Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

«από τον Οκτώβριο η επιτήρηση της τρόικας θα κοιτάει προς το υπουργείο Υγείας»..

Α. Λοβέρδος προς διοικητές: Απομακρύνετε τους επίορκους γιατρούς ακόμα και χωρίς αποδείξεις

Loverdos

της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Την ελευθερία να απομακρύνουν ακόμα και γιατρούς από τη θέση τους προσωρινά, έστω και αν δεν έχουν αποδείξεις αλλά μόνο απλές ενδείξεις για υπερσυνταγογράφηση, μίζες από υλικά., κ. λπ. έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στους διοικητές των νοσοκομείων, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής.

«Σήμερα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δε χρειάζονται αποδείξεις αλλά απλές ενδείξεις ώστε ένας διοικητής να απομακρύνει ένα χειρουργό από τα χειρουργεία για π. χ. 3 μήνες αν διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπερσυνταγογραφούν ή παραγγέλνουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό μοσχευμάτων που δε χρειάζονται.

Κατά τ άλλα ζήτησε να μειωθούν άμεσα οι δαπάνες τόσο για τις προμήθειες όσο και από τις εφημερίες, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «να μη φθάσω σε λίγες εβδομάδες να χτυπήσω το καμπανάκι του συναγερμού».

Οι στόχοι των διοικητών των νοσοκομείων

Γενικότερα ο υπουργός Υγείας έθεσε ορισμένους βασικούς στόχους στους διοικητές των νοσοκομείων:

  • Να βεβαιώσουν έως την ερχόμενη Παρασκευή 1η Οκτωβρίου τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία
  • Να αρχίσουν να εισπράττουν από τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Να καταθέσουν ολοκληρωμένους προυπολογισμούς για το 2011
  • Να εξοφλήσουν τους προμηθευτές για το 2005 και το 2006 καθώς έχουν τα χρήματα στα ταμεία τους
  • Να επιταχύνουν τις προσλήψεις του προσωπικού

Οι περισσότεροι διοικητές νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφεριεών υποστήριξαν ότι έχουν μειωθεί οι δαπάνες κατά 10-30% κατά περίπτωση, αλλά για τα στοιχεία αυτά υπήρξαν επιφυλάξεις από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Χαρακτηριστικό του τι επικρατεί στο ΕΣΥ είναι οι αναφορές των διοικητών διαφόρων νοσοκομείων, σχετικά με το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία τους.

Καρτέλ, αναθυμιάσεις και διευθυντές

Στο νοσοκομείο Αγ. ¨Όλγα ο διοικητής μίλησε για καρτέλ στις προμήθειες αγγειακών μοσχευμάτων, όπου δραστηριοποιούνται ουσιαστικά μόνο 4 εταιρείες οι οποίες υπερτιμολογούν τα προϊόντα ενώ σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται και γιατροί, οι οποίοι ζητούν πολύ περισσότερα μοσχεύματα απ όσα χρειάζονται και όπως είπε «μπορεί να ζητήσουν 30 και τελικώς να χρησιμοποιήσυν μόνο ένα».

Στο νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα, πρώην Λοιμωδών, θάλαμοι καταρρέουν πάνω από τους ασθενείς καθότι οι συνθήκες που επικρατούν είναι τραγικές όπως είπε ο διοικητής.

Στο ΚΑΤ μέσα από τις ντουλάπες των ασθενών περνούν ακόμα και σωλήνες αποχέτευσης με αποτέλεσμα οι ασθενείς να δακρύζουν από τις αναθυμιάσεις ενώ στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από τους 170 γιατρούς που υπάρχουν, οι 102 είναι διευθυντές!

Ακούγοντας αυτές τις περιπτώσεις ο Ανδρέας Λοβέρδος, η αυθόρμητη έκφραση που εκστόμισε ήταν «παιδιά τι πράγμα είναι αυτό;». Ο ίδιος πάντως ήταν ιδιαιτέρως ενημερωμένος για τα θέματα των νοσοκομείων αφού σε κάθε διοικητή είχε να ρωτήσει κάτι συγκεκριμένο για το νοσοκομείο του.

Στην καταληκτική του ομιλία υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι να δώσουν προσοχή στο χώρο της υγείας καθότι «από τον Οκτώβριο η επιτήρηση της τρόικας θα κοιτάει προς το υπουργείο Υγείας»..

http://www.healthview.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: