Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 48ΩΡΟ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ

7/11/2008

Συνήλθε σήμερα το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Γιατρών Αθήνας και Πειραιά. Συμμετείχαν εκπρόσωποι συνελεύσεων από τα ακόλουθα Νοσοκομεία: Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρός, Αττικόν, Παίδων Αγία Σοφία, Θριάσιο, Πατησίων, 1ο ΙΚΑ, Κρατικό Αθήνας, ΚΑΤ, Ιπποκράτειο, Λαϊκό, Παίδων Πεντέλης, Δρομοκαϊτειο και από τη συνέλευση ειδικευομένων του ΣΝ 401. Συμμετείχε επίσης εκπρόσωπος από τη συνέλευση του Γεν. Νοσ. Λιβαδιάς.

Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν γίνει μαζικές συνελεύσεις γιατρών, μετά τη συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ (5/11/08) και έως τις 7/11/08.

Το συντονιστικό, στη λογική της προηγούμενής του ανακοίνωσης λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των νοσοκομειακών συνελεύσεων εκτιμά ότι:

1. Η απόφαση που πήρε το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ κατά πλειοψηφία ήταν απαράδεκτη από κάθε άποψη.

· ήταν συντεχνιακή, αφού το μόνο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της στήριξης του υπό κατάρρευση δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας θα ήταν η ύπαρξη ασφαλιστικής δικλείδας για τις προσλήψεις του 2009. Η μη ύπαρξη τέτοιας ασφαλιστικής δικλείδας στην υπό υπογραφή συλλογική
σύμβαση (η πρόταση του Υπουργού επικαλείται "τεχνικούς λόγους" για την ανυπαρξία ολόκληρου του αντίστοιχου κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2009 και το μεταθέτει ως υπόσχεση πλέον, στον προϋπολογισμό του 2010) μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι περιβόητες προσλήψεις, θα αποτελέσουν για
πολλοστή φορά μια υπόσχεση που
δεν θα πραγματοποιηθεί. Η απόφαση λοιπόν του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, αποτελεί ματαίωση όποιας ελπίδας και προοπτικής για τους νεότερους συναδέλφους και το ίδιο το γηράσκον ΕΣΥ, πλήρη απαξίωση των συναδέλφων, κυρίως της επαρχίας, που θα συνεχίσουν να εξοντώνονται με προγράμματα 8, 12, 15, ακόμα και 30 εφημεριών το μήνα, αλλά και πλήρη απαξίωση της προσδοκίας των πολιτών για υψηλής ποιότητας δημόσια περίθαλψη.

· ήταν αντιδημοκρατική, γιατί προκήρυξε μονομερώς και από τα πάνω την αναστολή των κινητοποιήσεων χωρίς πρώτα να ακουστεί η γνώμη των συνελεύσεων νοσοκομείων και ενώσεων. Καταγγέλλεται η στάση του προέδρου και αντιπροέδρου της ΟΕΝΓΕ που, χωρίς τέτοια εξουσιοδότηση δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί συμφώνησαν με το υπουργείο, και η στάση όσων μελών του ΓΣ με τη σιωπή τους κατέστησαν συνένοχοι των προηγουμένων.

· ήταν λάθος επί της ουσίας, γιατί η τελευταία πρόταση του υπουργείου έπρεπε να μην γίνει αποδεκτή προς υπογραφή. Καμμία πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, εκτός εάν:

Α. Κατοχυρώνει ότι και οι 2000 προσλήψεις θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 στα τμήματα που πραγματικά τις χρειάζονται, ώστε από την 1-7-09 και μετά να μην υπάρχει κανένας γιατρός στη χώρα (ειδικός ή ειδικευόμενος) που να αναγκάζεται να κάνει πάνω από 7 εφημερίες τον μήνα. Περιέχει ρητή δέσμευση ότι οι υπόλοιπες προσλήψεις που χρειάζεται να γίνουν ώστε να γίνει πραγματικότητα η 1 εφημερία/εβδομάδα θα γίνουν εντός του 2010, και ρήτρα όπου θα αναφέρεται ότι η μη υλοποίηση των προσλήψεων αίρει την ισχύ της κλαδικής σύμβασης.

Β. Κατοχυρώνει ότι καμία από αυτές τις προσλήψεις δεν θα αφορά θέση επικουρικού, αλλά όλες οι νέες προσλήψεις ειδικευμένων θα αφορούν οργανικές θέσεις επιμελητών Β΄.

Γ. Εμπεριέχει περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις, όσο το δυνατόν πιο κοντά στα αιτήματα του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Η κίνηση τουΥπουργείου να προσθέσει 50 Ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα των ειδικευόμενων δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αυξήσεων, ιδιαίτερα για τις χαμηλότερες βαθμίδες.

Δ. Κατοχύρωση της άμεσης υλοποίησης του «πολυδιευθυντικού» σύμφωνα με τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (διαδικασία αξιολόγησης για ατομική εξέλιξη όλων των σημερινών αναπληρωτών μέσα στο 2009 με προοπτική την πλήρη κατάργηση της μεταβατικής βαθμίδας του αναπληρωτή, ώστε στο μέλλον η ατομική εξέλιξη να γίνεται κατευθείαν από τον βαθμό του Α΄ σε αυτόν του διευθυντή - εκλογή του συντονιστή με δημοκρατική διαδικασία).

2. Το συντονιστικό υπενθυμίζει ότι μέχρι τώρα είναι πανθομολογούμενο το συμπέρασμα πως ό,τι έχει κερδηθεί κερδήθηκε από τους ίδιους τους γιατρούς, από τις συνελεύσεις τους. Οι ίδιοι οι γιατροί μπορούν να κερδίσουν και τα παραπάνω συνεχίζοντας τον αγώνα. Η χρεωκοπία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είναι δεδομένη και οι «αποφάσεις» της δεν πρέπει να θεωρούνται δεσμευτικές για κανέναν.

3. Το συντονιστικό καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και όλης της χώρας, να συνεχίσουν τον αγώνα. Καλύπτει τις αποφάσεις των νοσοκομειακών συνελεύσεων που αποφασίζουν απόσυρση των εφημερευόντων άμεσα από τώρα ή από τις επόμενες μέρες. Οι ασθενείς μπορούν να κατευθύνονται σε νοσοκομεία που δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση.Λαμβάνει πρακτικά νομικά μέτρα για την στήριξη των αποφάσεων αυτών. Στα νοσοκομεία που έχουν συνελεύσεις την Δευτέρα 10-11 και Τρίτη 11-11 προτείνει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς επίκειται νέα συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΕΝΓΕ με το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 12-11 καιι όλα τα νοσοκομεία να κάνουν συνελεύσεις αμέσως μετά (Πέμπτη 13/11) για να εκτιμήσουν τις εξελίξεις.

4. Το συντονιστικό δηλώνει ότι οι εκπρόσωποί του στη διαπραγματευτική ομάδα της ΟΕΝΓΕ θα προχωρούν πλέον στην έκδοση ξεχωριστών ανακοινώσεων όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

5. Καλεί τους γιατρούς σε στάση εργασίας την Τετάρτη 12-11-08 από τις 8 πμ και σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο υγείας στις 10πμ, ώρα που έχει κανονιστεί συνάντηση διαπραγματευτικής ομάδας ΟΕΝΓΕ - υπουργείου.

6. Νέα συνάντηση του συντονιστικού την Δευτέρα 10-11-08 στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ, οδός Μάρνη 30

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: