Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ελλειψη προσωπικού και έξαρση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Αθήνα, 15/04/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα που αναφέρονται στην έξαρση της επικίνδυνης ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από κλεμπσιέλλα, η Ομοσπονδία μας επισημαίνει τα κάτωθι:

Η μετάδοση όλων των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σχετίζεται άμεσα με τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Και τούτο διότι αφενός, ο αυξημένος φόρτος εργασίας απαγορεύει την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής, απολύμανσης και αντισηψίας, και αφετέρου, ο νοσηλευτής έρχεται σε επαφή με το σύνολο των ασθενών μιας κλινικής, μεταφέροντας ως ξενιστής τη λοίμωξη σε μεγάλο αριθμό πασχόντων.

Επισημαίνεται δε, ότι ακόμα και όταν ο ίδιος ο νοσηλευτής παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία από κάποια λοίμωξη (συνάχι, καταρροή, βήχα ή ελαφρά πυρετική κίνηση), καλείται να εκτελέσει κανονικά τα καθήκοντά του, προκειμένου να μην αφήσει το Τμήμα και τους συναδέλφους ακάλυπτους, καθότι συνήθως σε κάθε βάρδια είναι μόνος του ή στην καλύτερη των περιπτώσεων με έναν ακόμη συνάδελφο.

Άλλωστε, έρευνες που έχουν διεξαχθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καταδεικνύουν την ανάλογη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην έλλειψη προσωπικού και στην έξαρση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Η Ομοσπονδία μας έχει εδώ και χρόνια ζητήσει Εισαγγελική παρέμβαση για την επικινδυνότητα λόγω των ελλείψεων, ενώ σε τρεις περιπτώσεις έχει υποβάλλει μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου, που όμως οι αρμόδιες δικαστικές αρχές έθεσαν στο αρχείο.

Τέλος, σε ότι αφορά το ¨ΑΤΤΙΚΟ¨ υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας είχε επισημάνει το πρόβλημα με το υπ΄αριθμ. 282 24/02/09 έγγραφο προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου χωρίς να έχει μέχρι σήμερα λάβει απάντηση, ενώ είχε προβεί και στην υπ΄αριθμ 288 13/03/09 Καταγγελία προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που και αυτή με τη σειρά της δεν προέβη σε καμία ενέργεια.

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

1 σχόλιο:

Λαμπηδονα είπε...

H μητερα μου εφυγε στις 10 Μαρτιου
απο ενδονοσοκομειακη λοιμωξη στο
Αττικο εισηχθηκε με αγγειιτιδα απο
λαθος γιατρων αρχικα απο το Τζανειο νοσοκομειο οπου διεγνωσαν καταθλιψη,και μετα απο το κρατικο Νικαιας που 6 μερες δεν ηξεραν να μας πουν τι εχει ηταν ατυχη βλεπεις αρρωστησε μεσα στις γιορτες και που γιατροι κατι ειδικευομενοι ασχοληθηκαν λιγο οσα ξεραν καναν κι αυτοι.Στις 28 Φεβρουαριου ηταν
καλα ειχε αποσωληνωθει τελειως στο αττικο 28 μερες σε καταστολη και
θα μεταφεροταν σε θαλαμο μιλαγε, ηταν ολα καλα.Μεχρι που μας ειπαν οτι κολησε λοιμωξη και κανει πνευμονια.Μετα οτι το μικροβιο πηγε στο αιμα.Ειναι πολυ αδικο 65
χρονων.