Ο δημόσιος υπάλληλος του σήμερα στην Ελλάδα διαθέτει σε σημαντικό ποσοστό πανεπιστημιακό πτυχίο και είναι μεταξύ 40 - 50 ετών. Είναι ένας από τους 768.009 που απογράφηκαν ηλεκτρονικώς με τη διαδικασία που όρισαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία διήρκεσε από 9 έως 29/7.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι υπουργοί Εσωτερικών. Γ. Ραγκούσης και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το 54% των υπαλλήλων του Δημοσίου είναι άνδρες και το 46% γυναίκες, οι περισσότεροι (258.280) είναι ηλικίας 40 - 50 ετών, 205.277 είναι από 30 έως 40 χρόνων, ενώ στο ελληνικό Δημόσιο υπηρετούν και 4.174 πολύ νεαρά άτομα (κάτω των 20).
Το 39% των απογραφέντων υπαλλήλων διαθέτει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, το 28% λυκειακή, ενώ με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο είναι το 10%. Οσον αφορά τη σχέση εργασίας, η συντριπτική πλειονότητα (82%) είναι μόνιμοι υπάλληλοι, ένα 6% ανήκει με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και ένα 6% Ορισμένου Χρόνου.
Μετά τη διαδικασία της απογραφής, οι υπάλληλοι μπαίνουν στον δρόμο της πληρωμής από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, κάτι που -όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών- θα συμβεί από το τέλος του χρόνου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η προώθηση του ενιαίου μισθολογίου.
Οσοι δεν απογράφηκαν θα έχουν τη δυνατότητα να τεκμηριώσουν τους λόγους για τους οποίους δεν το έπραξαν και αν αυτοί οι λόγοι κριθούν επαρκείς, τότε θα μπορέσουν και εκείνοι να απογραφούν. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης οργανικών θέσεων, ενώ τυχόν καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων θα επιφέρουν μετακινήσεις υπαλλήλων.
Στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμα επιπλέον δεδομένα για τον αριθμό των εργαζομένων ανά φορέα και οργανισμό. «Είναι σημαντική η διαδικασία της απογραφής, διότι θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε το κόστος της μισθοδοσίας, να διαπιστώσουμε τυχόν ασυμβατότητες με την κείμενη νομοθεσία και να δημιουργηθεί μια καθαρή εικόνα στον Ελληνα πολίτη για το πού πηγαίνουν τα χρήματά του», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Την εικόνα των δημοσίων υπαλλήλων υπερασπίστηκε η ΑΔΕΔΥ τονίζοντας ότι «οι αριθμοί διαψεύδουν μια συστηματική και χρόνια παραποίηση της πραγματικότητας με τα περί 2, ακόμα και 2,5 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων. Αποδεικνύεται ότι είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει περίπτωση να έχουν απογραφεί, από παρανόηση ή σκοπίμως, άτομα που δεν είχαν υποχρέωση (π.χ. συνταξιούχοι του Δημοσίου, συμβασιούχοι των οποίων η σύμβαση είχε λήξει κ.ά.). Επίσης, μπορεί να μην έχουν απογραφεί αμειβόμενοι που είχαν την υποχρέωση να απογραφούν, όπως για παράδειγμα άτομα που πληρώνονταν από ειδικούς λογαριασμούς, υπάλληλοι που απουσίαζαν σε άδεια, ενώ υπήρξε και περίπτωση υπαλλήλου που δεν ήθελε να απογραφεί λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου