Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

ΣΤΟΧΟΣ , ΕΥΘΥΝΗ , ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ



Στη μεγάλης διάρκειας κινητοποίηση των εργαζομένων του Αττικού νοσοκομείου τέθηκαν δύο στόχοι και αιτήματα.

Ο ένας στόχος ήταν να πληρωθούν οι απλήρωτες όλου του προσωπικού και να πάψει επιτέλους η απλήρωτη υποχρεωτική εργασία.

Ο άλλος εξ ίσου σοβαρός στόχος ήταν να αναδειχθεί και να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό που το επιδείνωσε η ασυνάρτητη ανάπτυξη του νοσοκομείου με ευθύνη της διοίκησης με την συνενοχή της διεύθυνσης της νοσηλευτικής υπηρεσίας υπό τη κ. Ελένη Πισιμίση. Το γεγονός αυτό αναδείχτηκε και έγινε αποδεκτό από το σύνολο των φορέων του νοσοκομείου (διοικητής , επιστημονικό συμβούλιο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας , ιατρική σχολή). Το αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής ανάπτυξης του νοσοκομείου έχει οδηγήσει σε σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας των ασθενών (μη ασφαλής λειτουργία ΤΕΠ , μη λειτουργία της αιμοδοσίας αυτόνομα , προβλήματα στην αποστείρωση του νοσοκομείου λόγω ανεπάρκειας της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη συντήρηση του νοσοκομείου και της αδρανοποίησης των τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου λόγω σοβαρότατων ελλείψεων σε προσωπικό) και την ανεπάρκεια κρίσιμων τμημάτων του νοσοκομείου (μονάδες εντατικής θεραπείας ενηλίκων και νεογνών , χειρουργεία)

Ο πρώτος στόχος για τη πληρωμή των υπερωριών έχει επιτευχθεί.

Ο δεύτερος στόχος , πολύ σοβαρός για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου έχει αναδειχθεί μεν αλλά δεν έχει επιτευχθεί δε. Η ιδανική λύση ήταν να γίνει άμεση πρόσληψη προσωπικού αλλά εδώ κολλάμε στις προσχηματικές δικαιολογίες περί ΑΣΕΠ και δεν αναμένεται άμεσα λύση. Άρα η αναδιάρθρωση του νοσοκομείου και κατανομή του νοσηλευτικού προσωπικού με ορθολογικό τρόπο και η στήριξη κατά προτεραιότητα των κρίσιμων τμημάτων απαιτεί ανάληψη ευθυνών ώστε να συμπτυχθούν κάποια τμήματα για να εξοικονομηθεί προσωπικό για εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δείχνοντας πραγματικά υπεύθυνη στάση απέδειξαν ότι η επίκληση των κινδύνων από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού δεν ήταν προσχηματικοί για να εκβιάσουν τη πληρωμή τους και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και για το δεύτερο στόχο και εκεί θα παραμείνουν. Έχουν αποδείξει μέχρι τώρα ότι και φαντασία έχουν και ευελιξία ώστε να αντέχουν στις πιέσεις κάθε μορφής και κυρίως να μη φοβούνται.

Δεν ενδιαφέρει ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να δώσει τη λύση αρκεί να λυθεί το πρόβλημα

Μέχρι τώρα βήμα βήμα έχουν κατονομαστεί οι υπεύθυνοι της κατάστασης ονοματισμένοι και …ακατανόμαστοι. Κανείς δεν έχει ασυλία !

Απόστολος Πέτρου

Γιατρός της Β' Πανεπ. Καρδιολογικής Κλινικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: