Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Νέο σύστημα προμηθειών στην Υγεία

26/10/2010 (ΙatroNet)
Νέο σύστημα προμηθειών για τα νοσοκομεία προωθεί ο υπουργός Υγείας. Ο κύριος Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να βασιστεί σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα αγοράζει για λογαριασμό του ΕΣΥ υλικά και φάρμακα, θα τα αποθηκεύει και θα τα διοχετεύει στις μονάδες Υγείας ανάλογα με τις ανάγκες.
Το σύστημα θα λειτουργήσει από το 2012 και εκτιμάται ότι θα αποδώσει ταχύτητα στην εξόφληση των προμηθευτών και εξοικονόμηση για το ΕΣΥ 250 έως 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το περίγραμμα λειτουργίας του νέου φορέα έδωσε ο υπουργός Υγείας το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των προμηθευτών των νοσοκομείων. Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι ο ανάδοχος θα επιλεγεί με διεθνή διαγωνισμό και μπορεί να είναι και περισσότεροι από ένας. Ανάλογα με το οικονομικό αποτέλεσμα που θα έχει ο τρόπος διαχείρισης των προμηθειών, ο φορέας θα λαμβάνει μπόνους από το υπουργείο Υγείας.
Εξόφληση
Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε στους προμηθευτές ότι θα εισπράξουν έως το τέλος του έτους μετρητά ύψους 1,3 δισ. ευρώ, για προμήθειες που έχουν γίνει στα νοσοκομεία μέσα στο 2010. Ενόψει της διευθέτησης αυτής, ο υπουργός ζήτησε έκπτωση 20% στις απαιτήσεις τους, για να εισπράξει την άρνησή τους.
Το θέμα πάντως παραμένει ανοικτό, καθώς οι δυο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση τις ερχόμενες δυο εβδομάδες. Στο επιχείρημα των προμηθευτών ότι έχουν ακούσει πολλές παρόμοιες υποσχέσεις στο παρελθόν, ο κύριος Λοβέρδος απάντησε με δυο θέσεις:
Η πρώτη ότι, τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα (λόγω μνημονίου) να μην αφήσουν εκκρεμότητες για το 2011, παρά μόνον 600 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη ότι στην υπόθεση αυτή βασίζει το πολιτικό του κύρος. ‘Αυτή η ιστορία μπορεί να με σαρώσει’, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Αντίδραση
Τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του υπουργού. Ο κ. Βαρνάβας σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού ως εξής:
''Ο κ. Λοβέρδος με σημερινές του ανακοινώσεις προς τους προμηθευτές και φαρμακοβιομήχανους προανήγγειλε τη σύσταση ιδιωτικού φορέα που θα διαχειρίζεται τις προμήθειες.
Προφανώς ο υπουργός θέλει να ξεφορτωθεί τις ευθύνες του ναυαγίου στον τομέα των προμηθειών, το οποίο όλως τυχαίως συμβαίνει στην ίδια ξέρα με τα ναυάγια των προκατόχων του κκ Αβραμόπουλου και Ξενογιαννακοπούλου.
Η ΟΕΝΓΕ έχει υποβάλλει πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση που συνοψίζεται στη σύσταση κρατικού φορέα εισαγωγής και διανομής υγειονομικού υλικού καθώς και κρατικής φαρμακαποθήκης, ώστε να επιτυγχάνονται οι συμφερότερες τιμές και να ακυρώνεται το εμπάργκο των προμηθευτών.
Εις μάτην. Τώρα που οι αντιεξουσιαστές βρίσκονται στη εξουσία οι ιδιώτες και οι προμηθευτές του δημοσίου κάνουν πανηγύρι''.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ηδη άρχισαν οι εταιρείες φαρμάκων να σχεδιάζουν να φτιάξουν "εταιρεία προμηθευτών" με δικούς τους ανθρώπους...

Ανώνυμος είπε...

Εγλω θάλεγα σε κάθε διεθνές συνέδριο να στέλνει τον τοπικό πρόξενο ο λοβέρδος να διαπιστώνει
1. πόσοι ελληνες παρακολουθούν
2. αν ξέρουν την γλώσσα να παρακαολουθούν
3. αν συνοδεύονται από γυναίκες, παιδιά φιλενάδες κλπ
4. με ΠΟΙΟΥ τα έξοδα ταξίδεψαν....