Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το ΔΝΤ ξεκίνησε το ξεπουπούλιασμα της Ιρλανδίας

Δουλειά στο Δουβλίνο έπιασε από σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, με στόχο να καθορίσει τους όρους ενός δανείου προς την πολύπαθη χώρα της ευρωζώνης.


Γέμισε η... Ευρώπη «τροϊκανούς». Ο εκπρόσωπος της τρόικας, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Αζάι Τσόπρα (αριστερά) κατέφθασε χθες στην Ιρλανδία, έχοντας ιδίοις όμμασι μια εικόνα της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής λιτότητας, όπως δείχνει και ο ζητιάνος της φωτογραφίας που εκλιπαρεί όχι για δάνεια πολλών δισ. αλλά για λίγα ευρώ


Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Πάτρικ Χόνοχαν δήλωσε χθες από τη Φρανκφούρτη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί ένα πακέτο στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, το μέγεθος του οποίου θα ανέρχεται, όπως είπε, «σε δεκάδες δισ. ευρώ». Ο Χόνοχαν εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι το επιτόκιο δανεισμού που θα έχει το ιρλανδικό πακέτο στήριξης θα προσεγγίζει πιθανότατα το 5%.

Η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Κάρολιν Ατκινσον τόνισε, από την Ουάσιγκτον, ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν επαρκή ικανότητα για να ενεργήσουν για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ιρλανδίας», ενώ επιβεβαίωσε ότι οι επίσημες συζητήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα από την Κεντρική Τράπεζα. Υπογράμμισε ακόμη ότι οι συζητήσεις γίνονται σε τεχνικό επίπεδο αυτή τη στιγμή.

Οι προσδοκίες ενός πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας ώθησαν χθες το ευρώ 1% υψηλότερα έναντι του δολαρίου. Το κοινό νόμισμα έφτασε ώς τα 1,3668 δολάρια χθες έναντι του χαμηλού επτά εβδομάδων των 1,3446 δολαρίων που σημείωσε την Τετάρτη.

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: