Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Η βαρβαρότητα στο μεγαλείο της

alt


Η γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα ενάντια στους δημοσίους υπαλλήλους, εκ μέρους της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, παίρνει τώρα νέες διαστάσεις με τα διαφόρων ειδών «παπαγαλάκια» να κάνουν λόγο για «υπέρογκους» μισθούς και επιδόματα, τα οποία, υποτίθεται, ευθύνονται για τονεκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών.

Μετά το «φιάσκο» της απογραφής - όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, τη στιγμή που ο ακριβής τους αριθμός είναι κάθε χρόνο καταγεγραμμένος στον προϋπολογισμό -, το οποίο όμως άφησε «λάσπη» και αρνητικές εντυπώσεις συνολικά για το δημόσιο τομέα, έρχεται τώρα νέος γύρος κατασυκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος θα ανοίξει τον δρόμο για νέες, αιματηρές περικοπές με το όχημα του περίφημου «ενιαίου μισθολογίου».

Χθες, οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκαν με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και παρουσίασαν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο. ΗΑΔΕΔΥ απέρριψε την προταθείσα διαφοροποίηση των αμοιβών μεταξύ παλαιών καινεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων και ζήτησε από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να προσδιορίσουν το συνολικό κονδύλι μισθοδοσίας και τα επιδόματα που θα ενσωματωθούν στους βασικούς μισθούς.

Το ενιαίο μισθολόγιο, που σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να είναι έτοιμο ως τον Ιούνιο του 2011, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο, οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους κατά 25-30%. Κάποια από τα επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, ενώ τα υπόλοιπα θα διανέμονται από έναν κεντρικό φορέα. Οι αμοιβές πλέον θα συνδέονται με τηνπαραγωγικότητα του κάθε υπαλλήλου! Δηλαδή, εκτός από το παράλογο και το ανέφικτο της σύνδεσης της παραγωγικότητας ενός π.χ δασκάλου ή μιας νοσοκόμας με την αμοιβή της, επιχειρείται η πλήρης και καθολική εμπορευματοποίηση του δημόσιου τομέα. Έτσι, το Δημόσιο θα λειτουργεί με αγοραίους όρους και κριτήρια, γεγονός που θα ισοπεδώσει οποιαδήποτε έννοια κοινωνικού κράτους. Και ποιος ξέρει; Ίσως αύριο δούμε δημόσια νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα ο Ευαγγελισμός, να μπαίνουν στοχρηματιστήριο και να διαπραγματεύονται οι μετοχές τους στη βάση των κερδών που πραγματοποιούν! Και όσοι πιστεύουν ότι είναι υπερβολικό αυτό το σενάριο ας ρίξουν μια ματιά στις περικοπές που έχουν γίνει στον ασφαλιστικό φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, στον ΟΠΑΔ, προκειμένου να εξυγιανθεί: εκατοντάδες εξετάσεις και φάρμακα δεν καλύπτονται πλέον, κατ’ εντολή της τροϊκανής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την περικοπή εξετάσεων και φαρμάκων που αφορούν καρκινοπαθείς! Αυτό είναι λοιπόν το μέλλον που επιφυλάσσεται (και) για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα: μείωση άμεσων αμοιβών – μέσω ενιαίου μισθολογίου- και πετσόκομμα των έμμεσων αμοιβών, δηλαδή ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους. Η βαρβαρότητα στο μεγαλείο της

http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: