Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ :Αγιε Βασίλη, για το '11 θέλω ανοιχτό Ιντερνετ

KLΥπεύθυνος: Επιμέλεια: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ boubouka@enet.gr
Η προσπάθεια να μπουν όρια στο Ιντερνετ μπορεί να ακούγεται σαν ανέκδοτο σε πολλούς από εκείνους που ποντάρουν στην ισχύ της αποκεντρωτικής δομής του, αλλά μοιάζει να εξελίσσεται σε αγαπημένο σπορ διάφορων κυβερνήσεων.
Το 2010 ήταν μια χρονιά με άλλοτε σκόρπιες κι άλλοτε συντονισμένες προσπάθειες να τεθούν τέτοιου είδους περιορισμοί, στο όνομα δύο αξιών: Της προάσπισης της ασφάλειας των πολιτών από εγκληματίες και τρομοκράτες και της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

*Ολίγη από ουδετερότητα: Την προπερασμένη εβδομάδα η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών υιοθέτησε μεν (με οριακή πλειοψηφία) το Διάταγμα της Ουδετερότητας στο Ιντερνετ αλλά εξαίρεσε από αυτήν τις συνδέσεις κινητού Ιντερνετ (δηλαδή κάθε σύνδεσης στα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα). Με δυο λόγια, έθεσε όρια στους περιορισμούς που μπορούν να θέτουν οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών -π.χ μπλοκάροντας τη διανομή περιεχομένου- και ζήτησε να λειτουργούν με διαφάνεια, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τις σταθερές συνδέσεις (σε σπίτι, γραφείο κ.α.).

*Απόπειρες ελέγχου της διακίνησης «πειρατικού» ψηφιακού περιεχομένου: Την ίδια στιγμή (από τον περασμένο Σεπτέμβριο), όμως, η Γερουσία των ΗΠΑ συζητεί ένα νομοσχέδιο (COICA) που θα επιτρέπει στις αρχές να ακυρώνουν την καταχώριση ιστοσελίδων που θα παραβιάζουν το δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, επιτρέποντας τη δωρεάν διανομή ταινιών, τραγουδιών, παιχνιδιών κ.λπ. Σε περίπτωση που οι ιστοσελίδες είναι καταχωρισμένες σε άλλες χώρες, θα μπλοκάρεται τουλάχιστον η πρόσβαση σε αυτές μέσω ΗΠΑ.

Κατά το πρότυπο της πρακτικής που δοκιμάστηκε ευρύτατα μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks, ο ίδιος νόμος θα επιτρέπει επίσης στις αρχές να διατάξουν τις εταιρείες διαδικτυακών πληρωμών να μην υποστηρίζουν συναλλαγές με τέτοιες ιστοσελίδες και τις διαφημιστικές εταιρείες να μην τους δίνουν καταχωρίσεις. Ηδη εταιρείες πιστωτικών καρτών όπως η Mastercard, εμφανίζονται θετικές σε τέτοιες συμφωνίες με το Χόλιγουντ και την αμερικανική μουσική βιομηχανία.

*Το μπαλάκι στους παρόχους: Σημαντικό μέρος της πίεσης για τον έλεγχο του Διαδικτύου μεταφέρεται στους παρόχους Ιντερνετ και στις εταιρείες διαδικτυακών πληρωμών. Μια όχι και τόσο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη, αφορά την επιβολή επιπλέον χρεώσεων για πρόσβαση του χρήστη σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες (π.χ. αυτές απ' όπου μπορεί κανείς να κατεβάσει αρχεία). Αλλού, ήδη δοκιμάζεται το γαλλικό μοντέλο διακοπής των συνδέσεων στο Ιντερνετ, όταν κάποιος μοιράζεται «παράνομα» αρχεία.

Το 2011 φέρνει την κλιμάκωση τέτοιων προσπαθειών, υπό την πίεση της παγκόσμιας βιομηχανίας διαχείρισης (και εμπορευματοποίησης) των πνευματικών δικαιωμάτων. Η διαφοροποίηση ορισμένων χωρών (π.χ. στη Σκανδιναβία ή τη Λατινική Αμερική) που παίρνουν σιγά σιγά θέση υπέρ της ουδετερότητας στο Ιντερνετ και κατά των περιορισμών, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι το επιλεκτικό μπλοκάρισμα ιστοσελίδων δεν θα επιβληθεί τόσο εύκολα, τουλάχιστον όχι σε όλο τον κόσμο.

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΤΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: