Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Αναστέλλουν την λειτουργία τους Αρεταίειο - Αιγινήτειο

11/04/2011  (ΕΘΝΟΣ)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από το Αρεταίειο Νοσοκομείο, μετά την αναστολή της λειτουργίας των νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο», την οποία αποφάσισαν την Παρασκευή οι διοικήσεις τους, λόγω συσσωρευμένων χρεών και καθυστέρησης των επιχορηγήσεων.

Λόγω της συγκέντρωσης δημιουργήθηκαν προβλήματα στην Βασιλίσσης Σοφίας, η κυκλοφορία στην οποία αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Ειδικότερα, στην συνεδρίαση της 7ης Απριλίου, παρουσία των πρυτανικών αρχών και του προέδρου της Ιατρικής σχολής, αποφασίστηκε αναστολή της συμμετοχής στις εφημερίες και στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία αφού εξετάστηκε η αδυναμία συνέχισης της πλήρους και εύρυθμης λειτουργίας των δύο νοσοκομείων λόγω της οξύτατης μείωσης και καθυστέρησης της επιχορήγησης τους.

Διαπιστώθηκε ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων τα δύο νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εφημερίες. Συνεπώς, δεν θα γίνονται εισαγωγές ασθενών και θα λειτουργούν μόνο ως τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μείζον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εγκυμονεί κινδύνους για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών.

Οπως αναφέρεται, οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων κατέληξαν στην απόφαση αυτή με αίσθημα ευθύνης και για τον λόγο αυτό, το προσωπικό των νοσοκομείων θα βρίσκεται σε μέγιστη ετοιμότητα για την κανονική λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και τη νοσηλεία των αναγκαίων περιστατικών.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του προϋπολογισμού για τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Αρεταίειο και Αιγινήτειο, και να μειωθούν τα λειτουργικά τους κόστη.

Η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Παράλληλα, έχει αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα για πληρωμή των δεδουλευμένων των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2011 (Ιανουάριος-Απρίλιος), που αντιστοιχεί στο 28% του προϋπολογισμού τους.

Επίσης, έχει σταλεί έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε η πληρωμή των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που υπηρετούν στα δύο Νοσοκομεία να γίνεται πλέον από τον γενικό προϋπολογισμό μελών ΔΕΠ του Υπουργείου Παιδείας.

Αντιστοίχως, η πληρωμή των ειδικευόμενων γιατρών έχει ζητηθεί να γίνεται από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

ΚΚΕ: «Κυβερνητικό σχέδιο για συρρίκνωση των νοσοκομείων»

Η απόφαση των Διοικήσεων των δύο νοσοκομείων για αναστολή της συμμετοχής τους στις εφημερίες και στη νοσηλεία των ασθενών, συμβάλλει στην υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομείων και στην επιχειρηματική τους δράση ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η στάση πληρωμών της κυβέρνησης στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, έχει σαν αποτέλεσμα το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο να βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμό τους.

Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με στάση παροχών δημοσίων υπηρεσιών υγείας από το κράτος προς τα λαϊκά στρώματα, τα οποία είναι οι κύριοι χρηματοδότες των δημοσίων νοσοκομείων, με τη φορολογία, τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις συνπληρωμές για εξετάσεις, φάρμακα και νοσήλια.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας, δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες και εξειδικευμένες, στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου και της κερδοφορίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Υπονομεύει την κοινή πάλη της κοινωνικής συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων και των υγειονομικών για να εμποδίσουν και να ανατρέψουν το σχέδιο συρρίκνωσης ή και κλεισίματος των δύο νοσοκομείων.

Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Αρεταίειο και το Αιγινήτειο είναι προμήνυμα για το τι θα επακολουθήσει και με τα άλλα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας του ΙΚΑ.

Και καταλήγει, ότι οι εργατοϋπάλληλοι, οι επαγγελματίες - βιοτέχνες, οι φτωχοί αγρότες, οι ασθενείς, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και οι υγειονομικοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν για:
Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να μην κλείσει ή συρρικνωθεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο. Να μην κλείσει κανένα νοσοκομειακό κρεβάτι.
Πλήρη ένταξη όλων των νοσοκομείων στις εφημερίες. Καμία αναστολή στην νοσοκομειακή περίθαλψη.
Προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων. Όλοι οι εργαζόμενοι και τα μέλη του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Άμεση πληρωμή των εφημεριών, νυκτερινών και αργιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: