Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η παιδαγωγική και πολιτική σημασία του φάσκελου

14/03/2011  (ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ:

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” την Τρίτη 8/3 άρθρο του καθηγητή Παν/μίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη με τίτλο “φοιτητές – τρομοκράτες”. Ως απόδειξη των γραφομένων η φωτογραφία που συνόδευε το άρθρο έδειχνε έναν εκ των φοιτητών να φασκελώνει προς την κατεύθυνση του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου.

Αν ο εν λόγω καθηγητής θεράπευε την Νομική Επιστήμη ίσως μπορούσε να τεκμηριώσει την καινοτόμο θεωρία ότι το φάσκελο (κοινώς μούτζωμα) αποτελεί πράξη τρομοκρατίας και πρέπει να διώκεται με τον αντίστοιχο νόμο 2928/2001. Όμως ο κ. καθηγητής θεραπεύει την Ιατρική και ειδικά τον πολύπαθο όσο και αμαρτωλό τομέα του Φαρμάκου. Έτσι εξηγείται γιατί εκνευρίστηκε από το φασκέλωμα στον υπουργό Υγείας.

Πριν τον κ. Λοβέρδο, είχαν προηγηθεί γιουχαϊσματα ων ουκ έστιν αριθμός σε υπουργούς ή βουλευτές της λαοπρόβλητης κυβέρνησης όποτε κι αν εμφανίστηκαν σε δημόσιο χώρο. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ανεξαρτήτως παρουσίας των φοιτητών – τρομοκρατών, ο οποιοσδήποτε υπουργός της τρόικας δεν μπορεί να εμφανιστεί πουθενά.

Ο κ. καθηγητής βολεύεται με τη θεωρία της συνωμοσίας. Μήπως υπάρχει οργή και θυμός και πίκρα και αγανάκτηση σε όλη την κοινωνία; Όχι, αποφαίνεται ο κ. καθηγητής. Διατεταγμένη υπηρεσία εκτελούν κόμματα των απειροελάχιστων ποσοστών που περιφέρονται απ'' το Παρίσι στο Βερολίνο κι από το Ηράκλειο στο Βόλο, αποδοκιμάζουν τους κυβερνητικούς παράγοντες και δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις.

Μέμφεται μάλιστα τους φίλα προσκείμενους κομματικοποιημένους φοιτητές διότι δεν αποτελούν ασπίδα προστασίας στην εξουσία. Απογοητεύονται προφανώς κι αυτοί από τις βιονικές κι ακούραστες μειοψηφίες που (όπως εξηγήσαμε) περιδιαβαίνουν με θαυμαστή ταχύτητα ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Και επειδή “βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε – έξι”, ο κ. καθηγητής ξεκινά από το φάσκελο και την αποδοκιμασία, περνά στην αντιτρομοκρατική αρλουμπολογία, για να καταλήξει (πού αλλού;) στο άσυλο. Διότι ως γνωστόν για το χάλι της παιδείας, της υγείας, της κοινωνίας φταίει το άσυλο.

Και φυσικά για τις μίζες, τις ρεμούλες, τις προμήθειες, τη διαπλοκή, την αναξιοκρατία, την κρίση και τη χρεοκοπία φταίνε οι “εκβιαστές – υβριστές – τρομοκράτες” φοιτητές της Αριστεράς.

Το ότι οι σημερινοί φοιτητές ιατρικής έχουν ως βασική διέξοδο τη μετανάστευση οφείλεται προφανώς στην εγχώρια τρομοκρατία. Μην πάει το μυαλό σας στην ανεργία, στο οικονομικό αδιέξοδο ή στην κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Όταν η εξουσία έχει χάσει κάθε ηθικό και κοινωνικό έρεισμα, καταφεύγει στη λαθροχειρία. Ένα πολιτικό σύστημα που κυβερνά την Ελλάδα με σιδηρά πυγμή και πλήρη ασυδοσία κοντά σαράντα χρόνια, που χρεοκόπησε τη χώρα χωρίς να αποδοθεί καμιά ευθύνη, κατηγορεί την αριστερά για όλα τα δεινά που έτυχαν σε αυτόν τον τόπο.

Και φοράει το κουστούμι του “εβιαζόμενου – υβριζόμενου - τρομοκρατούμενου” μπας και πάρει άλλη μια παράταση και άφεση αμαρτιών. Ας θυμηθούμε τι λέει ο ομοϊδεάτης του κ. καθηγητή, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος.

Το ίδιο ακριβώς κάνει και μια μερίδα της ακαδημαϊκής εξουσίας. Έχει κάνει το ελληνικό Πανεπιστήμιο κατ'' εικόνα και καθ'' ομοίωση του εαυτού της, κόβει και ράβει σε επιτροπές και συμβούλια, κι έπειτα ...διαμαρτύρεται για τις αντιδράσεις. Η σύγχυσή τους είναι βαθιά.

Κύριοι δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοι.

Στην παλιά ελληνική ταινία ο υπουργός Μαυρογιαλούρος αυτοφασκελώνεται διότι ενίοτε ...υπάρχει και φιλότιμο. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μαυρογιαλούρου είναι και ο κομματάρχης Γκρούεζας, που με το αζημίωτο -καθότι χτίζει μια σπιταρόνα- οργανώνει τις φιέστες του υπουργού. Το ηθικό δίδαγμα της ταινίας είναι ότι ένας Μαυρογιαλούρος ίσως μετανιώσει. Ένας Γκρούεζας δεν θα το μετανιώσει ποτέ.

Το φάσκελο, αντίθετα με όσα πιστεύει ο κ. καθηγητής περί τρομοκρατίας, μπορεί να αποτελεί πράξη λαϊκής θυμοσοφίας και εκφραστικότητας, νεανικής έκρηξης και έμπνευσης, κοινωνικής έκφρασης και δημιουργίας. Το συναντάμε από τα Βυζαντινά χρόνια ως πράξη εξορκισμού αλλά και μικρής “τιμωρίας”. Διδάσκεται ως ξεχωριστό κεφάλαιο στο μάθημα “η γλώσσα του σώματος”. Κάνει καλό στην υγεία διότι άμα κρατάς μέσα σου τον θυμό μπορεί να αρρωστήσεις και να χαλάσεις μια περιουσία σε εξατομικευμένη φαρμακοθεραπεία για τα νεύρα σου.

Αν πέρα από το μνημόνιο και τα λιβανιστήρια στην εξουσία ορισμένοι “πνευματικοί ταγοί” διάβαζαν και ποίηση, θα αναγνώριζαν τους στίχους:

μιας μαστοριάς ο στίχος ο δικός μου,

πότε χορτάρι ηλιοθρεμμένων τόπων,

και πότε ωμά τον αμολά ο θυμός μου,

φασκέλωμα στα μάτια των ανθρώπων.

Ο τρομοκράτης με το παράσημο της ανοιχτής παλάμης




* Ο Χρήστου Ευάγγελος , είναι μέλος ΔΣ Ιατρικής Σχολής Κρήτης 2006-2011

Ένας εκ των 30 (και όχι 10) φοιτητών Ιατρικής που βρέθηκαν στη φιέστα του υπουργού κ. Λοβέρδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: