Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΝΑΒΑ

¦ Με τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ (κλικ εδώ) ανακύπτουν πρακτικά προβλήματα εφαρμογής, τα οποία πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο. Γι αυτό ζητήθηκε συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Καλογερόπουλο, η οποία δεν έχει ακόμη οριστεί, προκειμένου να συζητηθούν άξονες εγκυκλίου που θα στείλει το Υπουργείο προς τα Νοσοκομεία και τις ΔΥΠΕ.

¦ Παραθέτω ενδεικτικά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση:

1.- Ποιός εκδίδει τις διοικητικές πράξεις συγκρότησης των εκλεκτορικών σωμάτων της παραγράφου Θ του άρθρου 4; Το θέμα δεν ρυθμίζεται στο κείμενο του νόμου κι αν δε διευκρινιστεί άμεσα κανένα όργανο δεν θα προχωρά στη συγκρότησή τους, ώστε να ξεκινήσουν και οι απαραίτητες προσλήψεις.

Ακόμη και στο μόνο σαφές ως προς τη συγκρότηση εκλεκτορικό σώμα, αυτό της Αξιολόγησης προς εξέλιξη των ήδη υπηρετούντων, υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον Διοικητή και τον Τομεάρχη, η οποία πρέπει να διευκρινιστεί.

2.- Πρέπει να συγκροτηθεί η κοινή Επιτροπή προσλήψεων του άρθρου 5 για την οποία η ΟΕΝΓΕ έχει υποβάλλει εγγράφως τα μέλη που θα συμμετέχουν από πλευράς της, ενώ το Υπουργείο ολιγωρεί και δεν έχει ακόμη εκδοθεί η πράξη σύστασης, ώστε η Επιτροπή να ξεκινήσει το έργο της. Σημειωτέον η ίδια Επιτροπή «έχει την ευθύνη υποβολής προτάσεων για τη λειτουργία των ΤΕΠ και την κατάρτιση νέων προτύπων εφημερίας»

3.- Τα μισθολογικά ζητήματα είναι σαφή, εντούτοις τα περισσότερα λογιστήρια Νοσοκομείων βρίσκονται σε αναμονή εγκυκλίου, ώστε να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που εκδίδουν τη μισθοδοσία.

¦Πέραν των διευκρινήσεων οφείλουμε ως ΟΕΝΓΕ να πιέσουμε φορτικά ώστε να εκδοθεί άμεσα η Υπουργικά Απόφαση κατανομής κονδυλίων για τις εφημερίες του 2009, η τύχη της οποίας μέχρι στιγμής αγνοείται. Ήδη όσες και όσοι συνάδελφοι ζουν από το μισθό και τις εφημερίες τους έχουν αρχίσει να στρέφονται σε καταναλωτικά δάνεια για να αντεπεξέλθουν στις ανελαστικές δαπάνες. Οι άλλοι, εκείνοι που δανείζονται ελεύθερα από την τσέπη των ασθενών σκέφτονται να συστήσουν σωματείο υπό την επωνυμία MIZES, ώστε να κάνουν αντίπραξη στο Γερμανικό ΜΕΖΙS.

¦Σε αρκετά Νοσοκομεία εξελίσσεται αυτό τον καιρό επιχείρηση εκβιασμού σχετικά με τις εφημερίες Δεκεμβρίου. Επειδή το κονδύλιο είναι λειψό ζητούν από τους γιατρούς να περικόψουν μόνοι τους έως και δύο εφημερίες προκειμένου να ενταλματοποιηθεί το ποσό. Διαβάστε ενδεικτικά την περίπτωση των Χανίων (κλικ εδώ).

¦Σχετικά με τις αναβαθμίσεις Επιμελητών Α και Αναπληρωτών Διευθυντών ο νόμος προβλέπει η διαδικασία να ξεκινήσει ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή του, δηλαδή στις 11 Απριλίου. Συνεπώς καλό είναι οι αιτήσεις όσων έχουν τα προσόντα να υποβληθούν στο Γραφείο Προσωπικού από αύριο, ώστε τη Δευτέρα 13 Απριλίου σε κάθε νοσοκομείο να συγκληθεί η συνέλευση τομέα και να ορίσει τους εισηγητές για κάθε περίπτωση. Έτσι θα είναι δυνατό να έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες κρίσεις αρχές Ιουνίου και να σταλούν στο Υπουργείο για τη σύνταξη σχετικής απόφασης. Αλλιώς θα παρέλθει ανενεργό το καλοκαίρι και φυσικά θα φροντίσουν να περάσει και το φθινόπωρο, ώστε να μεταφέρουν στον προϋπολογισμό του 2010 τη σχετική δαπάνη.

Από πλευράς μας πρέπει να πάμε σπρώχνοντας τις διαδικασίες, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο κωλυσιεργίας.


¦ Παράλληλα ζητήθηκε από την ΟΕΝΓΕ συνάντηση και με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Λέγκα με σκοπό να έχουμε έγκυρα τη θέση του Υπουργείου Οικονομίας για την εισοδηματική πολιτική κατά το μέρος που μας αφορά, αλλά και να ζητηθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο εισοδηματικής πολιτικής που θα κατατεθεί εντός των ημερών να συμπεριληφθεί ρύθμιση για το πλαφόν. Θυμίζουμε πως η περσινή σχετική ρύθμιση (κλικ εδώ) όριζε στο άρθρο 27 το πλαφόν στα 5149,6 ευρώ.

¦ Τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, που χαρακτηρίστηκαν ως φοροκαταιγίδα, είναι γνωστά. Από τις δηλώσεις Παπαθανασίου δύο σημεία αφορούν ειδικά τον κλάδο μας :

"Δεν θα δοθούν αυξήσεις για το 2009 στους μισθωτούς του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες αποδοχές από τα 1500 ευρώ μηνιαίως. Το ίδιο ισχύει και για τους δημόσιους λειτουργούς με ειδικά μισθολόγια, όπως οι δικαστικοί και οι γιατροί για τους οποίους θεσπίστηκε ήδη νέο μισθολόγιο, καθώς και για τους Βουλευτές.

Θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων το 2009, με δεδομένο ότι το 2008 αποχώρησαν από το Δημόσιο 21.925 δημόσιοι υπάλληλοι. Υλοποιείται έτσι η απόφασή μας οι προσλήψεις να είναι σαφώς λιγότερες από τις αποχωρήσεις"

Άραγε στις 12.000 προσλήψεις συνολικά στο δημόσιο η κυβέρνηση περιλαμβάνει τις 2000 θέσεις γιατρών;Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως μόλις ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες προσλήψεων θα επικαλεστεί την οικονομική κρίση ώστε να τις πετσοκόψει, ισχυριζόμενη ότι πρέπει να περιμένουμε τις καλύτερες μέρες;

Οφείλουμε να επιμείνουμε μαχητικά στο θέμα των προσλήψεων, αλλιώς θα είμαστε η τελευταία γενιά μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, η οποία μάλιστα περί τας δυσμάς του εργασιακού της βίου θα δείνα αίρεται ακόμη και η δική της μονιμότητα, ενώ τα Νοσοκομεία θα έχουν πλημμυρήσει με επικουρικούς γιατρούς.

¦Η κυβέρνηση αφήνει να διαρρέουν ακόμη χειρότερα σενάρια απ΄ αυτά που εξήγγειλε, όπως η κατάργηση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, δηλαδή στην περίπτωσή μας των εφημεριών, οι οποίες φορολογούνται με 20% και θα εκτιναχθεί η φορολόγησή τους στο 40%.

Όλοι βεβαίως κατανοούμε ότι πρέπει ν΄ αντιδράσουμε μαζικά και οργανωμένα. Οι Τράπεζες που προκάλεσαν με την αδηφάγο κερδοφορία τους την κρίση επιχορηγούνται με 28 δις, η εκκλησία με την τεράστια περιουσία της έχει επιτύχει το αφορολόγητο σε κινητά και ακίνητα και καλούνται μισθοσυντήρητοι των 1000 ευρώ να πληρώσουν τα σπασμένα.

¦Ο Τσούκαλος σε διάγγελμα που απευθύνει στους υπηκόους του δηλώνει:

"Η ανησυχία που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής του 2009 δεν είναι βάσιμη. Είχα πει εδώ και 3 μήνες ότι θα είμαστε οι τελευταίοι εργαζόμενοι που θα πάρουμε αυξήσεις και, δυστυχώς, είναι έτσι!"

Πόσα δαφνόφυλλα άραγε μάσησε πριν ξεστομίσει αυτό το χρησμό;


¦Χωρίς να υπάρξει καμιά ενημέρωση των ιατρικών και κοινωνικών φορέων αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μετά την επεξεργασία του από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Μπορείτε να το ανακτήσετε από τη στήλη «Νομοθεσία» του Ygeianet, όπου βρίσκεται αναρτημένο (κλικ εδώ). Πρόκειται για την 4η κατά τη σειρά έκδοση σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ και έχει ως νέο χαρακτηριστικό τη σύνταξή του με βάση τις ρυθμίσεις περί διαγνωστικών και θεραπευτικών Πρωτοκόλλων που εισήχθησαν στο άρθρο 35 του νόμου 3697/2008 (κλικ εδώ).

¦Είναι ενδεικτικό ότι από την ανάρτηση του σχεδίου νόμου αιφνιδιάστηκαν ακόμη και Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων προσκείμενοι στον σκληρό πυρήνα της ΝΔ, οι οποίοι είχαν επισκεφτεί στις 14 Οκτωβρίου 2008 τον κ. Αβραμόπουλο εκδίδοντας εν συνεχεία το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

"Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά την 14-10-08 συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και του παρέδωσαν υπό μορφή Σχεδίου Νόμου τη θέση τους πάνω στο επίμαχο ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης των όρων και προϋποθέσεων που αναφέρονται στην «Ίδρυση και Λειτουργία Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Τώρα οι εν λόγω Πρόεδροι εκφράζουν δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους, διότι τίποτα ουσιαστικά απ΄ όσα πρότειναν στον κ. Αβραμόπουλο δεν ελήφθη υπόψη. Είναι ενδεικτικό ότι στο σχέδιο νόμου διαγράφεται ως έννοια ακόμη και ο Οικογενειακός γιατρός και εισάγεται ο όρος προσωπικός γιατρός.

¦Στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ που έγινε τον Φεβρουάριο προτάθηκε ψήφισμα με θέμα το ανεπίτρεπτο για μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ να καταλαμβάνουν θέσεις κρατικών αξιωματούχων. Η παράταξη Βλασταράκου, αν και προεκλογικά είχε κάνει το ζήτημα παντιέρα, το καταψήφισε. Τώρα μέλη της παράταξης Βλασταράκου επανέκαμψαν στο θέμα και εγκαλούν αορίστως όσους "περί άλλα τυρβάζουν". Από ανθρώπους που δε διστάζουν να εκφοβίζουν υπαλλήλους στα Γραφεία του ΠΙΣ όλα μπορείς να τα περιμένεις.

¦Είναι αναρτημένο στην αρχική σελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και έχει πολλές ομοιότητες με φιρμάνι που εξέδιδε ο Μέγας Βεζύρης από την Υψηλή Πύλη:

"Ο Γεν.Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Ελευθερίου θα δέχεται τους ιατρούς, μέλη του Ι.Σ.Α. για ζητήματα που τους απασχολούν κάθε 2η και 4η Τρίτη του μήνα, 13:00-15:00 μ.μ. κατόπιν ραντεβού".

Αφερίμ εφέντη.

χαιρετώ

Δημήτρης Βαρνάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: