σε έκθεση ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία αφορούσε το κόστος ειδικής ενδοπρόθεσης ισχίου και την προσφορά που έγινε από την εταιρεία ΙΑΜΕΞ Βορείου Ελλάδος. Η προσφορά που έδωσε η ΙΑΜΕΞ Βορείου Ελλάδος για να προμηθεύσει στο νοσοκομείο το συγκεκριμένο είδος ήταν 28.000 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.

Οπως σημειώνεται στο έγγραφο, «ο έλεγχος διαπίστωσε για παραπλήσιοορθοπαιδικό εμφύτευμα, με βάση παραστατικά στοιχεία (τιμολόγιααγοράς- τιμολόγια πώλησης),ότιη τιμή αγοράς από τον ξένο οίκο ανερχόταν σε 13.650 ευρώ και τιμολογήθηκε στο ΝοσοκομείοΠαίδων “Αγλαΐα Κυριακού”στην τιμή των 35.000 ευρώ»! Η έρευνα δεν περιορίστηκε μόνο στην αγορά του συγκεκριμένου εμφυτεύματος αλλά «επεκτάθηκε και στη διερεύνηση και άλλων ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων για γόνατα και ισχία προκειμένου να διαπιστωθούν το κόστος, η τιμή πώλησης και το μεικτό κέρδος». Και τα ευρήματα ήταν εξόχως αποκαλυπτικά. Ετσι λοιπόν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι προϊόν που έχει κόστος αγοράς 99 ευρώ η εταιρεία ΙΑΜΕΧ το πουλούσε 865 ευρώ στο Γενικό Κρατικό Αιγίου κερδίζοντας 773,7%. Την ίδια στιγμή η εταιρεία Αρθρωσις Ιατρικά Είδη ΑΕ είχε... «επιτυχίες» αφού κατόρθωνε (ίσως όχι και με μεγάλη προσπάθεια...) να προμηθεύεται εμφύτευμα με 189,04 ευρώ και να το πουλάει στο ΠΓΝ «Αττικόν» προς 1.290 ευρώ κερδίζοντας το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό του 582,39%. Ενώ η εταιρεία Johnson & Johnson Ηellas ΑΕΒΕ (βρίσκεται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης η σκανδαλώδης πώληση συγκεκριμένων ειδών) τη μηριαία πρόθεση την προμηθεύεται με 315 ευρώ και την πουλάει προς 2.500 ευρώ σε ιδιωτική κλινική.

Πηγή: Τα «πιράνχας» δαγκώνουν ακόμη... (ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: