Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009

Απώλειες εφ' όρου ζωής για δημοσίους υπαλλήλους

22/03/2009 (ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


Πολλαπλές συνέπειες -πέραν της προφανούς ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους φέτος- θα έχει για τους δημοσίους υπαλλήλους η απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει μισθούς και συντάξεις για ολόκληρο το 2009.

1 Οσοι αποφασίσουν να βγουν φέτος στη σύνταξη μπορεί να χάσουν ακόμη και 50 ευρώ το μήνα, μείωση που θα «συνοδεύει» για πολλά χρόνια τους ίδιους και τους κληρονόμους τους.

2 Χάνονται επίσης χρήματα και από το εφάπαξ, το οποίο επίσης επηρεάζεται από τους τελευταίους μισθούς.

3 Επηρεάζονται τα εισοδήματα και των επόμενων ετών, καθώς οι όποιες αυξήσεις δοθούν το 2010 θα υπολογιστούν πλέον επί χαμηλότερης βάσης.

*Η απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει ότι δεν θα δοθεί καμία αύξηση στους μισθωτούς του Δημοσίου. Οι περίπου 500.000 υπάλληλοι με μεικτές αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ μηνιαίως δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα, ενώ όσοι έχουν χαμηλότερες αποδοχές θα πάρουν βοήθημα 300 ή 500 ευρώ ανάλογα με το ύψος του μισθού. Το επίδομα αυτό δεν θα επηρεάσει τον βασικό μισθό. Ετσι, και οι χαμηλόμισθοι του Δημοσίου δεν θα δουν καμία αναπροσαρμογή ούτε στο μισθό τους ούτε στα επιδόματα που παίρνουν.

*Σε τι αντιστοιχούν όμως τα 1.700 ευρώ μεικτά; Στον δημόσιο υπάλληλο γίνονται κρατήσεις 20-22%, ενώ κάθε μήνα πληρώνει και τον φόρο του. Αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις, τότε ο μεικτός μισθός των 1.700 ευρώ αντιστοιχεί σε καθαρές αποδοχές της τάξης των 1.250 ευρώ.

*Ετσι, εκτός αυξήσεως αλλά και βοηθήματος μένουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι:

*Στην κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 12-13 χρόνια προϋπηρεσία.

*Στην κατηγορία της τεχνολογικής εκπαίδευσης με 16-17 χρόνια προϋπηρεσία.

*Στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 20-21 χρόνια προϋπηρεσία.

*Στους συνταξιούχους του Δημοσίου δεν θα δοθούν αυξήσεις αν η σύνταξη υπερβαίνει τα 1.100 ευρώ. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν στο εισοδηματικό όριο θα προσμετρηθούν και οι επικουρικές συντάξεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που θα εισπράξουν το επίδομα των 300 ή 500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: