Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τα εκκαθαριστικά για τη 2η δόση της έκτακτης εισφοράς τα τυπώνετε μόνοι σας. Η ΓΓΠΣ έμεινε από μελάνι…


Οι εκτυπωτές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών «στέρεψαν» από μελάνι και πλέον οι φορολογούμενοι καλούνται να τυπώσουν μόνοι τους τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας από τον υπολογιστή τους!
Η κρατική μηχανή άφησε απλήρωτο τον προμηθευτή μελάνης των εκτυπωτών και δεν εξασφάλισε μία εναλλακτική πηγή προμήθειας των απαραίτητων υλικών. Συνεπώς, το μεγαλύτερο data center της χώρας διαθέτει ποσότητες μελάνης, ικανές να καλύψουν την εκτύπωση μόλις 300.000 εντύπων.
Η Γενική Γραμματεία επιρρίπτει ευθύνες στη Διεύθυνση Προμηθειών και τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών. Από την άλλη, τα στελέχη της Διεύθυνσης Προμηθειών του υπουργείου κατηγορούν τη ΓΓΠΣ για κακή διαχείριση των πόρων της. Επίσης κατηγορείται η Διεύθυνση Προϋπολογισμού για καθυστέρηση στην εξεύρεση της σχετικής πίστωσης που αφορά τον εν εξελίξει διαγωνισμό.
Σημειώνεται ότι ο νέος διαγωνισμός για την κάλυψη των αναγκών της γραμματείας σε αναλώσιμα εκτυπωτών για την επόμενη τριετία ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού και μέχρι τώρα έχει γίνει η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών των ενδιαφερομένων. Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις επί της τεχνικής αξιολόγησης, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει υπογραφή της σύμβασης. Μέχρι τότε όμως η ΓΓΠΣ βρίσκεται «επί ξύλου κρεμάμενη» σε ό,τι αφορά τα εκκαθαριστικά σημειώματα προς τους φορολογούμενους.
Εντούτοις, μέχρι το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς του τέλους επιτηδεύματος, ακόμα και εάν δεν έχουν λάβει τη σχετική ειδοποίηση. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 900.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος.
Οι φορολογούμενοι που έχουν πληρώσει μόνο την πρώτη δόση και δεν έχουν λάβει ακόμα τα ειδοποιητήρια για την εξόφληση της δεύτερης δόσης του πολυεκκαθαριστικού θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Η πληρωμή της δεύτερη δόσης μπορεί να γίνει στην εφορία με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του φορολογούμενου.
2. Σε περίπτωση που η δεύτερη δόση είναι ισόποση με την πρώτη δόση, η πληρωμή μπορεί να γίνει στην τράπεζα με την ειδοποίηση του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος.
3. Όσοι είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο Taxisnet στη ΓΓΠΣ έχουν τη δυνατότητα με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας ενημέρωσης για τις ειδοποιήσεις πληρωμής φόρου. Εκεί θα μπορούν σύντομα να διαπιστώσουν εάν έχει εκδοθεί το πολυεκκαθαριστικό σημείωμα.
H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοιμάζεται να αναρτήσει στο διαδίκτυο τα ειδοποιητήρια πληρωμής της έκτακτης εισφοράς ώστε οι πιστοποιημένοι φορολογούμενοι ( όσοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά) να μπορούν με τη χρήση των κωδικών τους να τα τυπώσουν και να τα χρησιμοποιήσουν για την εξόφληση της δόσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη το αρχικό ειδοποιητήριο για την έκτακτη εισφορά. Αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι έξι δόσεις για την καταβολή του ποσού της εισφοράς ισχύουν και θα αρχίσουν να “τρέχουν” όπως και για τους υπόλοιπους. Δηλαδή θα καταβάλουν την πρώτη δόση έως το τέλος του μήνα από την παραλαβή του εκκαθαριστικού και έως το τέλος των επόμενων μηνών τις υπόλοιπες πέντε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: