Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009

Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις ώρες ανάπαυσης και την νυκερινή εργασία

Η νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια παραβιάζεται καθημερινά στους χώρους των νοσοκομείων. Με καθυστέρηση η ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε σε εξώδικο σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ώρες ανάπαυσης και την νυκτερινή εργασία δίνοντας προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο στο Υπουργείο και τα Νοσοκομεία.

Η νομοθεσία προβλέπει ελάχιστο χρόνο σε ημερήσια βάση για ανάπαυση το 12ωρο, άρα την κατάργηση του πρωί και νύκτα, την χορήγηση των δύο ρεπό την βδομάδα, ανώτερο όριο σε νυκερινή εργασία την βδομάδα, καθώς και την καθιέρωση διαλείματος 15 λέπτα στην βάρδυα για όσους εργάζονται πάνω από 6 ώρες την ημέρα.

Δείτε το Εξώδικο της ΠΟΕΔΗΝ εδώ.

Οι σχετικές ρυθμίσεις επιβάλλονται με βάση τα ΠΔ 88/99 και ΠΔ 96/75.
Η απάντηση του Υπουργείου που τονίζει ότι η μη εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων είναι παράνομη.
Ήδη στα νοσοκομεία αυτό το ζήτημα συζητείται, αρκετά σωματεία κάνουν παρεμβάσεις και αναμένονται σοβαρές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συνεδρίασε την Τρίτη 10 Μάρτη το ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ με θέμα το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) πέρα από την αυτονόητη συμμετοχή στην 24ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 2 Απρίλη δεν αποφάσισε κανένα απεργιακό πρόγραμμα. περιορίστηκε στις τοπικές δράσεις με αιχμή το εξώδικο,, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο με απόφαση της ΕΕ γι κάποια κινητοποίηση στις αρχές Απρίλη.

Η πρόταση του ενωτικού ψηφοδελτίου ριζοσπαστικής αριστερας στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ στις 10 Μάρτη για το πρόγραμμα δράσης εδώ

Πραγματοποιήθηκαν περιφερειακές συσκέψεις της ΠΟΕΔΗΝ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Γιάννενα, Τρίπολη, Λαμία, Πάτρα καθώς και κεντρικά στην Αθήνα. Η συμμετοχή των Σωματείων μικρή, ενω η πλειοψηφία επιμένει στη γραμμή να μην αποφασίζει απεργιακές κινητοποιήσεις. Η πρώτη μάχη θα δοθεί μετά τις εξαγγελίες για μηδενικές αυξήσεις στην απεργία στις 2 Απρίλη.

Απο την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: