Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Επεισόδια στις ογκώδεις γαλλικές διαδηλώσεις





Πάγωσαν» οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές - «Στεγνώνουν» τα βενζινάδικα της χώρας

Τελευταία ενημέρωση: 19:47 Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι συμμετείχαν στις σημερινές κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό σύμφωνα με τα γαλλικά συνδικάτα εργαζομένων. Για 1,1 εκατ. διαδηλωτές έκανε λόγο το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρώντας να υποβαθμίσει και πάλι τη μαζικότητα των απεργιών. Οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν και από επεισόδια με την αστυνομία να κάνει ευρεία χρήση δακρυγόνων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα το πρωί ότι φαίνεται πως οι συγκεντρώσεις έχουν αρχίσει να κλονίζονται αλλά εξακολουθούν να είναι σκληρές.

Όπως ισχυρίζεται η γαλλική κυβέρνηση, ο αριθμός των διαδηλωτών είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με την 12η Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό του χάσματος που χωρίζει τις κρατικές εκτιμήσεις για το μέγεθος των διαδηλώσεων από εκείνες των συνδικάτων είναι ότι οι πρώτες μιλούν για 60.000 διαδηλωτές στο Παρίσι και οι δεύτερες για 330.000 διαδηλωτές.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν ακινητοποιημένα, ενώ η βενζίνη σύντομα δεν θα είναι διαθέσιμη σε πολλά πρατήρια της χώρας. Επίσης, δύο στις τρεις πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Λιλ ματαιώθηκαν εξ αιτίας της αποχής των υπαλλήλων του αεροδρομίου.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στα δώδεκα διυλιστήρια της χώρας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία

Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οι οδηγοί στα θωρακισμένα φορτηγά που εφοδιάζουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης συντάχθηκαν, επίσης, σήμερα με τους απεργούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δέκα πανεπιστημιακά ιδρύματα παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ περίπου 379 λύκεια τελούν υπό κατάληψη.

Επεισόδια σε Παρίσι και Λιόν

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο Παρίσι και στη Λιόν, στο περιθώριο των διαδηλώσεων, όταν ομάδες νεαρών επιτέθηκαν σε δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίοι ανταπάντησαν με ρίψεις χημικών.

Στη Λιόν, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη εννέα ατόμων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό σταθμευμένων αυτοκίνητων.

Στο Παρίσι, η αστυνομία κατάφερε να απομακρύνει από την πλατεία της Δημοκρατίας περίπου 300 μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι είχαν αποκλείσει με καθιστική διαμαρτυρία την κυκλοφορία.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης και στα νότια και δυτικά προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας με την ολοκλήρωση των διαδηλώσεων, όταν περίπου 300 νεαροί αποσπάστηκαν από την πορεία και στη συνέχεια έσπασαν βιτρίνες και αυτοκίνητα.

Η υπουργός Δικαιοσύνης, Μισέλ Αγιό Μαρί, υποσχέθηκε "μηδενική ανοχή" στους ταραξίες.

Οι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν για σύντομο χρονικό διάστημα τον αυτοκινητόδρομο στη Μασσαλία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια βίας, όπως εκείνα της Δευτέρας και τα σημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: