Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»!

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΠΔΕ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ» 7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΩΣ ΤΟ 2015
ΕΞΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟ 2012 !
Περικοπές στους μισθούς των γιατρών, των δικαστικών, στα σώματα ασφαλείας, «κούρεμα» των κοινωνικών επιδομάτων, των δαπανών υγείας και των ΔΕΚΟ και η κατάργηση της ΣΣΕείναι μερικά από τα μέτρα για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 7 δισ. που απαιτούνται μέχρι και το 2015 για την υλοποίηση του μνημονίου και του Μεσοπροθεσμου προγράμματος, όπως αυτό ψηφίστηκε στη Βουλή το καλοκαίρι, και τα οποία δεν είχαν μπει ακόμα σε εφαρμογή.
Τα μέτρα αυτά αναφέρονται στο προσχέδιο της έκθεσης της Ε.Ε. για την 5η αναθεώρηση του δημοσιονομικού προγράμματος. Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα αρχίσει να διαμορφώνεται τις επόμενες μέρες με τη συνεργασία της τρόικας όπου και θα «κλειδώσουν» και οι τελικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Οι προετοιμασίες για το τελικό κείμενο θα ξεκινήσουν μέσα στις εβδομάδα οπότε αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Το κείμενο της έκθεσης θα διαμορφώσει και το σύνολο της αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου, περίληψη του οποίου περιλήφθηκε και στον προϋπολογισμό του 2012.
Πάντως το προσχέδιο της έκθεσης περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση από το 2012 έως και το 2015 με σημείο αναφοράς τις δαπάνες και ειδικά αυτές που αφορούν κοινωνική προστασία, μισθοδοσία καθώς και τη διαχείριση του προσωπικού του Δημοσίου, αλλά και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Η περαιτέρω περικοπή του κοινωνικού κράτους την περίοδο 2011-1015 κατά περίπου 5 δισ. ευρώ υπήρχε και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο του Ιουνίου αλλά
δεν εφαρμόστηκε ακόμη.
Η εμβάθυνση των μέτρων που θα αποφασιστεί μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου θα δώσει και τα επιπλέον 7 δισ. ευρώ, αφού τρόικα και υπουργείο Οικονομικών συμφωνούν ότι μια νέα φορολογική επιδρομή δεν θα είχε κανέναν αποτέλεσμα.
Σε συνέχεια, λοιπόν, των μέχρι σήμερα πολιτικών τρόικας και κυβέρνησης, ξεδιπλώνεται το πλήρες σχέδιο  κατεδάφισης τόσο των εργασιακών, μισθολογικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όσο και της πλήρους αποδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα της χώρας, με ολέθριες επιπτώσεις για την ανάπτυξη της χώρας και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ! ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τα σκληρά νέα μέτρα για τις κοινωνικές παροχές, στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται η περικοπή του ΠΔΕ κατά 530 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011, ο μηδενισμός των ελλειμμάτων των προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων οι οποίες επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό, αλλά και η περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά περίπου 1-1,2 δισ. ευρώ ως το 2015.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι, παρότι θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «νέα μέτρα», όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Τούτο διότι έχουν υιοθετηθεί και έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο από το περασμένο καλοκαίρι.
Αυτός είναι και ο λόγος για το οποίο όταν ρωτήθηκε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί και ότι τα όποια νέα μέτρα χρειαστούν θα είναι ελάχιστα. Τα πραγματικά νέα μέτρα θα έχουν ως αποστολή να κλείσουν τις αποκλίσεις όπως αυτή του ελλείμματος του 2011, έτος για το οποίο το έλλειμμα από το 8,5% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν αρχικά αναμένεται να κλείσει στο 9,1 -9,3% του ΑΕΠ με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.
Το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμό που ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό του 2012 θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαγραφή χρέους να φτάσει το ιδανικό 100% αλλά και ο προϋπολογισμός του 2011 θα κλείσει με βάση τις προβλέψεις, δηλαδή το έλλειμμα θα βρεθεί κοντά στο 9% του ΑΕΠ. Αν κάποια από τις τρεις ή και οι τρεις προϋποθέσεις δεν εκπληρωθούν τότε θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη περισσότερα μέτρα από το 2012 και μετά. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει περιθώριο χρόνου για τη συμφωνία νέων μέτρων για το 2013 και το 2014.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΧΡΙ (;) ΤΟ 2015
Το προσχέδιο της έκθεσης επαναλαμβάνει όσα έγραφε και στην περίληψη που είχαν στείλει στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση αναλαμβάνει να ξεκινήσει άμεσα ένας διάλογος για τα σημεία των εργασιακών σχέσεων τα οποία επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Εξηγώντας βέβαια, τονίζεται επί λέξη ότι η κυβέρνηση, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επανεξετάσουν θέματα αμοιβών, κατώτερων αμοιβών αλλά και της ίδιας της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Ως προς τούτο επαναλαμβάνουν την υποχρέωση της ελληνική πολιτείας για επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων μέχρι και το 2015. Με άλλα λόγια κύριο μέλημα της τρόικας ήταν και παραμένει ο αποπληθωρισμός των μισθών και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, αφού έτσι εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, βέβαια, αφήνουν υπόνοιες ότι θα επανεξεταστεί και το ύψος των συντάξεων στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.
ΤΑ ΔΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ''ΝΕΑΣ'' ΛΕΛΗΛΑΣΙΑΣ 
1. Νέες περικοπές στις συντάξεις, με στόχο, υποτίθεται, τη μακροχρόνια ''βιωσιμότητα'' του ασφαλιστικού συστήματος. Ουσιαστικά θα κληθούν οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν τα σπασμένα των μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενων πολιτικών. Πρώτο βήμα θα αποτελέσει η επανεξέταση του συνόλου των χορηγούμενων συντάξεων (και των αναπηρικών), ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις εσφαλμένης ή παράνομης καταβολής τους. Στη συνέχεια -ανάλογα με τα αποτελέσματα-, θα επανεξεταστεί το ύψος ειδικά για τα πλέον ελλειμματικά ταμεία, σε συνδυασμό και με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
2. Μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, έρχεται και η σειρά των μισθολογίων για δικαστικούς στρατιωτικούς γιατρούς του ΕΣΥ, της αστυνομίας και των υπόλοιπων σωμάτων ασφαλείας. Δηλαδή περίπου 200.000 άτομα που είχαν πάρει μια εξαίρεση από το νόμο για το νέο μισθολόγιο.
3. Τη μείωση του αριθμού γιατρών και νοσηλευτών από το εθνικό σύστημα υγείας. Τονίζεται συγκεκριμένα ότι, μετά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το σύνολο του ιατρικού νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να γίνει συνολική διοικητική αναδιοργάνωση. Παράλληλα, ζητείται αυστηρότερη πολιτική δαπανών σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.
4. Την περικοπή κοινωνικών παροχών, οι οποίες κοστίζουν σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 9 δισ. ευρώ, ο προγραμματισμός που περιλήφθηκε στο αρχικό μεσοπρόθεσμο για περικοπή ως το 2015 κατά περίπου 3 δισ. διατηρείται. Η περικοπή για του δικαιούχους ΟΕΚ ΟΕΕ αλλά και του ΟΑΕΔ θα φτάσει τα 660 εκατ. ευρώ. Από τη διασταύρωση που θα γίνει στις συντάξεις, αναμένεται να εξοικονομηθούν άλλα 850 εκατ. ευρώ. Από τον «εξορθολογισμό» κοινωνικών βοηθημάτων άλλο 1,2 δισ. ευρώ.
5. Δεύτερο κύμα εφεδρείας στο Δημόσιο, αν αστοχήσει το μέτρο για το 2011. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα άτομα, τα οποία θα ενταχθούν στο καθεστώς αυτό, θα αυξηθούν από όσους χάσουν την οργανική τους θέση σε οργανισμό ή φορέα του Δημοσίου, ο οποίος καταργείται.
6. Την αυστηρή τήρηση του κανόνα των 5 απολύσεων προς μία πρόσληψη, που θα συμπεριλάβουν τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στις προσλήψεις θα πρέπει να υπολογίζονται και όσοι υπάλληλοι μετατάσσονται από υπηρεσία σε υπηρεσία. Αυτό από μόνο του θα αυξήσει σημαντικά το λόγο προλήψεων προς τις απολύσεις στο 7- 8 απολύσεις προς μία πρόσληψη.
7. Στον τομέα του φαρμάκου ζητείται επέκταση του θεσμού των αντιγράφων και διατίμησης των φαρμάκων, καθώς και τη συνολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες περίθαλψης μέχρι και το 2015. Μάλιστα, προσθέτει στις υποχρεώσεις του ΕΣΥ να καταθέτει εξάμηνη έκθεση με τις φαρμακευτικές δαπάνες μαζί με το κόστος και το είδος των εξετάσεων σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας.
8. Στον τομέα των δημόσιων επενδύσεων και παρά το γεγονός ότι όλοι ερίζουν για το ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη επενδύσεις (έστω και δημόσιες) τονίζεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια περικοπών με έμφαση όμως στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Μάλιστα, από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο του Ιουνίου υπάρχει η υποχρέωση για περικοπή περίπου 530 εκατ. ευρώ τόσο από το εθνικό όσο και από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος μέσω της περικοπής της γραφειοκρατίας και του λειτουργικού κόστους.
9. Το μηδενισμό των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ (οι οποίες αναμένεται να έχουν και το 2012 έλλειμμα περίπου 450 εκατ. ευρώ) των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων. Από τη διαδικασία αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος της περιόδου.
10. Τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1.200 εκατ. ευρώ για την τριετία με την προϋπόθεση ότι με τις περικοπές αυτές δεν θα πληγεί η αμυντική ικανότητα της χώρας.

ΕΞΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 3,5 ΔΙΣ. ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ.
Και μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο κύμα λεηλασίας κυβέρνησης-τρόικας, το σίγουρο είναι ότι εκατομμύρια πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν έξι φόρους για την ακίνητη περιουσία τους το 2012. Συνολικά θα πρέπει να καταβάλουν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν το ειδικό τέλος ακινήτων των ετών 2011 και 2012, που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, το ΕΤΑΚ του 2009, την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του 2009, τον ΦΑΠ για το 2010 και για το 2011.
 
Το υπ. Οικονομικών, το οποίο έχει αποφασίσει να "παγώσει" για τουλάχιστον 6 μήνες το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να μην επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην κτηματαγορά, επιδιώκει να εισπράξει καθυστερούμενα έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ από το ΕΤΑΚ και τον ΦΑΠ.
 
Για τον λόγο αυτό καλεί τώρα τους φορολογούμενους να ελέγξουν και να διορθώσουν μέσω διαδικτύου τα στοιχεία της ακίνητης περιουσία τους για τα έτη 2009, 2010 και 2011.
Με βάση τις διορθώσεις που θα γίνουν από σήμερα μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να ταχυδρομεί μέσα στις γιορτές τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009 και της έκτακτης εισφοράς στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή των σημειωμάτων του ΕΤΑΚ θα ακολουθήσει ο "λογαριασμός" για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν:
1. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009. Περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα "ξεχασμένα" εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009.
2. Την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του έτους 2009. Αφορά όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
3. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 που θα πληρώσουν περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
4. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 που θα πληρώσουν πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
5. Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2011. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των οποίων εξοφλείται και το ΕΤΑΚ.
6. Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2012. Σχεδιάζεται να καταβληθεί σε περισσότερες από 4 δόσεις.
TAXISNET
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Ε9 ΓΙΑ ΤΟ 2011
Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική "πύλη" του TAXISnet για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2011, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου. Την υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να ελέγξουν ή να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση για όσα έτη δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου:
- Για όσους δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ έτους 2009 δίνεται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να δουν την περιουσιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9.

Δεν υπάρχουν σχόλια: