Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΒΗΜΑ : Υπό έλεγχο ο νεποτισμός στα πανεπιστήμια

Το υπουργείο Παιδείας ζητεί από τα ιδρύματα στοιχεία για διορισμούς καθηγητών που είναι συγγενείς διδασκόντων
ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010



Θέμα «οικογενειοκρατίας» στα πανεπιστήμια ανοίγει το υπουργείο Παιδείας παραμονές ανακοίνωσης των επισήμων κυβερνητικών προτάσεων για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Τα ακαδημαϊκά «τζάκια», οι κουμπάροι, οι γιοι και οι ανιψιοί που φέρονται να ελέγχουν τα πανεπιστήμια μπαίνουν στο στόχαστρο. Με επείγον έγγραφο που απέστειλε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος σε όλα τα πανεπιστήμια ζητεί στοιχεία σχετικά με διορισμούς καθηγητών, συγγενών των ήδη υπηρετούντων διδασκόντων.

Εκατό περιπτώσεις εξέλιξης πανεπιστημιακών έχει «παγώσει» το υπουργείο, ενώ 15 ήδη ακυρώθηκαν ως παράτυπες. Στο υπουργείο έχουν φτάσει καταγγελίες για παράτυπες εκλογές πανεπιστημιακών στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πειραιώς, Θράκης, Ιωαννίνων και Πελοποννήσου. Στο παρελθόν μάλιστα, όταν τον έλεγχο της εξέλιξης των καθηγητών έκανε το υπουργείο και όχι οι πρυτάνεις όπως σήμερα, τουλάχιστον 20 περιπτώσεις ενστάσεων και καταγγελιών έφταναν κάθε μήνα στο υπουργείο.

Ακόμη και σήμερα όμως φθάνουν δεκάδες ενστάσεις ή καταγγελίες υποψηφίων που παραλείφθηκαν όταν έθεσαν υποψηφιότητα για το πανεπιστήμιο ή αναγκάστηκαν να περιμένουν χρόνια προτού εξελιχθούν, επειδή κάποιοι «δεν τους ήθελαν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μεγάλες σχολές, όπως η Ιατρική του Πανεπιστημίου των Αθηνών, τα τέκνα του 40% των τακτικών καθηγητών ήδη υπηρετούν σε γραφεία κοντινά με εκείνα των γονέων τους. Ανέκδοτο έχουν γίνει περιπτώσεις καθηγητών μεγάλων πανεπιστημίων οι οποίοι εκτός από το μέλλον των παιδιών τους έχουν εξασφαλίσει και εκείνο των γαμπρών τους. Σε ένα μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών σχολών, τα παιδιά του 25% με 30% των υπηρετούντων καθηγητών είναι ήδη μέλη ΔΕΠ σε όλες τις βαθμίδες. Το θέμα φυσικά δεν έχει νομικές διαστάσεις- δεν τεκμηριώνεται εύκολα ο επηρεασμός των εκλεκτορικών σωμάτων-, αλλά τεράστιες ηθικές διαστάσεις. Και αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν πανεπιστημιακοί, συγγένειες εξ αίματος αλλά και πολιτικές συγγένειες καθορίζουν τις τύχες νεαρών επιστημόνων που τολμούν να διεκδικήσουν μια θέση στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το έγγραφο Πανάρετου διαβιβάστηκε στα πανεπιστήμια έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτης. Παρ΄ ότι όμως το αίτημα έχει υποβληθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα περισσότερα ΑΕΙ δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Με δεύτερο έγγραφο που θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες, ο υφυπουργός Παιδείας «υπενθυμίζει» στις διοικήσεις την υποχρέωσή τους να παρέχουν στο υπουργείο τα στοιχεία που ζητήθηκαν.



ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΛΟ ΤΗΣ ΑΝΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ξέρετε εσείς στο ΑΤΤΙΚΟ να υπάρχει ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ????? Θεός να φυλάξει δηλαδή....

Ανώνυμος είπε...

H απάντηση στον ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ ποιά θα είναι?