Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 12/2/2009.

Έχουνε περάσει τρεις ημέρες από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή και η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας εξακολουθούν να μας εμπαίζουν. Ο κ. Αβραμόπουλος εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ίδια την υπογραφή που έβαλε στη συλλογική σύμβαση που μας υπέγραψε πριν δύο μήνες. Η συλλογική αυτή σύμβαση ήταν ένας συμβιβασμός από μεριάς μας που θα εξασφάλιζε το κατώτατο όριο των απαιτούμενων ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ, ΑΥΞΗΣΕΩΝ αλλά και τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης σε ένα χρόνο. Αυτά, τα θεωρούμε απαραίτητα όχι μόνο για εμάς, αλλά για τη στοιχειώδη επιβίωση του συστήματος υγείας της χώρας μας και για τη διατήρηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ της.

Ήδη από την αρχή του μήνα διακηρύσσαμε, όπως και άλλα νοσοκομεία, πως αν το υπουργείο δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, εμείς θα καταθέσουμε πρόγραμμα εφημεριών σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή και εγχώρια νομοθεσία (2 εφημερίες οι ειδικευμένοι και 4 οι ειδικευόμενοι το μήνα) και το πράξαμε. Τα νοσοκομεία της χώρας αν εφαρμόσουν απλά τη νομοθεσία για το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο εργασίας δε μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι τα μέσα του μηνός, αναδεικνύοντας το έλλειμμα σε προσωπικό που τα μαστίζει.

Αυτό σημαίνει για τον Ερυθρό Σταυρό πως την Παρασκευή 13/2/2009 που έχει Γενική Εφημερία, δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα ειδικευμένοι γιατροί από διάφορες ειδικότητες (Παθολογία, Νεφρολογία, Ακτινολογία, Αιμοδοσία, Μικροβιολογία κ.α.) για να εφημερεύσουν, με αποτέλεσμα η Γενική Εφημερία να κρίνεται επισφαλής και επικίνδυνη. Στις επόμενες ημέρες όλο και περισσότερες ειδικότητες θα μένουν χωρίς γιατρούς (πχ η ΜΕΘ σταματάει στις 14/2/2009!!!). Το γεγονός αυτό είναι γνωστό από την αρχή του Φεβρουαρίου και η ευθύνη για τα μέτρα που δεν έχουν παρθεί βαραίνει απόλυτα το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

Το επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου που συνεδρίασε στις 11/2 εγγράφως αναφέρει προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου πως << κρίνει ότι οι εφημερίες επισφαλείς και η προσπάθεια των γιατρών επικεντρώνεται στην διαφύλαξη της ασφάλειας των ήδη νοσηλευόμενων ασθενών. Κατόπιν τούτου παρακαλούμε να επισημάνεται όπου δει τους κινδύνους που προκύπτουν από τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου με αυτές τις συνθήκες.>>

Σήμερα έγινε γνωστό πως το Υπουργείο αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ σε όσους γιατρούς εφαρμόζουν το νόμιμο δικαίωμά τους. Άλλωστε η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε στρατιωτικού τύπου λύσεις (βλ. Αγρότες ).

· Καταγγέλλουμε κάθε διαδικασία ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ και θα αντισταθούμε με όποιο μέσο έχουμε.

· Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει την αυτονόητη ευθύνη του για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών και είτε να βγάλει το ΝΕΕΣ από τη Γενική Εφημερία της Παρασκευής, είτε να καταθέσει στη βουλή το κείμενο της συλλογικής σύμβασης που ο ίδιος ο υπουργός έχει υπογράψει

Δεν υπάρχουν σχόλια: