Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008
ΕΠΙΤΥΧΗΝΕΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΥΑΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. (ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΗ ...ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ)
ΣΠΥΡΟ ΣΤΑΙΚΕ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΝΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕΣ !
ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΕΛΗΞΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ
ΚΡΑΤΑΜΕ ΓΕΡΑ
ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΗΟ
ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ-ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠ'ΟΛΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Α Δ Ι Α Π Ρ Α Γ Μ Ε Τ Ε Υ ΤΟ
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008
Εξι δήμοι της Δυτικής Αττικής δηλώνουν συμπαράσταση
Συγκεκριμένα οι δήμοι Πετρούπολης, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Ιλίου, Περιστερίου και Αγ. Αναργύρων συμπαραστέκονται ενεργά με την παρουσία Δημ. συμβούλων και δημοτών στην συγκέντρωση καθώς και με την δάθεση στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς δημοτικών οχημάτων και απορριματοφόρων.
Οχι στον μαρασμό της "ναυαρχίδας "του ΕΣΥ
Δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες της Δυτικής Αττικής και όλο τον λαό
Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008
Κινητοποιήσεων ...συνέχεια
Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 31-10-2008, ώρα 12:00.
Οι εργαζόμενοι του ΠΓΝ «Αττικόν» διανύουμε την 5η εβδομάδα κινητοποιήσεων διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τις απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες. Το Υπουργείο Υγείας αδιαφορεί για την άμεση επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου και εμπαίζει τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Είμαστε αποφασισμένοι να μην σταματήσουμε.
Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους πολίτες ότι και η Γενική Εφημερία της Πέμπτης 30-10-2008 και της Κυριακής 2-11-2008 ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί. Οι ασθενείς παρακαλούνται να καταφεύγουν στα υπόλοιπα εφημερεύοντα νοσοκομεία της ίδιας ημέρας. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς (Διοίκηση του Νοσοκομείου, Υπουργείο Υγείας, ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ) και ο εισαγγελέας.
Την Παρασκευή 31-10-2008 ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας όλων των εργαζόμενων του «Αττικού» αλλά και εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας από νοσοκομεία της Αττικής για τα κοινά προβλήματα μας.
Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, απογευματινών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων επ' αόριστον και το κλείσιμο του ταμείου των εξωτερικών ιατρείων και του γραφείου κίνησης καθημερινά μέχρι ικανοποίησης των αιτημάτων μας.
Η Γενική Συνέλευση των ιατρών έχει ήδη αποφασίσει κατάθεση προγραμμάτων για το μήνα Νοέμβριο με 2 εφημερίες για τους ειδικούς και 4 εφημερίες για τους ειδικευόμενους, το οποίο πρακτικά σημαίνει το νοσοκομείο θα έχει εφημερεύοντες γιατρούς μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2008.
Η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων του ΠΓΝ «Αττικόν»
Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Παρασκευή
Κατά τη συνάντηση της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου 2008 εκπροσώπων από τα ΔΣ Σωματείων, Συλλόγων Εργαζομένων και 5μελών επιτροπών γιατρών από τα νοσοκομεία ΠΓΝ «Αττικόν», Ε. Ερυθρός Σταυρός, Ψ.Ν.Α., Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Αμαλία Φλέμιγκ, καθώς και εργαζομένων από τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο και Μεταξά εκφράστηκε η ανάγκη συντονισμού του αγώνα και οριζόντιας δικτύωσης στον χώρο της Υγείας με πρωτοβουλίες εργαζομένων-επιτροπών αγώνα (γιατρών-νοσηλευτών και υπολοίπων υγειονομικών) που να ξεπερνούνε τα όποια εμπόδια θέτουν τα γραφειοκρατικά συνδικαλιστικά όργανα σε ό,τι αφορά την οργάνωση κοινή δράσης απέναντι στα κοινά προβλήματα των νοσοκομείων:
· τη χρόνια υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων που υπονομεύει το Δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας.
· τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που έχουν σαν συνέπεια την υπολειτουργία των νοσοκομείων, την ψυχική και σωματική εξόντωση των εργαζομένων και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών
· τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών και υπερωρίες του υπόλοιπου προσωπικού.
Μετά και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων του ΠΓΝ «Αττικόν» για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων,
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας σε Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 31-10-2008, ώρα 12:00.
Μετά τη Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί Συντονιστικό μεταξύ των πρωτοβουλιών εργαζομένων-επιτροπών αγώνα, των ΔΣ Σωματείων και 5-μελών, 3-μελών επιτροπών γιατρών των νοσοκομείων-κέντρων υγείας στην Αττική, στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ, Μάρνης 30
Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008
ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ
Η ναυαρχίδα και όλοι οι εργαζόμενοι του Αττικού νοσκομείου του εύχονται να ξεπεράσει γρήγορα το τραυματισμό του και να ξαναβρεθεί και πάλι ενεργό μέλος του νοσοκομείου.
Απο τις κινητοποιήσεις του προσωπικού του νοσκομείου
ΡΙΖΟΠΑΣΤΗΣ:ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η έλλειψη προσωπικού Στο Νοσοκομείο «Αττικόν» περιόδευσε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Την ανάγκη να ενισχυθούν οι αγώνες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής ώστε να λειτουργήσει αμέσως και ολοκληρωμένα το Νοσοκομείο «Αττικόν», πλήρως στελεχωμένο, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό, προσφέροντας δημόσιες δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για τα λαϊκά στρώματα, υπογράμμισε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στο νοσοκομείο.
Η Αλ. Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, με το σωματείο των εργαζομένων και με εκπροσώπους της Πενταμελούς Επιτροπής Γιατρών, ενώ μίλησε και σε συγκέντρωση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν, για μια ακόμα φορά, την τραγική έλλειψη προσωπικού, που έχει αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται ούτε η στοιχειώδης και ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου. Οπως επισήμαναν, το νοσοκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2002, με 120 νοσηλευτές από μετατάξεις και 300 ακόμη από το ΑΣΕΠ. Στο μεταξύ, έχουν ανοίξει 40 κλινικές, το προσωπικό που έχει έρθει στο νοσοκομείο είναι ελάχιστο και οι ελλείψεις εμφανείς σε όλη του τη λειτουργία. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 520 νοσηλευτές, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 900, για τη λειτουργία των υπαρχουσών κλινικών.
Στους εργαζόμενους οφείλονται 6.000 ρεπό, ενώ απλήρωτες για μήνες παραμένουν οι υπερωρίες των εργαζομένων και οι εφημερίες των γιατρών. Οι γιατροί κατήγγειλαν με ιδιαίτερη οξύτητα την έλλειψη προσωπικού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι το βράδυ, στα επείγοντα δουλεύουν δύο νοσηλεύτριες κι ένας τραυματιοφορέας κι ότι νοσηλευτές εξαναγκάζονται να δουλεύουν εθελοντικά για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.
Στηρίζοντας την πολιτική του υπουργείου Υγείας που εξαντλείται μόνο σε υποσχέσεις, ο διοικητής του νοσοκομείου αναφέρθηκε στις χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο, αντί των αναγκαίων προσλήψεων, έχει αποφασίσει να παγώσει τη διαδικασία ανάπτυξης του νοσοκομείου μέχρι να έρθει προσωπικό.
Αναφερόμενη στα παραπάνω προβλήματα του νοσοκομείου, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Εδώ είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Χρόνια τώρα έχει ανοίξει ένα νοσοκομείο και δεν έχει προσωπικό, είναι σκάνδαλο μεγάλου μεγέθους. Για μας δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Ούτε πότε, ούτε το πώς θα γίνει ο ΑΣΕΠ. Το νοσοκομείο έπρεπε να είχε όλο το προσωπικό από τότε που άνοιξε. Εδώ και τώρα ζητάμε αυτό το πανεπιστημιακό νοσοκομείο - που μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες - όχι απλώς να έχει πλήρες προσωπικό, αλλά και το προσωπικό να έχει ένα ανθρώπινο ωράριο, ούτως ώστε να προσφέρει υπηρεσίες εξιδεικευμένες στη νοσηλεία, αλλά και στην έρευνα. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε με οργανογράμματα του παρελθόντος και με πρόσχημα τον ΑΣΕΠ».
Η περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στο «Αττικόν» συνεχιζόταν και μετά το κλείσιμο της εφημερίδας. Αναλυτικό ρεπορτάζ από την περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στο «Αττικόν», θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ρ».
Τα ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ και τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ - Ανοικτή Επιστολή - Λάβαμε και δημοιεύουμε από το τον Ανέστη Παπαδόπουλο ,γιατρό του νοσοκομείου Κρεστένων
Τα ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ και τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
- Ανοικτή Επιστολή -
(Δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών πάνω στα ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ και τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ στον χώρο της Δημόσιας Υγείας)
Με τις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ενάντια στο εξακοντιστικό σύστημα των 8-12 εφημεριών τον μήνα, άρχισε να γίνεται εμφανές ότι πράγματι οι γιατροί του ΕΣΥ χωρίζονται σε δύο στρώματα, σε αυτό όσων ζουν με την μίζα και το φακελάκι και σε αυτό των «αιθεροβαμόνων». Φυσικά, υπάρχει και ένα τεράστιο ενδιάμεσο στρώμα αυτών που αναγκάζονται να αποδεχθούν το φακελάκι και αυτών που προσδοκούν να ενταχθούν στην αγέλη των αρπαχτικών.
Είναι ξεκάθαρο ότι το στρώμα των αρπαχτικών είναι το κυρίαρχο, αν και όχι το πλέον πολυπληθές, σε όλα τα επίπεδα. Είναι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για το εξευτελιστικό επίπεδο των μισθών, μια και από τα φακελάκια και τις μίζες εξασφαλίζουν πολλαπλάσιο, μαύρο εισόδημα. Είναι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για τον αριθμό των εφημεριών μια και κατά κανόνα τις «κάνουν» από το σπίτι ενώ άλλοι τραβούν το κουπί. Είναι αυτοί που τους παρέχει το σύστημά τους μόνιμη κάλυψη. Είναι αυτοί που «αξιοκρατικά» ελέγχουν τους διορισμούς και που κατατρέχουν όσους είναι εκτός κυκλώματος και προσπαθούν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους. Είναι αυτοί, κυρίως, που έχουν την δυνατότητα (εφόσον το επιθυμούν), να ενημερωθούν βιβλιογραφικά και να μετεκπαιδευθούν, δυνατότητες που σε ένα κοινό θνητό κοστίζουν κυριολεκτικά αίμα.
Σωστά λοιπόν το κίνημά μας έβαλε σαν προτεραιότητες τις αξιοπρεπείς αμοιβές και τα ανεκτά ωράρια. Πετυχαίνοντας τους στόχους αυτούς μπορούμε εξισορροπήσουμε την οικονομική μας αθλιότητα και την ψυχική εκτροπή στην οποία μας έχουν ρίξει με τις ατέρμονες εφημερίες. Επιπλέον δίνουμε το στήριγμα σε όσους από τους συναδέλφους του ενδιάμεσου στρώματος έχουν την επιθυμία και το σθένος να συνταχθούν μαζί μας.
Το κίνημα αυτό των τελευταίων χρόνων προσέφερε και μία ακόμα συμβολή. Μέσα στο κλίμα της αποπολιτικοποίησης, του γιαπισμού, της κατάρρευσης των οραμάτων και της συνακόλουθης μοναξιάς, έδειξε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που χρησιμοποιούν την λογική τους στην κατεύθυνση της συλλογικότητας, ότι υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να ονειρεύονται, άνθρωποι που εξακολουθούν να μάχονται. Άνθρωποι που μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό ρεύμα μέσα στο τόσο ιδιαίτερο σώμα των γιατρών.
Τα παραπάνω όμως δεν αρκούν. Ο τόσο ιδιαίτερος χώρος μας εμπεριέχει τόσα αυτονόητα και τόσα αδιανόητα προβλήματα! Που όλα αυτά αφορούν τον καθημερινό πολίτη και που πρέπει να τον κάνουμε γνώστη και σύμμαχο. Με βάση αυτά μπορούμε διαλύσουμε κυριολεκτικά την βιτρίνα του τόσο ατσαλάκωτου Υπουργείου μας. Μπορούμε να δείξουμε στον κάθε πολίτη πόσο εξαγριωμένος θα έπρεπε δικαιολογημένα να είναι, με τα πράγματα στην Δημόσια Υγεία.
Αρχίζω να τα απαριθμώ:
- Ποια είναι η έννοια του Νοσοκομείου και ποιά αυτή του Κέντρου Υγείας; Τι υπηρεσίες πρέπει να προσφέρουν στοιχειωδώς στην εποχή μας;
Μπορεί να θεωρείται και να λέγεται Νοσοκομείο, ίδρυμα που δεν παρέχει τα στοιχειώδη από άποψη ασφάλειας; Δηλαδή ειδικευμένο γιατρό, δυνατότητα έστω απλής ακτινογραφίας θώρακα, βασικών αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων; Μπορεί να νοσηλεύει ένα τέτοιο ίδρυμα ασθενείς; Δικαιούται ένας ασθενής με αιμορραγία πεπτικού, στις μέρες μας και με τα σύγχρονα πρωτόκολλα να έχει άμεση πρόσβαση σε ενδοσκόπηση ή όχι; Δεν είναι θέματα αυτά για άμεση παρέμβαση εισαγγελέα;
Γνωρίζουμε όλοι την απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εφημερεύοντες ακτινολόγοι χωρίς παρασκευαστή με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν ακτινογραφίες· γνωρίζουμε ότι υπάρχουν γαστρεντερολόγοι χωρίς γαστροσκόπιο και κολονοσκόπιο· γνωρίζουμε ότι υπήρξαν (και ίσως εξακολουθούν να υπάρχουν) νευροχειρουργοί χωρίς εργαλεία! Γνωρίζουμε ότι εφημερεύει καρδιολόγος, σε Νομαρχιακό Νοσοκομείο, για τα επείγοντα, την κλινική, την μονάδα εμφραγμάτων και τις κλινικές; Αυτονόητα πράγματα αντιμετωπίζονται με αδιανόητο τρόπο.
Ας τα συλλέξουμε όλα αυτά και ας τα γνωστοποιήσουμε στους πολίτες.
- Υλικό υψηλής τεχνολογίας και μεγάλου κόστους, όπως αξονικοί το-
μογράφοι, μονάδες εντατικής θεραπείας κλπ μένει αναξιοποίητο ή σε περιορισμένη χρήση λόγω ελλείψεως προσωπικού. Και ο κάθε βλάκας γνωρίζει ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία. Κατά συνέπεια ο εξοπλισμός αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται όσο γίνεται πιο εντατικά, ώστε να αποσβεσθεί και να αντικατασταθεί με νεώτερης τεχνολογίας. Κλασσικό παράδειγμα τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα. Κανένας έμπορος τηλεοράσεων δεν θα διανοείτο ποτέ να φτιάξει μαγαζιά, να τα γεμίσει με τηλεοράσεις σημερινής τεχνολογίας με την προοπτική να προσλάβει προσωπικό και να τα ανοίξει μετά πέντε χρόνια. Αν το γεγονός αυτό δεν είναι διασπάθιση δημόσιου χρήματος (και ζωών) τότε τι είναι; Αυτονόητα πράγματα που αντιμετωπίζονται με αδιανόητο (άραγε) τρόπο.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο «μας» έχει ενοικιάσει κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας από τον ιδιωτικό τομέα εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα 150 κρεβάτια Μ.Ε.Θ. –αξίας 150.000 Ευρώ έκαστο- παραμένουν κλειστά λόγω ελλείψεως προσωπικού (πολύ αξιόλογη η προσπάθεια της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας να κοινοποιήσει το θέμα). Θα αξιωνόταν άραγε κάποιος από τους τεχνοκράτες συμβούλους των βουλευτών αντιπολίτευσης ή συμπολίτευσης να μας προσδιορίσει το κόστος;
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τμήματα ολόκληρα Νοσοκομείων, εξοπλισμένα, που παραμένουν κλειστά γιατί δεν προσλαμβάνεται προσωπικό. Αν αγνοήσουμε το ανθρώπινο κόστος, κόστος σε ζωές και υγεία, θα δούμε ότι τα κτήρια φθείρονται, οι εγγυήσεις των μηχανημάτων λήγουν χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί, η τεχνολογία ξεπερνιέται. Αποτελεί αυτό το γεγονός ξεδιάντροπη διασπάθιση δημόσιου χρήματος ή όχι;
Ας τα συλλέξουμε όλα αυτά και ας τα γνωστοποιήσουμε στους πολίτες.
- Χρόνος διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ. Είναι γνωστή η νομοθεσία για την πλήρωση των κενών θέσεων στο ΕΣΥ (υποβολή αιτήσεων μέχρι 20 ημέρες από την τελευταία δημοσίευση σε εφημερίδα- 15 ημέρες για την υποβολή των εισηγήσεων – 20 ημέρες για την υποβολή ενστάσεων) . Αυτές οι προθεσμίες ποτέ δεν τηρούνται, αν και προβλέπονται από τον νόμο. Αλλά και μετά την κρίση, ο χρόνος μέχρι να φθάσει στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο διορισμός, στην καλύτερη περίπτωση είναι τρείς γεμάτοι μήνες. Στο ενδιάμεσο οι γιατροί της κλινικής που περιμένουν τον νέο συνάδελφο για να βγει η δουλεία και να διαφυλαχθεί το κύρος της κλινικής εξουθενώνονται με τις ανάλογες συνέπειες για τους ασθενείς. Και αυτή η πρακτική δεν ακολουθείται μόνον στα επαρχιακά και παραπεταμένα Νοσοκομείο. Συνάντησα στο γραφείο του, σε κεντρικό Νοσοκομείο των Αθηνών, Διευθυντή Γαστρεντερολογικής κλινικής που τουλάχιστον άτυπα θεωρείται κλινική αναφοράς για τα φλεγμονώδη νοσήματα, στα πρόθυρα(;) νευρικής κρίσης με τα τηλέφωνα να χτυπούν συνέχεια με αιτήματα ενδοσκοπήσεων. Μου εξομολογήθηκε ότι τον περίμεναν για την τρέχουσα ημέρα 32 ενδοσκοπήσεις (συμπεριλαμβανομένων ERCP και γαστροστομιών) και ότι από τις πέντε θέσεις ειδικευμένων γιατρών της κλινικής χήρευαν οι τρείς!
Προφανώς δεν είναι το ότι το Υπουργείο (για δεκαετίες) δεν έχει γνώση του θέματος. Είναι προφανές ότι θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος τα χρονικά όρια της νομοθεσίας να τηρηθούν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να συντομευθούν. Λιγότεροι γιατροί όμως, για το Υπουργείο, σημαίνουν λιγότερα έξοδα…
Αυτονόητα πράγματα αντιμετωπίζονται με αδιανόητο τρόπο.
Ας τα συλλέξουμε όλα αυτά και ας τα γνωστοποιήσουμε στους πολίτες.
- Οι λαθροχειρίες κατά την κρίση γιατρών του Ε.Σ.Υ. Η δημοσιότητα που δόθηκε για την πλαστότητα ή μη των προσόντων καρδιοχειρουργού Διευθυντού του Ε.Σ.Υ. μεγάλου Νοσοκομείου των Αθηνών πιθανότατα οφείλεται στην κεντρικότητα της θέσης και στην σύγκρουση των συμφερόντων. Έχω την άποψη ότι το φαινόμενο πρέπει να είναι συχνό.
Η προσωπική μου εμπειρία από κρίση για άγονο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, γνωστού τόπου εξορίας είναι καταλυτική. «Συνάδελφος» με εμφανώς ψεύτικα (=πλαστογραφημένα) πιστοποιητικά, κέρδισε την θέση. Παρά τις δύο δικαστικές αποφάσεις και την παρουσίαση στα επόμενα ΣΚΕΙΟΠΝΙ βεβαιώσεων των ιδρυμάτων που υποτίθεται ότι χορήγησαν τις βεβαιώσεις των προσόντων του «συναδέλφου», ότι τέτοιες βεβαιώσεις δεν είχαν χορηγηθεί ο «συνάδελφος» κέρδισε τις κρίσεις! Σημειωτέον ότι στο ενδιάμεσο είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος και αποσπάσθηκε στην Αθήνα! Συναφή περίπτωση θυμάμαι σε Νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συνάδελφος , στο εκπαιδευτικό έργο δήλωνε 6 συνέδρια και 6 σεμινάρια χωρίς να προσκομίζει καμία βεβαίωση και παρ’ όλο που συνυποψήφιοι του είχαν διδακτορικό και υπερπολλάπλασιες συμμετοχές σε συνέδρια και σεμινάρια, πήρε την θέση (ως εκλεκτός παραγόντων του Νομού, όπως λεγόταν…).
Είναι λογικό όταν υπάρχουν τέτοιες σχέσεις και εξαρτήσεις, να είναι δύσκολο να υπάρξουν αντιστάσεις στο χώρο μας.
Αυτονόητα πράγματα αντιμετωπίζονται με αδιανόητο τρόπο.
Ας τα συλλέξουμε όλα αυτά και ας τα γνωστοποιήσουμε στους πολίτες.
- Επικουρικοί γιατροί. Ο θεσμός του επικουρικού γιατροί θεσπίσθηκε υποτίθεται, για να ανακουφισθούν τα Νοσοκομεία των άγονων περιοχών. Χωρίς κρίσεις και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και με την συνακόλουθη Ελληνική ρουσφετολογία και την εξάρτηση από τον Διευθυντή της κλινικής και τον Διοικητή του Νοσοκομείου.
Με την έλλειψη προσωπικού, γέμισαν τα Νοσοκομεία του κέντρου με επικουρικούς γιατρούς. Οι θέσεις δεν προκηρύσσονται και τα πράγματα μένουν ως έχουν.
Τελικά αποδεχόμαστε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας; Αποδεχόμαστε να αφήνουμε τους συναδέλφους αυτούς έρμαια των διαθέσεων της εξουσίας; Να εκβιάζονται για το μεροκάματο και για διάφορες υποσχέσεις διορισμού;
Ο θεσμός αυτός θα ήταν λογικό να λειτουργήσει, εφόσον πληρωθούν οι κενές θέσεις για κάλυψη αδειούχων ή σε έκτακτες συνθήκες όπως συμβαίνει στην Μεγάλη Βρετανία.
Επιπλέον δεν είναι λογικό, υπό τις σημερινές τουλάχιστον συνθήκες, να διορίζεται κάποιος για έξη μήνες ή ένα χρόνο και να μην του παρέχεται στέγη (είτε είναι οικογενειάρχης είτε εργένης).
Ας συλλέξουμε τις απροκήρυχτες θέσεις, ας συλλέξουμε τον αριθμό και την κατανομή των Επικουρικών γιατρών ανά την επικράτεια και ας τα κάνουμε γνωστά στους πολίτες.
- Εκπαίδευση των ειδικευομένων και διαρκής μετεκπαίδευση των ειδικευμένων. Ακανθώδη θέματα που δεν έχουν καθόλου θιγεί.
Α. Ειδικευόμενοι. Οι πιο σκλάβοι της παρέας. Κακώς θεωρούμαι επιτυχία του κινήματός μας κάθε φορά που το Υπουργείο «μας» αυξάνει τις θέσεις των ειδικευομένων. Τι περιεχόμενο τους προσφέρεται; Το ακόλουθο: ρίξε ανελέητη λάντζα, γλύφε τον Διευθυντή σου (και τους λοιπούς ειδικούς), κάλυψε τις εκ του μακρόθεν εφημερίες των ειδικών, αντέγραφε (μαϊμούδιζε) όσους εκ των ειδικών θεωρείς καλούς (με ποια κριτήρια;) και άνοιξε και κανένα βιβλίο (μετά από ένας θεός ξέρει πόσες εφημερίες), γιατί υπάρχουν και οι εξετάσεις.
Κανένα πρόγραμμα, κανένας έλεγχος των «εκπαιδευτών» (και μην μιλήσει κανείς για τα περίφημα προγράμματα μαθημάτων που εξαγγέλλουν κάποιοι Διευθυντές και ουδέποτε πραγματοποιούν). Τι πρέπει να μάθει πρώτα και τι μετά ένας ειδικευόμενος;
Ένας συνταξιούχος μαθηματικός «αιθεροβάμων» και αυτός, ο κ. Νίκος Δημητριέφ, έκανε έναν πεισματικό αγώνα και ξεσκέπασε (ακόμα και μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη), τις μπουρδολογίες του Υπουργείου «μας» περί δήθεν προγραμματισμένης εκπαίδευσης των ειδικευομένων (βλ. εφημερίδες Παρόν 12-08-2007 και Πατρίς 30-09-2007) . Ειλικρινά πιστεύω ότι η Ομοσπονδία μας οφείλει κατ' ελάχιστο μία επιστολή ευγνωμοσύνης και τιμής στον παραπάνω εκπαιδευτικό.
Αν δεν πάρουμε σοβαρά το θέμα θα εξακολουθήσουμε να αναπαράγουμε την ημιμάθεια, τον πρακτικισμό και την εξάρτηση από τις «αυθεντίες».
Είναι θέμα που πρέπει ειδικά οι ειδικευόμενοι να αναδείξουν, γιατί οι μαύρες σημερινές μέρες, με την γιγάντωση του Ιδιωτικού Τομέα θα φαντάζουν σύντομα σαν γλυκεία ανάμνηση.
Β. Ειδικευμένοι. Κανένας σχεδιασμός. Βασίζεται σε συνέδρια και σε σεμινάρια που τις περισσότερες φορές λειτουργούν σαν πασαρέλες. Από κέντρα μετεκπαίδευσης με συγκεκριμένο πρόγραμμα, συγκεκριμένο έλεγχο και συγκεκριμένο στόχο (π.χ. να εισαγάγουμε σε όλα τα Νοσοκομεία την λαπαροσκοπική χειρουργική ή να εκπαιδεύσουμε κάποιον από κάθε Νοσοκομείο στην Διαβητολογία).
Αλλά και σε όσους έχουν το μεράκι να κάνουν κάτι τέτοιο το κάνει το κράτος μας μαρτύριο (και ιδιαίτερα για τους γιατρούς της επαρχίας). Ο γιατρός της επαρχίας (αφού υπερβεί μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες) θα πρέπει να παραιτηθεί από τις εφημερίες του (δηλαδή από το μισό του εισόδημα) και να επιβαρυνθεί με διαμονή εκτός έδρας. Βέβαια στο δικό μας Νοσοκομείο ισχύει το πρωτότυπο, να διακόπτεις την άδειά σου κάθε μήνα να κάνεις τις εφημερίες σου και να συνεχίζεις την εκπαίδευσή σου (δηλαδή αυξημένοι κίνδυνοι ατυχήματος, αυξημένα έξοδα μετακίνησης). Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η νομοθεσία ενώ προβλέπει για τους δημόσιους υπαλλήλους διπλασιασμό του μισθού κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας, εξαιρεί τους γιατρούς του ΕΣΥ!!! (είναι βλέπετε υψηλόμισθοι).
Αδιανόητα πράγματα που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τον αυτονόητο τρόπο και όμως είναι όπως περιέγραψα.
Ας διεκδικήσουμε την δυνατότητα την διεύρυνση των γνώσεων μας με αξιοπρεπή τρόπο βελτιώνοντας την δημόσια υγεία. Ας κάνουμε κοινωνό του προβλήματος τον ενδιαφερόμενο πολίτη.
ΥΓ: Προσοχή το θέμα της εκπαίδευσης προσφέρεται για ροκάνισμα κονδυλίων (κατά τον Ελληνικό τρόπο).
- Ογκολογικοί ασθενείς. Είναι γνωστό ότι απαιτείται σήμερα να σχεδιάζεται η αντιμετώπισή τους από Ογκολογικό Συμβούλιο. Βέβαια αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν στην μακρινή Δύση (στην οποία υποτίθεται ότι ανήκουμε). Που στην χώρα μας λειτουργούν τμήματα που πληρούν τις προδιαγραφές για χημειοθεραπεία; Το θέμα της ακτινοθεραπείας σε πόσες πόλεις της χώρας μας αντιμετωπίζεται; Είναι γνωστή η θέση του τέως υφυπουργού μας, ότι καλό θα ήταν, το Δημόσιο να αναζητήσει την λύση στην εκμίσθωση υπηρεσιών σε αυτό τον τομέα από τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια (κατά το «επιτυχημένο» πρότυπο εκμίσθωσης κλινών ΜΕΘ) (βλ. Κόσμος του Επενδυτή 24-02-2008).
Οι Ογκολογικοί ασθενείς και οι οικείοι τους υποβάλλονται, μέσα στην τραγικότητα του δράματός τους, σε αφάνταστη ταλαιπωρία. Χημειοθεραπεία στην καρέκλα (βλ. Καθημερινή 15-06-2008) ), αφαίμαξη οικονομική, λόγω των μετακινήσεων σε άλλες πόλεις και της ανάγκης προσφυγής στον Ιδιωτικό Τομέα.
Ιατρεία Πόνου σε πόσα Νοσοκομεία υπάρχουν;
Χειροκροτούμε χωρίς να ντρεπόμαστε την προσφορά υπηρεσιών στους παιδοογκολογικούς ασθενείς από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ας μαζέψουμε τα στοιχεία: σε πόσους Νοσοκομεία λειτουργούν Ογκολογικά Συμβούλια (μην γελάτε); Σε πόσα Νοσοκομεία υπάρχουν ομάδες για τους ογκολογικούς ασθενείς; Σε ποία Νοσοκομεία υπάρχουν Ιατρεία Πόνου; Ποια Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα λειτουργούν στην χώρα;
- Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση. Η χώρα μας έχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε τροχαία ατυχήματα. Έχει επίσης ο αριθμός των αγγειακών εγκεφαλικών είναι μεγάλο και διαρκώς αυξάνει. Τι μοίρα έχουν αυτοί οι ασθενείς στον τομέα της αποκατάστασης;
Θα πει κανείς ότι πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καν φυσιοθεραπευτές για την βοήθεια σε περιστατικά ρουτίνας όπως οι αναπνευστική γυμναστική και για τους ορθοπεδικούς ασθενείς.
Ας χαρτογραφήσουμε το πρόβλημα και ας το κοινοποιήσουμε.
- Πρωτοποριακές πρωτοβουλίες στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Πιστεύω ότι πρωτοποριακές προσπάθειες όπως αυτή του συναδέλφου Δημήτρη Βουρβαχάκη, Διευθυντή του ΕΚΑΒ Ηρακλείου πρέπει να τυγχάνουν προβολής και να δοκιμάζονται σαν πανελλαδικά μοντέλα. Η ομάδα του ΕΚΑΒ Ηρακλείου με την συνεργασία και την χρηματοδότηση φορέων του νομού πέτυχε την παρακολούθηση των ζωτικών σημείων των διακομιζομένων ασθενών (μέσω διαδικτύου) και την χορήγηση οδηγιών στον διασώστη. Επιπλέων μέσω τηλεδιάσκεψης εκπαιδεύει τους αγροτικούς γιατρούς στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Ας δείξουμε στους πολίτες ότι υπάρχουν δρόμοι, που η Πολιτεία κάνει ότι τους αγνοεί.
- Μοριακός Έλεγχος Αίματος. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε το 2005 με την μόλυνση δύο ασθενών μέσω μετάγγισης από AIDS, αποκαλύφθηκε ότι μόνο στα 8 από τα 14 κέντρα αιμοδοσίας εφαρμοζόταν ο μοριακός έλεγχος που απέκλειε την μετάδοση του AIDS μέσω μετάγγισης. Παρά τις υποσχέσεις η περίφημη συμφωνία υπογράφηκε την 25-08-2008! Ποία ήταν η νοοτροπία του κράτους και του υπουργείου «μας» μέχρι το 2005; Έκανε το κορόιδο! Πώς αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα από το 2005 μέχρι τώρα; Με εξαγγελίες! Με ποιο τρόπο αναλαμβάνει το κράτος «μας» τις ευθύνες του απέναντι στα άτομα που μολύνθηκαν:
Ας δείξουμε αυτή την νοοτροπία στους πολίτες που θέλουν να είναι πολίτες.
- Υπουργική Απόφαση Υ4α/3592/96 (ΦΕΚ 1044/Β/25-11-1977 «Καθορισμός (ελαχίστων) ορίων προδιαγραφών για Ασφαλή Χορήγηση Αναισθησίας». Νομοθέτημα του 1997 που κάθε Δεκέμβρη εδώ και 11 χρόνια αναστέλλεται η εφαρμογή του για τον επόμενο χρόνο… Η εφαρμογή απαιτεί διορισμούς, εξοπλισμό κ.λ.π.
Ας δείξουμε την νοοτροπία που κρύβεται πίσω από αυτές τις αναβολές που κατ΄ ουσία δείχνει και την παραδοχή του Υπουργείου μας ότι οι συνθήκες χορήγησης αναισθησίας είναι ανασφαλείς
Τέτοιου είδους προβλήματα πιστεύω υπάρχουν πάρα πολλά. Αυτά που περιγράφω είναι όσα σχετίζονται με την ειδικότητά μου και υπέπεσαν στην αντίληψη μου. Πιστεύω ότι αν συλλογισθεί ο καθένας μας θα προστεθούν άφθονα ακόμη.
Εφόσον πιστεύουμε ότι η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα σ’ αυτό, σαν ειδικοί του χώρου πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες.
Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια τράπεζα πληροφοριών σαν πρώτο βήμα πάνω στα θέματα αυτά και σε όσα άλλα σκεφθούμε. Βήμα – βήμα μπορούμε να κρατάμε τα θέματα Υγείας στην επικαιρότητα (με συνεντεύξεις τύπου, δημοσιεύματα κλπ) και να διεκδικούμε βελτίωση της κατάστασης. Επιπλέον έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε την συμμαχία των πολιτών που θα συνειδητοποιήσουν την τραγικότητα της κατάστασης και την ανάγκη της πάλης. Επιπροσθέτως θα διαπιστώσουν οι πολίτες ότι υπάρχει μέσα στους γιατρούς του ΕΣΥ ένα κίνημα γιατρών διαφορετικό από ότι γνώριζαν μέχρι τώρα. Η βιτρίνα του Υπουργείου «μας» θα φανεί σε όλο της το μεγαλείο και τα φτερά του παγωνιού θα δείξουν την φτήνια τους.
Με κέντρο την ιστοσελίδα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας ή με το δίκτυο διαδικτυακής ενημέρωσης του συνάδελφου Βαρνάβα, προέδρου της Ένωσης Νομού Χαλκιδικής, μπορούμε να ξεκινήσουμε την οργάνωση του εγχειρήματος και να ανταλάξουμε παραπέρα σκέψεις.
Συναδελφικά
Ανέστης Ι. Παπαδόπουλος, γεν. χειρουργός, επιμ. Α΄, Γ.Ν.-Κ.Υ. Κρεστένων
anaesti1@pyr.forthnet.gr
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008
Στους δρόμους για τέταρτη βδομάδα
Στους δρόμους για τέταρτη βδομάδα
Διεκδικούν άμεση αντιμετώπιση των εκρηκτικών ελλείψεων...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εδώ
Το ΠΓΝ Αττικόν υπολειτουργεί, ενώ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα περισσότερα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα
Οι γιατροί νοσοκομείων της Αττικής «κατεβάζουν τα ρολά» διότι το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες
απο το BHMA ONLINE εδώ
Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008
Κε Αβραμόπουλε ξεκίνα το μέτρημα....
χαιρετίζει τη χτεσινή απόφαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ
και ζητά απ'την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας
την άμεση υπογραφή Συλ. Σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Για τον μήνα Νοέμβριο του 2008 καταθέτουμε προγράμματα εφημέρευσης μέχρι 11 του μήνα.
Δέν γίνεται καμιά περικοπή στην ασφαλή σύνθεση της εφημερίας.
Συμμετέχουμε στο Συντονιστικό των Γεν. Συνελεύσεων της Αττικής.
Καλούμε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, να προχωρήσει άμεσα με την ΟΕΝΓΕ και την διαπραγματευτική ομάδα ,στην υπογραφή ΣΣΕ με το Υπουργείο Υγείας, στην κατεύθυνση των αποφάσεων του εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ.
Ορίζουμε νέα ΓΣ των γιατρών του νοσοκομείου στίς 6 Νοέμβρη με προοπτική για απόφαση αγωνιστικής μορφής κινητοποίηση, σε περίπτωση αδιαφορίας του Υπουργείου για τα αιτήματά μας
Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008
ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Παρότι όλοι οι εργαζόμενοι του ΠΓΝ «Αττικόν», γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, παρασκευαστές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί, βρισκόμαστε ήδη στην 4η εβδομάδα, το Υπουργείο Υγείας αδιαφορεί για την άμεση επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου. Διαμηνύουμε στον Υπ. Υγείας κ.Αβραμόπουλο ότι είναι πολιτικά υπεύθυνος για τις απλήρωτες εφημερίες-υπερωρίες των εργαζομένων και για την υπολειτουργία του νοσοκομείου και ποινικά υπεύθυνος για τις επιπτώσεις των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού στην ασφάλεια και την υγεία των ασθενών.
Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους πολίτες ότι και η Γενική Εφημερία της Παρασκευής 24-10-2008 και της Δευτέρα 27-10-2008 ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί. Οι ασθενείς παρακαλούνται να καταφεύγουν στα υπόλοιπα εφημερεύοντα νοσοκομεία της ίδιας ημέρας. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς (Διοίκηση του Νοσοκομείου, Υπουργείο Υγείας, ΣΟΤΥ, ΕΚΑΒ) και ο εισαγγελέας.
Καθημερινά πραγματοποιείται Κλείσιμο της Κεντρικής Πύλης του νοσοκομείου 9 με 10 το πρωί. Αύριο στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Πορεία από το Νοσοκομείο μέχρι την Λεωφόρο Αθηνών-Κορίνθου, όπου θα γίνουν ενημέρωση της κοινής γνώμης και χάπενιγκ.
Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, απογευματινών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων επ' αόριστον και το κλείσιμο του ταμείου των εξωτερικών ιατρείων και του γραφείου κίνησης καθημερινά μέχρι ικανοποίησης των αιτημάτων μας.
Η Γενική Συνέλευση των ιατρών έχει ήδη αποφασίσει κατάθεση προγραμμάτων για το μήνα Νοέμβριο με 2 εφημερίες για τους ειδικούς και 4 εφημερίες για τους ειδικευόμενους, το οποίο πρακτικά σημαίνει το νοσοκομείο θα έχει εφημερεύοντες γιατρούς μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2008.
Η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων του ΠΓΝ «Αττικόν»
Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας
· τη χρόνια υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων που υπονομεύει το Δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας.
· τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που έχουν σαν συνέπεια την υπολειτουργία των νοσοκομείων, την ψυχική και σωματική εξόντωση των εργαζομένων και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών
· τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών και υπερωρίες του υπόλοιπου προσωπικού.
Καλούμε τις Γενικές Συνελεύσεις Εργαζομένων και Γιατρών, τα ΔΣ Σωματείων, 5-μελείς και 3-μελείς επιτροπές γιατρών από όλα τα Νοσοκομεία της Αττικής σε νέα συνάντηση την Δευτέρα 27-10-2008 ώρα 15:00 στο Αττικό Νοσοκομείο για συντονισμό του αγώνα μας, με προοπτική οργάνωσης κοινής Συγκέντρωσης στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 31-10-2008.
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το έκτρωμα του ΕΣΥ
Το 1983 θεσμοθετήθηκε από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η πιο επαναστατική κοινωνική παρέμβασή του και μια από τις ριζοσπαστικότερες του νεοελληνικού κράτους: το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που στη συνείδηση του Ελληνα έχει καταγραφεί ως ΕΣΥ. Σήμερα, 25 ολόκληρα χρόνια μετά, εξακολουθούν πολλοί, ακόμα και η νεοσυντηρητική κυβέρνηση, να αναφέρονται στο ΕΣΥ και στις υπηρεσίες που υποτίθεται, αν και θα έπρεπε, ότι προσφέρει στους πολίτες της χώρας μας. Για ποιο ΕΣΥ, όμως, μιλούν όλοι; Σε ποιο ΕΣΥ άραγε αναφέρεται και τούτη η δημοσιογραφική έρευνα της «Ελευθεροτυπίας»; Γιατί εκφράζονται απορίες για αδυναμίες ή ατέλειες ή ανυπαρξίες στην προσφορά υπηρεσιών Υγείας;Η πικρή αλήθεια, αλλά αλήθεια, είναι πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας θεσμοθετήθηκε μεν και έγινε νόμος του Κράτους το 1983 (Ν. 1397/83) ουδέποτε όμως μέχρι σήμερα εφαρμόστηκαν οι βασικές του διατάξεις.Προέβλεπε ο ριζοσπαστικός αυτός Νόμος μεταξύ των άλλων:1 Ισης ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους τους πολίτες.Εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα;2 Απαγόρευση ίδρυσης Ιδιωτικών Κλινικών.Οχι μόνον δεν ισχύει η διάταξη αυτή, αλλά οι ιδιωτικές κλινικές και τα διάφορα διαγνωστικά κέντρα φυτρώνουν σαν μανιτάρια παντού.3 Υποχρεωτική επανάκριση όλων των γιατρών ανά 5ετία.Ουδέποτε εφαρμόστηκε.4 Απαγόρευση άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος στους γιατρούς.Πιστεύει σοβαρά κανείς ότι εφαρμόζεται από όλους;5 Ειδικό ιατρικό μισθολόγιο ως κίνητρο για τους γιατρούς να ενταχθούν και να παραμείνουν στο ΕΣΥ.Το σημερινό μισθολόγιο των γιατρών αποτελεί όνειδος για μια σοβαρή χώρα και κύρια αιτία για την άρνηση πολλών επιστημόνων να ενταχθούν στο Σύστημα. Θα μπορούσα να αναφέρω σειρά ολόκληρη θεσμικών και άλλων διατάξεων του ιδρυτικού νόμου που όχι μόνο δεν εφαρμόζονται αλλά στο πέρασμα του χρόνου αλλοιώθηκαν ή (και) κακοποιήθηκαν, για να επιβεβαιώσω τον ισχυρισμό μου. Δεν νομίζω πως είναι αναγκαίο γιατί όλοι γνωρίζουν καλά.Ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο πρώτος υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ στον οποίον ανήκει η τιμή και η αναγνώριση της θεσμοθέτησης του ΕΣΥ, τόνιζε στην εισηγητική έκθεση του σπουδαίου αυτού νομοθετήματος: «Αν ο Νόμος του ΕΣΥ δεν ανανεώνεται κάθε 4 χρόνια είναι καταδικασμένος να αποτύχει». Πόσο δίκιο είχε! Δυστυχώς, ούτε οι διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ούτε φυσικά εκείνες της Ν.Δ. έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τη σοφή εκείνη πρόβλεψη. Αντίθετα, μάλιστα, επέλεξαν λαϊκιστικού χαρακτήρα διατάξεις του Νόμου που όμως, αποκομμένες από τη φιλοσοφία του, διαστρέβλωσαν το νόημα και την ουσία ή κατάργησαν θεμελιώδεις αρχές του ή εξέτρεψαν τον ίδιο τον χαρακτήρα του ΕΣΥ, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν, δήθεν, συντεχνιακές ομάδες, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το λαϊκό συμφέρον.Συνεπώς, το σημερινό έκτρωμα που ισχύει στη Δημόσια Υγεία συνιστά υποτίμηση της ουσίας ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας και προσβολή στον απλό πολίτη της χώρας για τις προσφερόμενες προς αυτόν υπηρεσίες Υγείας. Θα πρέπει επιτέλους να πάψει η χρήση του όρου «ΕΣΥ», που μόνον ως εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί, αφού ούτε Εθνικό είναι ούτε Σύστημα συνιστά ούτε βέβαια την Υγεία διαφυλάσσει.*επ. καθηγητής Παιδιατρικής δ/ντής Γ.Ν.Π. Πεντέλης τ. βουλευτής - υφυπουργός Υγείας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2008
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 40 νοσοκομεία στον αέρα
Των ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ, ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ
Δύο πράγματα μας αναγκάζουν να επανέλθουμε στην έρευνα για την υγεία που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα: πρώτον, η ανταπόκριση με τηλεφωνήματα και γράμματα γιατρών, νοσηλευτών και πολιτών που είναι οι χρήστες των δημόσιων υπηρεσιών υγείας 25 χρόνια τώρα κι έχουν τον πρώτο λόγο στην κριτική του συστήματος υγείας και, δεύτερον, ο πλήρης αποσυντονισμός έως διάλυση που επικρατεί τη στιγμή αυτή στα περισσότερα νοσοκομεία -ιδιαίτερα στην περιφέρεια- με τους γιατρούς να έχουν αποφασίσει ότι σε 10 ημέρες (από 1ης Νοεμβρίου) εφαρμόζουν το 48ωρο, την ΕΙΝΑΠ να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μονάδες εντατικής θεραπείας και το υπουργείο να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στους διοικητές.
Ρωτάμε: Αν πεθάνουν άνθρωποι -οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν πως αυτός ο κίνδυνος υπάρχει, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;Ρωτάμε: Αν η ΕΙΝΑΠ, δηλαδή οι νοσοκομειακοί γιατροί προσφεύγουν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να λειτουργήσουν κάποτε τα νοσοκομεία όπως πρέπει, χωρίς τις τεράστιες ελλείψεις, χωρίς τις εξοντωτικές ατελείωτες ώρες εργασίας των γιατρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, κυρίως όμως για τους ασθενείς, σημαίνει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν δράση σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο όσο η υγεία;Ρωτάμε: Η Ελλάδα θα συρθεί και πάλι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων σχετικά με τον μέγιστο χρόνο εργασίας για τους γιατρούς; Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς απειλεί με παραπομπή.Στην περιφέρεια κλείνουν κλινικές λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, στο Αττικό δεν λειτουργούν τα τακτικά ιατρεία και τα χειρουργεία, στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ο χειρουργικός τομέας στη συνέλευσή του αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας χειρουργείων εάν έως το τέλος του Οκτωβρίου δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της στελέχωσης σε προσωπικό. Υπάρχει η σκέψη και για ένα βήμα παραπέρα: για αναστολή της λειτουργίας ολόκληρου του νοσοκομείου. Στον Ευαγγελισμό την Παρασκευή οι εργαζόμενοι κατέλαβαν τα γραφεία της Διοίκησης, καθώς εκεί οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν τις 1.300.Θα μας απαντήσει άραγε κανείς; *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Δημήτρης της σιωπής...
Εκκωφαντική είναι η σιωπή του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές χτυπούν καμπανάκια κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, την ώρα που κανείς δεν ξέρει πώς θα εφημερεύσουν τα νοσοκομεία τον ερχόμενο μήνα, γεννιέται εύλογα το ερώτημα, πού είναι και τι κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008
Τραυματίες στο "Λαϊκό"
Μαζική και αγωνιστική υπήρξε και η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, η οποία όμως σημαδεύτηκε απο τις μέχρι στιγμής πληροφορίες της "ναυαρχίδας" απο την επίθεση των ΜΑΤ που είχε σαν αποτέλεσμα την μεταφορά στό "Λαϊκό" νοσοκομείο, δύο απεργών τραπεζικών με κατάγματα. Για ότι νεώτερο θα σας ενημερώσουμε.
Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ GALLOP ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΗΤΑΝ ¨ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ !
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ...ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ! ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΟΒΑΡΟ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ !
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» την Τρίτη 21-10-2008.
Παρότι όλοι οι εργαζόμενοι του ΠΓΝ «Αττικόν», γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, παρασκευαστές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί, έχουμε ήδη κλείσει 3 εβδομάδες κινητοποιήσεων και τώρα μπαίνουμε στην 4η εβδομάδα, το Υπουργείο Υγείας αδιαφορεί για την άμεση επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου. Διαμαρτυρόμαστε για τις απλήρωτες ερφημερίες και υπερωρίες και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους πολίτες ότι και η Γενική Εφημερία της Τρίτης 21-10-2008 ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί. Οι ασθενείς παρακαλούνται να καταφεύγουν στα υπόλοιπα εφημερεύοντα νοσοκομεία της ίδιας ημέρας. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς (Διοίκηση του Νοσοκομείου, Υπουργείο Υγείας, ΣΟΤΥ, ΕΚΑΒ) και ο εισαγγελέας.
Ανοιχτή Συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο των επειγόντων θα πραγματοποιηθεί αύριο από τις 14.00 και μετά.
Η Γενική Συνέλευση Γιατρών του ΠΓΝ «Αττικόν»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΥΝ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΥΝ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, αποτελούμενη από τους Ν. Χουντή, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Στεφ. Μπαγεώργο, μέλος της Π.Γ., Γ. Μπασκόζο και Δημ. Βίτσα, μέλη της ΚΠΕ επισκέφθηκε σήμερα το Αττικό Νοσοκομείο, το προσωπικό του οποίου συνεχίζει για τέταρτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση του προσωπικού και δήλωσε τη συμπαράσταση του κόμματος στον αγώνα του ιατρικού προσωπικού για την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, αλλά και συνολικά των εργαζομένων για την πλήρη ανάπτυξη των λειτουργιών του νοσοκομείου.
Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με το νέο διοικητή του Αττικού νοσοκομείου κ. Ροϊλό. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου για τις ενέργειες που γίνονται ώστε να λυθεί το πρόβλημα των απλήρωτων υπερωριών.
Από την πλευρά του ΣΥΝ τέθηκαν μετ΄ επιτάσεως τα θέματα που σχετίζονται με τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη κατά 100% της λειτουργίας του νοσοκομείου και στο «άνοιγμα» του νοσοκομείου στο λαό της Δυτικής Αττικής. Εκφράστηκε επιφύλαξη για το κατά πόσο θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Υπουργείου τόσο για την καταβολή των δεδουλευμένων όσο και για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό. Υπογραμμίστηκε, τέλος, ότι αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα της υγείας προς όφελος του ιδιωτικού, κάτι που έχει καθημερινές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας
20/10/2008 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΤΥΠΟΥ
Ο Δημήτρης της σιωπής... link
Εκκωφαντική είναι η σιωπή του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές χτυπούν καμπανάκια κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, την ώρα που κανείς δεν ξέρει πώς θα εφημερεύσουν τα νοσοκομεία τον ερχόμενο μήνα, γεννιέται εύλογα το ερώτημα, πού είναι και τι κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2008
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008
Σαν ανακοίνωση γιατρού από το ...γεωδυναμικό ινσιτούτο
Στη διάρκεια της των δύο ημερών αναστολής της εφημερίας απο το προσωπικό του Αττικού νοσοκομείου ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ροϊλός έβγαλε δελτίο τύπου ότι το νοσοκομείο "εφημερεύει με προσωπικό ασφαλείας". Αυτό ήταν σαν ένας γιατρός να βγάζει ανακοίνωση από το γεωδυναμικό ινστιτούτο για το ...μέγεθος σεισμου!
1. Και στις μεγαλύτερες απεργίες της ΕΙΝΑΠ πάντα προσωπικό ασφαλείας είναι οι εφημερεύοντες όσον αφορά τους γιατρούς.
2. Στο Αττικό το μη ιατρικό του τμήματος επειγόντων είναι δραματικά κάτω από τα όρια ασφαλείας σε ΟΛΕΣ τις γενικες εφημερίες σύμφωνα με το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου.
3.Η εντολή που έδωσαν στο ΕΚΑΒ να λέει ότι το "Αττικό εφημερεύει κανονικά" και η ανακοίνωση του κ Ροϊλου έγινα τόσο πιστευτές από τους ασθενείς αρκεί να ρίξει μια ματιά στι στατιστική των προσελθόντων και στις 2 εφημερίες που ανεστάλησαν.
Φαίνεται ότι η διοίκηση ενός νοσοκομείου δεν είναι σαν ....πολιτιστική πρωτεύουσα ούτε ...καζίνο της Κέρκυρας.
Τελεία για τώρα και όχι ...παύλα !
(Από το βιογραφικό του κ. Χρήστου Ροϊλού : Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Σεισμολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)
13/10/2008 Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας- Πρόνοιας του ΣΥΝ σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο (ΣΥΝ )
13/10/2008
Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας- Πρόνοιας του ΣΥΝ σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο (ΣΥΝ )
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο αγώνα των εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο.
Οι εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο παραμένουν απλήρωτοι για την υπερωριακή τους εργασία και τις εφημερίες που πραγματοποιούν.
Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα αποκρούσουν την πολιτική της υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των καταπατήσεων των εργασιακών δικαιωμάτων.
Στηρίζουμε τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και κάθε έκφραση του αγώνα τους για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για ένα ποιοτικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.
Η συνεχιζόμενη αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για τα προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τα προβλήματα των εργαζομένων έχουν γίνει καθημερινή πρακτική.
Το Νοσοκομείο στενάζει από τις ελλείψεις προσωπικού, υπολειτουργεί με αποτέλεσμα ένα Νοσοκομείο να μη μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που τόσο πολύ έχουν οι πολίτες της Δ. Αττικής.
Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να αφήσει τις δημόσιες εμφανίσεις για επικοινωνιακούς λόγους και να ασχοληθεί με τα προβλήματα του Νοσοκομείου και των εργαζομένων.
Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας 13/10/08
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό
Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.
Το Πανεπιστημιακό Γ.Ν «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της χώρας και το μεγαλύτερο μετά τον Ευαγγελισμό, σήμερα λειτουργεί με 40 Ιατρικά Τμήματα και έχει 623 κλίνες αναπτυγμένες από τις 700 που προβλέπονται .Παρέχει σημαντικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του λεκανοπεδίου και ειδικότερα της Δυτικής Αθήνας, αλλά αν και έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την έναρξη της λειτουργίας του δεν κάνει 24ωρη γενική εφημερία, με συνέπεια τη συμφόρεση των άλλων Νοσοκομείων και την ταλαιπωρία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό που έχουν ως συνέπεια την απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού κάτω από συνθήκες πίεσης, χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες του υπαλληλικού κώδικα και της εργατικής νομοθεσίας γενικότερα.
Με ερώτησή μας Α.Π. 3783/4-1-08, είχαμε επισημάνει όλα τα οξυμμένα προβλήματα που το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει. Στην απάντησή σας σημειώνατε ότι στη 15η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αττικού Νοσοκομείου 9/10/07, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης του Νοσοκομείου, έχοντας μάλιστα αναγνωρίσει ως υπαρκτές και σοβαρές τις ελλείψεις που αυτό έχει. Παρότι πέρασε ένας χρόνος από τότε, η κατάσταση παραμένει η ίδια με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι δικαίως να έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, σήμερα το Νοσοκομείο λειτουργεί με ακάλυπτες 363 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 203 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού, 10 οργανικές θέσεις στο τμήμα πληροφορικής, 40 οργανικές θέσεις στην τεχνική υπηρεσία και 36 οργανικές σε παραϊατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό. Επίσης υπάρχουν μια σειρά κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού που παραμένουν ακάλυπτες επί χρόνια χωρίς να υπολογίζονται και οι πρόσθετες θέσεις που χρειάζονται, για την αντιμετώπιση του ωραρίου των γιατρών, σε εφαρμογή των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού, έχουν αναγκάσει το Τμήμα Αιμοδοσίας να αδυνατεί να συλλέξει μονάδες αίματος και παράγωγα. Η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών, αφού μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι είναι διαθέσιμο για την γενική εφημερία, ενώ σε τακτική βάση λειτουργούν μόνο πέντε από τα δεκατέσσερα χειρουργικά τραπέζια.
Επίσης ο αριθμός των κλινικών που έχει τεθεί σε λειτουργία, απαιτεί την επιτάχυνση της αναμόρφωσης του οργανισμού και την αύξηση του προσωπικού.
Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι εκτός των άλλων να μη δίδονται τα οφειλόμενα ρεπό στο προσωπικό και να μην τηρείται το ασφαλές χρονικό περιθώριο μεταξύ της μιας βάρδιας και της επόμενης. Σήμερα οφείλει το Νοσοκομείο 6.000 ρεπό στους εργαζόμενους. Επίσης οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί για τις δεδουλευμένες εφημερίες από το Μάιο του 2008 και το υπόλοιπο προσωπικό από τον Ιούνιο του 2008.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και άλλο προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου;
- Για ποιους λόγους δεν έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι τις δεδουλευμένες εφημερίες από το Μάιο μήνα; Πότε προβλέπεται αυτές να καταβληθούν;
- Ποιοι λόγοι δεν επιτρέπουν στο Νοσοκομείο να εφημερεύει και πότε προβλέπεται να ενταχθεί στο σύστημα εφημερίας;
- Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο για την αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, ώστε αυτό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών, για παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ
ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟ "ΣΥΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟ" ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ...ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΣΕ ...PRESS CONFERENCE ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ Ο ....ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ !