Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ   ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»                                                                                       03/03/11


            Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν» δηλώνει πως το νέο σύστημα εφημέρευσης που αποφασίστηκε να προταθεί από την 2η ΥΠΕ και το ΕΚΕΠΥ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών την ασφάλεια των εργαζομένων με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες του Νοσοκομείου. Υπενθυμίζουμε άλλωστε πως σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική έρευνα, αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού και την ασφάλεια των νοσηλευομένων, μετά από σχετική μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το Σωματείο εργαζομένων.
 Ο τρόπος που  το Υπ. Υγείας και η ΥΠΕ επιδιώκουν αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα σχεδιασμό να προχωρήσουν σε αλλαγή του συστήματος εφημέρευσης, έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα, 2 εργάσιμές ημέρες πριν τη φημολογούμενη αλλαγή κανείς να μη γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί. Η στάση τους δε δείχνει απλώς προχειρότητα, αναδεικνύει την πλήρη αδιαφορία τους για τα προβλήματα που θα προκύψουν στους ασθενείς και στους εργαζόμενους και την απάθειά τους για τους κινδύνους που κυοφορούνται.
Δηλώνουμε πως η πολιτική Ηγεσία του Υπ. Υγείας και η Διεύθυνση της 2ης ΥΠΕ δεν μπορούν να παίζουν με τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, στο βωμό της παρουσίασης «κυβερνητικού έργου».
 Τους καθιστούμε υπεύθυνους για ότι συμβεί αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.
            Θεωρούμε αναγκαία την 24ωρη εφημερία, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου, την κάλυψη όλων των κενών και την πλήρη ανάπτυξή του. Δε δεχόμαστε σαν λύση τις συγχωνεύσεις, ή τα κλεισίματα νοσοκομείων, που θα περιορίσουν την πρόσβαση των ασθενών στο ΕΣΥ και θα μειώσουν κλίνες, ειδικά σε πολυπληθείς περιοχές όπως η Δυτική Αθήνα. Είμαστε ενάντιοι στην μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης και κλεισίματος του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής και θεωρούμε πως θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη συμφόρηση των υπολοίπων. Αντίθετα απαιτούμε την ανάπτυξη όλων των νοσοκομείων με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ούτως ώστε να μπορούν όλα να συμβάλουν στην ποιοτικότερη και ασφαλέστερη αντιμετώπιση των ασθενών και στην κάλυψη των αναγκών της εφημερίας.
Η ανάπτυξη των Νοσοκομείων και η αναβάθμιση των λειτουργιών τους δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές εξαγγελίες και λόγια του αέρα, απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι περικοπές στις προσλήψεις και η μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης, ειδικά για όσους δεν θα έχουν να πληρώσουν, όπως προβλέπονται από το μνημόνιο και την πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την Υγεία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού του Νοσοκομείου είναι γνωστές σε ΥΠΕ και Υπ.Υγείας και οι περισσότερες αναγνωρίζονται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τη Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ (πχ σε έγγραφό της με ημερομηνία 8-2-11).
·         Η έλλειψη νοσηλευτών. Η αναλογία νοσηλευτών – ασθενών  (παρά τις επανειλημμένες προεκλογικές και μετεκλογικές διαβεβαιώσεις) παραμένει, κατώτερη από διεθνή και ελληνικά δεδομένα και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που λόγω της ύπαρξης πολλών ειδικών τμημάτων (ΜΕΘ, ΜΕΜΦ, Μονάδα Λοιμώξεων, Νεογνών, κλπ) θα έπρεπε να είναι από τις μεγαλύτερες. Αποτελέσματα είναι η παραβίαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας, η αδυναμία του νοσοκομείου να χορηγήσει χρωστούμενα ρεπό (9000 ημέρες), οι εναλλασσόμενες βάρδιες (απόγευμα- πρωί-νύχτα) και το επικίνδυνο φαινόμενο να κάνει νυχτερινή βάρδια ένας νοσηλευτής με 40 ασθενείς. Άλλωστε οι τραγικές ελλείψεις ειδικά στο ΤΕΠ και στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας είχαν ως αποτέλεσμα τον χαρακτηρισμό αυτών των τμημάτων ως επικίνδυνων από το Επιστημονικό Συμβούλιο.
·         Τα προβλήματα στελέχωσης των Εργαστηρίων, όπως άλλωστε περιγράφονται σε αναλυτικά έγγραφα των Διευθυντών και του Διευθυντή Τομέα, ο αριθμός των τεχνολόγων και των παρασκευαστών είναι από τους μικρότερους σε απόλυτο αριθμό ακόμα από μικρότερα Νοσοκομεία, χωρίς πολλαπλά τμήματα (όπως αξονικός, μαγνήτης, αγγειογράφος, πυρηνική, ακτινοθεραπεία, κλπ). Ήδη η λειτουργία είναι προβληματική και μειωμένη για τον εργαστηριακό τομέα, με αποτέλεσμα σύγχρονα μηχανήματα  (που διακομίζονται περιστατικά και από άλλα νοσοκομεία) να υπολειτουργούν, ή να μη λειτουργούν καθόλου. Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό υπάρχουν εργαστήρια που αδυνατούν να συντάξουν πρόγραμμα εφημερίας (Μικροβιολογικό κα), ακόμα και αν ανασταλεί πλήρως η πρωινή λειτουργία (με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα διεκπεραίωσης των περιστατικών.
·         Οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι λιγότεροι από όσους απαιτεί η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου σε μερικά  τμήματα, επιπλέον οι τεράστιες καθυστερήσεις στην αντικατάσταση όσων ολοκληρώνουν την ειδικότητα διογκώνει τα προβλήματα. Το αποτέλεσμα είναι ειδικευόμενοι γιατροί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν απλήρωτες εφημερίες και αδήλωτες υπερωρίες, να στερούνται τα νόμιμα ρεπό τους και να εργάζονται στα όρια της υπερκόπωσης.
·         Ο εξευτελιστικά μικρός αριθμός τραυματιοφορέων (14 μόνιμοι, 4 συμβασιούχοι) για ένα Νοσοκομείο περίπου 660 κλινών, με αποτέλεσμα την αδυναμία μεταφοράς των ασθενών και την αδυναμία διεκπεραίωσης περιστατικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των νοσηλευομένων και των προσερχόμενων στο ΤΕΠ.
·         Οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό που ήδη επιβαρύνουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, καθιστούν αδύνατη την κάλυψη εφημερίας σύμφωνα με τις προτάσεις της ΥΠΕ.

Κίνδυνοι για την ασφάλεια και βλάβες στη ζωή ασθενών και εργαζομένων που απορρέουν από την λειτουργία του νοσοκομείου, βαρύνουν αποκλειστικά τη Διοίκηση, την Ιατρική και Νοσηλευτική Υπηρεσία, τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία  γνωρίζοντας πλέον  την κατάσταση του νοσοκομείου, παραπλανά και υπεκφεύγει με υποσχέσεις

Οι επιλογές που ερημώνουν και διαλύουν το σύστημα υγείας αποτελούν συνέχεια της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, που καταργεί κατακτήσεις αιώνων. Το πάγωμα των προσλήψεων ακολουθείται από τις μεγάλες μειώσεις κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, τις μειώσεις των μισθών μας,  τις περικοπές των επιδομάτων και των δώρων, τα μειωμένα κονδύλια εφημεριών, νυχτερινών και υπερωριών και οδηγούν εμάς και τους ασθενείς σε εξαθλίωση. Την ίδια στιγμή γινόμαστε μάρτυρες της σκανδαλώδους επιχορήγησης του ιδιωτικού κεφαλαίου (χρηματοδοτήσεις τραπεζών, φοροαπαλλαγές πολυεθνικών κλπ) Η πολιτική αυτή είναι αποτυχημένη και έχει καταδικαστεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Το χρέος δεν είναι δημιούργημα δικό μας και δε θα πληρώσουμε για αυτό.

Απαιτούμε:

·         Δημόσιο Δωρεάν Υψηλής Ποιότητας Σύστημα Υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε όποιον το έχει ανάγκη. Κάλυψη των κενών - στελέχωση και ανάπτυξη όλων των νοσοκομείων. Οχι στις συγχγωνεύσεις και τις καταργήσεις νοσοκομείων. Οχι στη μείωση των διαθέσιμών κλινών – ανάπτυξη νέων. Οχι στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής.
·         Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με τους απαραίτητους μόνιμους νοσηλευτές, τεχνολόγους, παρασκευαστές, γιατρούς, τραυματιοφορείς και διοικητικούς. Κάλυψη όλων των κενών και επακόλουθη ένταξή του νοσοκομείου στο σύστημα 24ωρης εφημέρευσης.
·         Άμεση κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ και της πληρωμής των εξετάσεων, ιδιαίτερα στη διάρκεια της εφημερίας.
·         Την άμεση επιστροφή των περικομένων αμοιβών μας. Δε δεχόμαστε περικοπές στους μισθούς και στο επιδόματά μας. Καμία συζήτηση περί ενιαίου μισθολογίου που σκοπό έχει την περαιτέρω οικονομική μας υποβάθμιση.
·         Τη διαγραφή του χρέους. Να επιστραφούν άμεσα οι σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο (πχ τράπεζες) τα τελευταία χρόνια
·         Ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ


Αποφασίζουμε

·         Προχωράμε άμεσα σε κινητοποιήσεις στην περίπτωση που Υπ.Υγείας το ΕΚΕΠΥ και 2η ΥΠΕ αγνοήσουν τις ανάγκες του νοσοκομείου και επιχειρήσουν την επιβολή του νέου συστηματος εφημέρευσης, χωρίς να λάβουν υπόψιν τους κινδύνους για τους ασθενείς.
·         Συντονισμό με ΔΣ και Γενικές συνελεύσεις σωματείων και άλλους φορείς Υγειονομικών, στην κατεύθυνση συντονισμού της δράσης μας ενάντια στην υποβάθμιση του Συστήματος Υγείας και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
·         Τη στήριξη των εργαζομένων στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών αγώνα με αιτήματα τη στελέχωση και ανάπτυξη και των δυο νοσοκομείων.
·         Την ενημέρωση των κατοίκων, φορέων και των Δήμων της περιοχής για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και το κάλεσμά τους σε συμπαράσταση στον αγώνα μας
·         Συμμετοχή στις επόμενες κινητοποιήσεις μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, ενάντια στις περικοπές αποδοχών, στο ενιαίο μισθολόγιο, στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων. Ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ
·         Συμμετοχή στο συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων





            Για την  Γενική Συνέλευση Εργαζομένων του ΠΓΝ «Αττικόν»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kύριε ΛΑΜΠΙΡΗ,
ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ να καλύπτετε τους ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ διεθυντές τμημάτων σας. ΒΑΛΕΤΕ το ΑΤΤΙΚΟ σε 24-ωρη εφημερεία όπως ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...Ειτε είναι ΙΚΑΝΟΙ να τα βγάλουν πέρα είτε ΟΧΙ. Αν δεν είναι, να φύγουν από το ΑΤΤΙΚΟ να πάνε πίσω στην Ιατρική στο ΓΟΥΔΗ γιά να κάνουν ΜΟΝΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. ΑΛΛΟΙΩΣ, να ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ γιατί ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ....