Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Του Τάκη Νικολόπουλου

Στην πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων των Ιατρικών Σχολών της χώρας με τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας έγινε ανταλλαγή ακριβών δώρων, όπως συνηθίζεται αυτές τις εορταστικές ημέρες.

Η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να δια τηρούν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου (προφανώς και συγχωροχάρτι σε όσους μέχρι τώρα διατηρούν παράνομα τέτοιο ιατρείο), τη θέση του Αντι προέδρου στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, το δικαίωμα επιλογής των «ειδικευομένων τους», τις εξετάσεις πριν την ειδικότητα (γιατί και οι ίδιοι πιθανότατα δεν εκτιμούν τα πτυχία που δίνουν) κα. Σε ανταπόδοση οι πανεπιστημιακοί γιατροί – ή έστω οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι τους- είναι προφα-νώς πρόθυμοι να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές στην Υγεία.

Φυσικά δεν είναι όλοι οι πανεπιστημιακοί γιατροί ίδιοι, ούτε άλλωστε και όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ. Π.χ. η Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων σε Συνέλευσή της τον Απρίλιο 2010 είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των πανεπιστημιακών γιατρών. Αυτή η μοναδική εξαίρεση σε σχέση με τις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές είναι χαρακτηριστική. Αν και δεν γνωρίζουμε τι υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Ιωαννίνων στην συνάντηση, ούτε τι τύχη θα έχουν οι 15 πανεπιστημιακοί γιατροί που διατηρούν επίσημα παράνομα ιατρεία στη πόλη των Ιωαννίνων και τα ονόματά τους διαβιβάστηκαν από τη Διοίκηση του ΠΓΝΙ στην Ιατρική Σχολή.

Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι Διευθυντές των Κλινικών – μαζί και οι Καθηγητές Διευθυντές των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στα Νοσοκομεία- είναι αυτοί που αποφασίζουν, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς:

· Ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν στην κλινική

· Ποιοι ασθενείς, πότε και από ποιόν θα χειρουργηθούν ή τι θεραπευτική αγωγή θα ακολουθήσουν

Επίσης, γνωρίζουν ότι:

· Οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν υπάγονται οργανικά στη Διοίκηση του Νοσοκομείου ή του ΥΥΚΑ

· Δεν εφαρμόζεται η βασική διάταξη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ 1397/83 –που δεν έχει καταργηθεί- ότι όλοι οι γιατροί που υπηρετούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με τους γιατρούς του ΕΣΥ

· Δεν εφαρμόζεται η διάταξη του ίδιου νόμου –που δεν έχει καταργηθεί- ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές και τμήματα στελεχώνονται αποκλειστικά από πανεπιστημιακούς γιατρούς.

· Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές (αυτό)εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση να καταθέτουν δήλωση του «πόθεν έσχες» όπως οι Διευθυντές ΕΣΥ

Αυτά τα ανέφερα αναλυτικά, γιατί οι κ.κ. Υπουργοί παροικούν προφανώς σε άλλη πόλη, μακράν της Ιερουσαλήμ, και πιθανώς δεν τα γνώριζαν.

Μετά από αυτό θα πρέπει να ξανασκεφτούν μήπως αυτή η προθυμία τους να ικανοποιήσουν το αίτημα των ιδιωτικών ιατρείων συμβάλλει -άθελά τους- ώστε κάποιοι υψηλόβαθμοι πανεπιστημιακοί γιατροί να λειτουργήσουν ως μαυραγορίτες της υγείας υποχρεώνοντας τον ασθενή να επισκεφθεί πρώτα το ιατρείο τους αν χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ακόμα περισσότερο, μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση; Μία άλλη κυβέρνηση φυσικά που θα σεβόταν τους ασθενείς ως ανθρώπους και όχι ως οικονομικό μέγεθος θα μπορούσε να δει άλλα «διαρθρωτικά μέτρα».

Όπως πχ.

· Την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση όλων των γιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών συμπεριλαμβανομένων

· Να διευκολύνει την εφαρμογή της νομοθεσίας όλων των νόμων που αφορούν το ΕΣΥ ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές και τμήματα στελεχώνονται αποκλειστικά από πανεπιστημιακούς γιατρούς. Αυτό, ανάμεσα σε άλλα, σημαίνει ότι θα πρέπει να διαχωριστούν στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία οι κλινικές και τα τμήματα σε πανεπιστημιακά και κρατικά, ή εν πάση περιπτώσει, οι γιατροί του ΕΣΥ από τους πανεπιστημιακούς. Και σίγουρα ένα βασικό κριτήριο που θα διευκολύνει τον διαχωρισμό είναι το πόσους φοιτητές έχει υποχρέωση να εκπαιδεύει κατ’ έτος κάθε κλινική, μια και το νοσοκομειακό έργο είναι παρακολούθημα της κύριας αποστολής του Πανεπιστημίου, δηλαδή να εκπαιδεύει φοιτητές ιατρικής.

· Τον προγραμματισμό των τακτικών εισαγωγών από τους γιατρούς των εξωτερικών ιατρείων και την ένταξή τους σε λίστα. Οι εισαγωγές γίνονται με βάση τη λίστα από το Γραφείο Κίνησης.

· Τη κατανομή των χειρουργικών τραπεζιών από τη Διοίκηση κάθε νοσοκομείου και τον χειρουργικό τομέα, ισότιμα σε όλους τους γιατρούς των χειρουργικών ειδικοτήτων, με κατάργηση φυσικά του «δικαιώματος» του Συντονιστή Διευθυντή (ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακού) να καταρτίζει αυτός το πρόγραμμα χειρουργείου, ή να ακυρώνει προγραμματισμένες επεμβάσεις των υφισταμένων του για να προηγηθούν οι «δικοί του» ασθενείς.

· Την οργανική ένταξη των πανεπιστημιακών γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, πχ με σύμβαση που θα υπογράφουν με το Νοσοκομείο για το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς σύμφωνα με όσα ισχύουν για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Εννοείται ότι στη περίπτωση αυτή καταργείται το νοσοκομειακό επίδομα των πανεπιστημιακών.

· Τη θέσπιση θητείας και αξιολόγησης των Συντονιστών Διευθυντών, παλαιών και νέων.

· Τη υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης «πόθεν έσχες» από όλους τους γιατρούς που εργάζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα νοσοκομεία.

Αυτά και άλλα πολλά θα έβαζε σε προτεραιότητα κάποιος που θα ήθελε να περιορίσει την «κακοδιαχείριση» μέσα στα νοσοκομεία και όχι στα τηλεοπτικά στούντιο. Που δεν θα «επαινούσε» απλά υποκριτικά τη πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ για το φακελάκι, αλλά θα τη στήριζε έμπρακτα. Που όταν μιλάει για «ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» το εννοεί κιόλας. Αλλά όπως προείπαμε αυτό αφορά μια άλλη κυβέρνηση, όχι τη σημερινή.

ΥΓ. Αφελή ερωτήματα:

1 Δεδομένου ότι το αίτημα των ιδιωτικών ιατρείων περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ και προωθήθηκε στην ΠΟΣΔΕΠ από τους συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από κοινού (όπως καληώρα και το σύστημα εφημερίας στα νοσοκομεία από τους «δικούς μας» συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ)

· Υλοποιείται η συγκυβέρνηση;

· Αντικαθίσταται η πασοκική συνδικαλιστική ελίτ των ΔΕΚΟ από τους γιατρούς;

· Γιατί ο κλάδος των ιδιωτευόντων πανεπιστημιακών γιατρών, μειοψηφία μέσα στη κοινωνία, αποκτά προνόμια που επιβαρύνουν την κοινωνία και μάλιστα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ τρίζουν τα δόντια στους άλλους κλάδους που παλεύουν να μην μειωθούν οι μισθοί τους και να έχουν εργασία με το επιχείρημα ότι είναι μειοψηφία στη κοινωνία; Πως το ανέχεται αυτό ο κ. Ρέππας;

* Ο Τάκης Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και τι έγινε αν κάποιοι πανεπιστημιακοί αρχίσουν να κάνουν ΝΟΜΙΜΑ ιατρείο? αφού και σήμερα που το κάνουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ το πολύ-πολύ να μην δηλώνουν το εισόδημα....