Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. να αφορά το σύνολο του ποσού χωρίς την εξαίρεση των 53 δισ. του 2010, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών αφήνοντας ανοιχτό σε διαφορετική περίπτωση και νέο δανεισμό από το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος θα παραστεί σήμερα και αύριο στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί στο παρασκήνιο με τους εκπροσώπους όλων των ευρωπαϊκών οργάνων και να συζητήσει τους όρους της επιμήκυνσης.
Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί η επιμήκυνση μέχρι και το 2024 να αφορά το σύνολο των 110 δισ. ευρώ χωρίς την εξαίρεση των δόσεων που αφορούν το 2010. Τούτο διότι μια μερική επιμήκυνση θα μετέφερε το πρόβλημα νωρίτερα.
Η διαδικασία για τη λήψη της τέταρτης δόσης του δανείου από την τρόικα , ύψους 15 δισ. ευρώ, θα γίνει μετά την αξιολόγηση της υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, η οποία θα γίνει το Φεβρουάριο του 2011.
Η Ε.Ε. επιμένει, με τη συνηγορία της Γερμανίδας καγκελαρίου, στην αυστηρή τήρηση των στόχων του μνημονίου χωρίς αποκλίσεις, δίχως να ανησυχεί μήπως η συνεχής πίεση μπορεί να επιταχύνει τη λεγόμενη «κούραση των μεταρρυθμίσεων». Ζητεί συνεχώς νέα μέτρα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις σε όλους τους τομείς ενώ απέναντι στην ιδέα της επιμήκυνσης η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική θεωρώντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση των όρων του μνημονίου.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η έκθεση προόδου της Ελλάδας μαζί με το αναθεωρημένο μνημόνιο (η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα) πήγε και ήρθε μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών προκειμένου να «λειανθούν» οι όροι σε εργασιακά και αλλαγές στο δημόσιο τομέα και να διασφαλιστούν κάποιες παρατάσεις σε θέματα που καθυστερούν.
Απώτερος στόχο της όλης προσπάθειας είναι έως τη σύνοδο κορυφής (17 Δεκεμβρίου) να έχει δημιουργηθεί το κλίμα για τη λήψη αποφάσεων, ώστε μετά να υπάρξει επαρκής χρόνος επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια έως το Φεβρουάριο. Διαφορετικά, ίσως να κινδυνεύσει και η δόση του Μαρτίου.
Η στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών δίνει μεγάλο βάρος στην κατά γράμμα τήρηση των δεσμεύσεων του Δεκεμβρίου, για να μη δοθεί «πάτημα» σε όσους διαφωνούν. Το θέμα δεν είναι εύκολο, καθώς τα μέτωπα είναι δεκάδες (εργασιακά, φορονομοσχέδιο, μελέτη για μισθολόγιο, αναλογιστική μελέτη ασφαλιστικού, παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ, πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αποφάσεις για τράπεζες, αναπτυξιακά μέτρα κ.λπ.) και πολλά καθυστερούν.
Η ατζέντα των συνεδριάσεων
Στις επίσημες συνεδριάσεις το συμβούλιο υπουργών θα εντάξει και επισήμως την Ιρλανδία σε ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα περιλαμβάνει και δάνειο ύψους 85 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο πλαίσιο θα συζητηθεί και η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς επίσης και το νέο αυστηρότερο δημοσιονομικό πλαίσιο των κρατών-μελών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.
Επίσης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την επιβολή ειδικού τέλους στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε αντάλλαγμα των κρατικών πακέτων στήριξης των εθνικών κυβερνήσεων. Τέλος θα συζητηθεί και η έκθεση της Κομισιόν για την επίπτωση του συστήματος υγείας σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο για τα 17 κράτη-μέλη.
ΠΗΓΗ : http://tvs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου