Επισείοντας τον κίνδυνο χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών ή πυρηνικών καταστροφών που ενδέχεται να προκληθούν από κάποιο ατύχημα ή τρομοκρατική επίθεση, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε έκθεση με την οποία στρώνεται το... χαλί σε Κομισιόν και Συμβούλιο της Ε.Ε. να δημιουργήσουν πολιτικοστρατιωτικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που μέλημά του θα είναι, εκτός από την εξωτερική ασφάλεια, και η διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Κι ενώ δεν υπάρχουν, ακόμη, σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη τέτοιων εξωτερικών κινδύνων, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, με την έκθεσή της, που θα τεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία: Μόνιμου κέντρου επιχειρήσεων στην Ε.Ε., Ενιαίου κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων, Ενοποιημένων Αστυνομικών Μονάδων και Πολιτικών Μονάδων Αντίδρασης στις κρίσεις.
Στόχος, κατά τους ευρωβουλευτές της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς αλλά και μεμονωμένων ευρωβουλευτών, είναι η δημιουργία ενός Ευρωστρατού εσωτερικής καταστολής κρίσεων οι οποίες, με δεδομένες τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται, αναμένονται μαζικά από τους δοκιμαζόμενους Ευρωπαίους πολίτες.
Αρνητική εντύπωση, παράλληλα, προκάλεσε η τρομοφοβική επιχειρηματολογία της εισηγήτριας της σχετικής έκθεσης, Πορτογαλέζας ευρωβουλευτού των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, Αννα Γκόμες, που, προκειμένου να υποστηρίξει την έκθεσή της, επικαλέσθηκε τρομολάγνες διαπιστώσεις, όπως ότι «οι καταστροφές δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα» και ότι «οι επιπτώσεις της απροσεξίας και της χαλαρότητας δεν θα αφορούν μεμονωμένα κράτη αλλά όλη την Ευρώπη».
Κατά την Γκόμες, η λύση έγκειται στην πλήρη ευθυγράμμιση της Ε.Ε. με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, για τη σύνδεση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας.
Τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., μάλιστα, καλούνται υποχρεωτικά να συμμετάσχουν σ΄ αυτούς τους μηχανισμούς και βέβαια να χρηματοδοτήσουν τη δραστηριότητά τους...
Αξιοσημείωτο είναι ότι η έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, που εγκρίθηκε με 47 ψήφους υπέρ και μηδέν κατά και 3 αποχές, αποτελεί συνέχεια του Σχεδίου Δράσης που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2009, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2009 και έχει τεθεί σε εφαρμογή σ΄ όλα τα κράτη-μέλη από τον Ιούλιο του 2010.
Πηγή:
Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου