Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΑΥΓΗ : Ο λογαριασμός μετά τις διακοπές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/08/2010
Παρά τα εύσημα της τρόικας, η ελληνική οικονομία βουλιάζει στην ύφεση και τα περί “αναπτυξιακού ξεκινήματος”, με τα οποία θέλει να μας παραμυθιάσει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη ΔΕΘ, δεν διαθέτουν ίχνος προπαγανδιστικής αξίας.

Μόλις επιστρέψουν από τις διακοπές τους οι πολίτες, θα βρουν στην πόρτα τους τους λογαριασμούς, Η μείωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την ακρίβεια κατατρώει το ήδη συρρικνωμένο λαϊκό εισόδημα. Η ανεργία προβλέπεται να φτάσει το 2011 στο 20%.

Πρόκειται για μείγμα κοινωνικής απόγνωσης, που εξαπλώνεται στις λαϊκές και τις μεσαίες τάξεις. Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς ποιες θα είναι ακριβώς οι μορφές των λαϊκών αντιδράσεων. Παρά την κατανοητή λεκτική υπερβολή τους, φράσεις όπως “θα ματώσουμε”, έχουν βάση. Η εκδήλωση των κινητοποιήσεων θα επηρεαστεί από το επίπεδο λαϊκής ενότητας, με κορυφαία τη μάχη των περιφερειακών εκλογών, όπου, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να σταλεί μήνυμα αν επιβεβαιωθεί η κοινή στάση της ευρύτερης αριστεράς κατά του Μνημονίου.

Όσοι πιστεύουν ότι το Μνημόνιο είναι εκτός ύλης περιφερειακών εκλογών, προφανώς ζουν σε άλλη χώρα. Το Μνημόνιο υποβαθμίζει την καθημερινότητα των πολιτών, αποδιοργανώνει όμως και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς η περικοπή των κρατικών δαπανών οδηγεί στην κατάργηση οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους. Άλλωστε, η ακολουθούμενη πολιτική του Μνημονίου στερείται πολιτικής νομιμοποίησης, είναι εκτός της εκλογικής εντολής του περσινού Οκτωβρίου και οι περιφερειακές εκλογές είναι μια ευκαιρία να διορθωθεί αυτή η ανωμαλία.

Ο πρωθυπουργός υπολογίζει να οχυρωθεί με τη στρατιά των ξένων συμβούλων (κορυφαίος ανάμεσά τους ο Ιταλός Σκιόπα, άνθρωπος του διεθνούς τραπεζικού κατεστημένου). Ήδη από το Μαξίμου κατευθύνεται, με τα παπαγαλάκια των δελτίων ειδήσεων των "οκτώμισι", επίθεση κατασυκοφάντησης των λαϊκών κινητοποιήσεων, ώστε αυτές προκαταβολικά να απονομιμοποιηθούν και να μην επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Το πολιτικό, κοινωνικο-ταξικό και μιντιακό σύστημα του Μνημονίου σε πλήρη ετοιμότητα.

Αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, μπαίνουμε στον δεύτερο γύρο κινητοποιήσεων. Η τρόικα διευκολύνει την κυβέρνηση να ανακοινώσει τα περί “διαρθρωτικών μέτρων” μετά τις εκλογές. Είναι όμως από τις λίγες φορές που μια εκλογική μάχη προσλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χαρακτήρα μαζικής πολιτικής μάχης, ιδιαίτερα σε συνθήκες βαθιάς πολιτικής κρίσης. Απομένει να δούμε πόσο το κοινωνικό θα επηρεάσει το πολιτικό.
κλικ στο τίτλό της ανάρτησης για το δημοσίευμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: