Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Χωρίς ανάσα το Ε.Σ.Υ.

Μελά Ρίτα



Βαθαίνει η κόντρα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους των προμηθευτών για το διακανονισμό των χρεών, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αριστοτέλους.

Η σχέση των δύο πλευρών επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την σύσκεψη που είχαν από τις 16:00 το μεσημέρι έως πριν από λίγη ώρα, η οποία κατέληξε σε ναυάγιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου υγείας κ. Νίκος Πολύζος κατέθεσε μικρές βελτιωμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση του χρόνου εξόφλησης των ομολόγων από δύο χρόνια σε ένα και από τα τρία χρόνια σε 24 μήνες. Επιπλέον νέα πρόταση έπεσε στο τραπέζι και για το ποσοστό της έκπτωσης που αφορά την αποπληρωμή των χρεών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές. Ειδικότερα, από 18% με 19%, που ήταν αρχικά, έπεσε στο 13% - 14%.

Μετά τη συνάντηση με τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων οι προμηθευτές είπαν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις διαθέσεις τους.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική. Οι αποθήκες αδειάζουν με ταχυτάτους ρυθμούς από απλά αναλώσιμα υλικά όπως γάζες, γάντια, αλλά και ακριβά υλικά όπως στεντ, αντιδραστήρια, ακτινολογικά φιλμ κλπ. Παράλληλα εκατοντάδες χειρουργεία έχουν αναβληθεί σε όλα τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Μόνο στο Τζάνειο η λίστα αναμονής για χειρουργεία στην ορθοπεδική κλινική αριθμεί περισσότερους από 2.000 ασθενείς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, καλεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλάβει δράση, δηλώνοντας πως τις επόμενες μέρες είναι βέβαιο πως θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.

«Το πάρτι τελείωσε και στο χώρο της υγείας», διαμήνυσε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, νωρίς σήμερα το μεσημέρι, μιλώντας σε ημερίδα. Η υπουργός έκανε λόγο για εκβιαστική στάση των προμηθευτών που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης υλικών.

«Μερίδα προμηθευτών δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και άλλοι δεν θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη, εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλώσιμων ειδών» εξήγησε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Για κατάρρευση των νοσοκομείων κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος τονίζει ότι μεταξύ άλλων: «Για πρώτη φορά, οι πολίτες της χώρας μας δεν λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα. Επειδή, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο πρωθυπουργός και επειδή η ετήσια πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800 εκατ. ευρώ και έχουμε φτάσει, ήδη, στο 1 δισ. ευρώ, πλέον, η ευθύνη είναι στον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Οι προμηθευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, αφού όπως ανακοίνωσαν δεν τους ικανοποιεί η διαδικασία ρύθμισης των χρεών που αποφασίστηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

«Οι προμηθευτές των Νοσοκομείων δεν μπορούν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, όσο η κυβέρνηση επιμένει σε ένα απολύτως καταστροφικό για τους προμηθευτές σενάριο «ρύθμισης» των συσσωρευμένων χρεών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: