Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ενας γιατρός δεν υπάρχει;

24/07/2009
Οι υπουργοί καθορίζουν τα βαρέα και ανθυγιεινά! (ΑΥΓΗ)

Με υπουργικές αποφάσεις αλλάζει ο χάρτης της εργασίας στην Ελλάδα, καθώς οι εκάστοτε υπουργοί θα ορίζουν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα! Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χθες το απόγευμα, στο νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής, αναφέρεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης θα ορίζονται "τα επαγγέλματα, οι ειδικότητες ή οι χώροι εργασίας που υπάγονται στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά".

Έτσι πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε το 2007, καθώς τα συμπεράσματά της θα είναι απλώς η "βάση" της υπουργικής απόφασης, και δεν θα δεσμεύουν… Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία, συστήνεται στο υπουργείο Απασχόλησης 11μελής διαρκής επιτροπή κρίσης για τα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και αυτής της επιτροπής οι εκτιμήσεις θα μπορούν να ακυρώνονται από τις υπουργικές αποφάσεις! Στην διαρκή επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Απασχόλησης, του ΙΚΑ, των κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Η ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Κος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΓΡΙΠΗΣ.
Ο ΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΡΚΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ.
-ΚΑΤΑ 100 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ) ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ) ΔΗΛΑΔΗ ΜΗΔΕΝ +ΜΗΔΕΝ = ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ.
-ΕΛΛΕΙΨΗ ...ΣΕΝΤΟΝΙΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ...ΑΝΤΙΣΗΨΙΑΣ.
-1-2 ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ (ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ)
-1 (ΜΙΑ) ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ 3 ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ.
-ΣΤΑΘΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΛΙΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΚΟΜΕΙΑ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΘΟΝΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ 'ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ" (ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ )
ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΑΧΙΔΑ - Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΓΡΙΠΗ !

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΙΕΙ

ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

(από το καναλι Future Shorts στο ΥουΤube)

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΛΥΜΕΝΑ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΕΟΓΝΩΝ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΕΙΠΕ ΤΩΡΑ


ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΩΝ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ 4 ΑΠΟ ΤΙΣ 21 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΕΣ (ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 10 ΠΙΕΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ) ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΙ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ : ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΒ !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Αττικό Νοσοκομείο :Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα!




Με 100 κλίνες λιγότερες λειτουργεί το Αττικό νοσοκομείο και φέτος παρ’ ότι πέρασε ένας χρόνος από τις περυσινές κινητοποιήσεις που κατέληξαν σε μια υπόσχεση του υπουργού για 100 θέσεις μέχρι το Φεβρουάριο. ΦΥΣΙΚΑ τίποτα δεν έγινε και ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε στη ίδια θέση από άποψη νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.
Η διοίκηση του νοσοκομείου έχοντας κατανοήσει , προφανώς , τι απόλυτα τεκμηριωμένες απόψεις της πενταμελούς επιτροπής και που είχαν γίνει αποδεκτές , ομόφωνα από το επιστημονικό συμβούλιο προχωρεί σε κάποιες αλλαγές στο χώρο των επειγόντων που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά είναι αδύνατον να αποδώσουν σωστά αν δεν συνοδεύονται και από το ανάλογο έμψυχο υλικό , ιδίως τώρα που πιθανόν να δεχτούμε σε λίγο καιρό ένα μεγάλο κύμα ασθενών λόγω της νέας γρίπης.
Όσον αφορά τις εφημερίες και τις υπερωρίες βρισκόμαστε πίσω στις πληρωμές και όπως ακριβώς και πέρυσι.
Με μια πρώτη ματιά μπορούσαμε άνετα να βάλουμε τις σελίδες της προηγούμενης χρονιάς σ’ αυτή τη σελίδα και να αλλάξουμε λίγα πράγματα και να είμαστε μέσα στα πράγματα, αλλά ευτυχώς δεν είναι έτσι πολλά έχουν αλλάξει και αυτό φάνηκε στις εκλογές των εκπροσώπων για το ΔΣ. Στο χέρι μας έχουμε την εμπειρία , είναι με το τέλος των διακοπών να επιδιώξουμε λύσεις για το νοσοκομείο. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά αλλά όχι και ακατόρθωτα.
Στο μεταξύ ο υπουργός υγείας βρήκε θέμα να είναι καθημερινά στα κανάλια για τη νέα γρίπη και να μας κάνει να ξεχάσουμε όλα τα άλλα. Αλλά σύντομα θα επανέλθουμε σ’αυτό το θέμα.
Η καλοκαιρινή Ναυαρχίδα δεν ήταν ποτέ βαρετή !

Νέα τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά

24/07/2009
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Τη συγκρότηση μιας διαρκούς ειδικής επιστημονικής επιτροπής η οποία θα επιλαμβάνεται στο μέλλον και θα γνωμοδοτεί για το εάν συντρέχουν λόγοι υπαγωγής συγκεκριμένων ειδικοτήτων και εργασιακών χώρων στον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο Νόμου για την «αναμόρφωση του νομικού πλαισίου των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής».

Με την κατάθεση της νέας τροπολογίας επιχειρείται η εκτόνωση της έντασης που δημιούργησε η απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης με προγενέστερη τροπολογία, η οποία δεν αποσύρεται, να εξαρτήσει την οριστικοποίηση της νέας λίστας των ΒΑΕ από την έκδοση κοινής υπουργικής Απόφασης. Κίνηση η οποία προκάλεσε την αντίδραση της ΓΣΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των συνδικαλιστών του κυβερνώντος κόμματος, της ΔΑΚΕ, η οποία σε πλήρη σύμπνοια με τις άλλες παρατάξεις στη ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι απαιτείται η κρίση της Ολομέλειας της Βουλής, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό με την τακτική των θερινών τμημάτων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες, η Επιτροπή, που θα δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του θέματος μελλοντικά, θα γνωμοδοτεί με βάση τα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, «θα είναι 11μελής και θα προεδρεύεται από εγνωσμένου κύρους επιστήμονα με γνώσεις του εργασιακού και ιατρικού χώρου. Σε αυτήν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Απασχόλησης, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, ινστιτούτων συναφών προς την εργασία, το περιβάλλον και την ιατρική».

Η μόνιμη επιτροπή αποτελεί μια δέσμευση της κυβέρνησης για το μέλλον, δηλαδή για τα επαγγέλματα ή τα αιτήματα που θα υποβληθούν προς έγκριση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη. Επομένως, θα προηγηθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις του Οικονομίας και Απασχόλησης, οι οποίες θα βασίζονται στα πορίσματα των δύο επιτροπών που συστάθηκαν. Η πρώτη επιτροπή υπό τον καθηγητή κ. Μπεχράκη έχει καταλήξει σε αποχαρακτηρισμό της επικινδυνότητας πολλών επαγγελμάτων, ενώ η δεύτερη, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός καλοκαιριού θα γνωμοδοτήσει για τα νέα επαγγέλματα που θα ενταχθούν.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ 25-7-2008 : 25-7-2009 ΚΑΝΑΜΕ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ

ναυαρχιδα
Το blog των υγειονομικών του "ΑΤΤΙΚΟΝ"
Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΕΠΩΝΥΜΩΣ , ΑΝΩΝΥΜΩΣ , Η ...ΨΕΥΔΩΝΥΜΩΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΕΙΤΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΕΙΤΕ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΓΡΑΨΤΕ ΣΤΟ E-MAIL: navarhida@gmail.com

Παρασκευή, 25 Ιούλιος 2008

Το ανέκδοτο της ημέρας (Το άλλο με το ...Τοτό το ξέρεις; )
Ερωτηθείς, μετά τη συνάντηση, για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι τα νοσοκομεία έχουν ήδη πάρει οδηγίες, ώστε να μην προκύψει κανένα πρόβλημα στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Πάντως, πρόσθεσε, πρέπει, με γρήγορους ρυθμούς, να προχωρήσουμε στην κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων, γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, με την έλλειψη προσωπικού, μοιραία οδηγεί σε επιβάρυνση της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Οταν ρωτήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος για το εάν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, έχει εγκρίνει τα κονδύλια για τις απαραίτητες προσλήψεις, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι την τελευταία διετία έγιναν 6.500 προσλήψεις νοσηλευτών, αλλά απομένουν να γίνουν πάρα πολλές ακόμα.Από δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Αναρτήθηκε από ναυαρχιδα στις 8:49 πμ
Ετικέτες , , , ,

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Γρίπη βαριάς μορφής στο Σύστημα Υγείας

19/07/2009
(Ελευθεροτυπία)

«Σε κατάρρευση θα οδηγηθούν σύντομα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας από τον λανθασμένο χειρισμό της νέας γρίπης». Η πρόβλεψη διατυπώνεται από τον καθηγητή επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγ. Χατζάκη.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας έπειτα από μελέτη των δεδομένων στη χώρα μας, αλλά και ύστερα από αλλεπάλληλες συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και φορείς δεν διστάζει να μιλήσει για τα λάθη του υπουργείου Υγείας στον χειρισμό της υπόθεσης, την αδιαφάνεια στην προβολή των πραγματικών στοιχείων, και τις αντιφάσεις που πολύ σύντομα θα οδηγήσουν στη διάλυση των νοσοκομείων, όπως και στα μειωμένα αποθέματα των αντιιικών φαρμάκων.

Ολοι στα νοσοκομεία

Να τι λέει χαρακτηριστικά: «Ο σχεδιασμός στη χώρα μας νοσεί βαρύτατα διότι ενθαρρύνονται οι ασθενείς να πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Σε μια πανδημία αναμένεται το 10% του πληθυσμού να πλησιάσει τις υπηρεσίες υγείας με μικρό ή μεσαίο πρόβλημα. Αν, λοιπόν, η πανδημία εξελιχθεί σχετικά σύντομα, μέσα σε 3 με 4 μήνες, όπως λέει και η διεθνής εμπειρία, αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Αν ένα εκατομμύριο πολίτες σε διάστημα 3 μηνών προσεγγίσουν τα εξωτερικά ιατρεία ή τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, το βέβαιο είναι πως θα έχουμε κατάρρευση των νοσοκομείων. Και φανταστείτε μόνο τι θα γίνει στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, θα παραλύσουν».

*Στο εξωτερικό οι ασθενείς προωθούνται στις μονάδες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου εντός των συστημάτων υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις που τα περιστατικά είναι σοβαρά απευθύνονται στα νοσοκομεία.

«Στη χώρα μας η περιορισμένη υποδομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στρέφει όλους τους πολίτες στα νοσηλευτικά ιδρύματα, με δυσάρεστο παράδειγμα την πρόσφατη περιπέτεια με το Σισμανόγλειο που εξαιρέθηκε από νοσοκομείο αναφοράς της νόσου μετά τη μόλυνση από τον ιό ενός τραυματιοφορέα. Η γρίπη, όμως, δεν πρέπει να θεραπεύεται σε νοσοκομεία, εκτός των σοβαρών περιπτώσεων», συμπληρώνει ο Αγγ. Χατζάκης.

*Ο καθηγητής μιλάει και για ανεπάρκεια φαρμάκων μετά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ότι τα αποθέματα των αντιιικών σκευασμάτων επαρκούν να καλύψουν έως το 20% του πληθυσμού.

«Ενα από τα πρακτικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο είναι η διαθεσιμότητα θεραπείας για όσους αρρωστήσουν. Αυτή τη στιγμή, όμως, στην Ελλάδα αν η επιδημία προχωρήσει, δεν αρκούν τα αποθέματα. Με βάση τις μελέτες εάν δεν ληφθεί κανένα μέτρο θα αρρωστήσει το 36% του ελληνικού πληθυσμού και το 60% των παιδιών. Εμείς διαθέτουμε αποθέματα μόλις για το 20% και εφόσον, βέβαια, αυτά έχουν πράγματι αγορασθεί».

*Το ανησυχητικό, όμως, είναι πως σήμερα οι Ελληνες δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στα φάρμακα, καθώς έχουν αποσυρθεί απ' όλα τα φαρμακεία τα δύο υπάρχοντα σκευάσματα που ενδείκνυνται για τη νόσο.

«Εάν δεν εξασφαλισθεί η έγκαιρη πρόσβαση στην αντιιική θεραπεία, αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, καθώς τα φάρμακα πρέπει να ληφθούν μέσα σε ένα διάστημα δύο ημερών από την έναρξη της νόσου. Αν χρειασθούν θεραπεία, θα σπεύσουν όλοι στα νοσοκομεία γιατί μόνο εκεί είναι διαθέσιμη. Στο εξωτερικό άλλο είναι το εθνικό απόθεμα και άλλο αυτό των φαρμακείων. Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ με την ανακοίνωση της επιδημίας το 25% του αντιικού αποθέματος μεταφέρθηκε στην περιφέρεια, ώστε να είναι παντού διαθέσιμο αν χρειασθεί. Αντίθετα, εδώ δεν έχει γίνει καν ενημέρωση των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ώστε να γνωρίζει κανείς τι πρέπει να πράξει εάν προσβληθεί από τον ιό».

*Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας μιλάει και για αδιαφάνεια, καθώς όπως εξηγεί:

«Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα εθνικά σχέδια ανά τομέα ούτε καν επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο. Ετσι δεν γνωρίζουμε καν αν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας. Εκτός αυτού η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν υποβάλλει τα ατομικά επιδημιολογικά στοιχεία των περιστατικών γρίπης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC)».

Ο ρόλος των παιδιάτρων

Κατά τον Αγγ. Χατζάκη οι τραγικές αδυναμίες του συστήματος εστιάζονται:

* Στην έλλειψη αξιοποίησης των υποδομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφού «ο ρόλος των παιδιάτρων και των παθολόγων θα έπρεπε να είναι πρωταρχικής σημασίας».

* Στην ανεπαρκή εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού σχετικά με τη γρίπη.

* Στις ελλείψεις προσωπικού και ιδιαιτέρως στους χώρους των εντατικών, οι οποίες μπορεί αίφνης να γεμίσουν ασφυκτικά σε περίπτωση που εκδηλωθεί πλήρως η πανδημία.

* Στην απουσία διατομεακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της νόσου που, όπως σημειώνει, «δεν είναι θέμα μόνο ενός υπουργείου».

*Οσο για τις αντιφάσεις, οι οποίες κυριαρχούν στην πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας επισημαίνει:

1 «Αλλα λένε σε μία συνέντευξη για τον εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο (πιθανή παρενέργεια) και άλλα στην επόμενη. Σε διεθνές επίπεδο αυτή η τακτική θεωρείται απαράδεκτη».

2 Ενώ αρχικά είχε λεχθεί πως δεν χρειάζεται να κλείσουν τα σχολεία, «δύο μέρες μετά ανασκευάσθηκε αυτή η συγκεκριμένη δήλωση».

3 Ενώ η νόσος έχει ελαφρά συμπτώματα, «τα πρώτα περιστατικά θεραπεύτηκαν σε θαλάμους αρνητικής πίεσης».

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Καλές διακοπές


και μόλις επιστρέψουμε ...ετοιμαστείτε για μεγάλα πανηγύρια σχετικά με τις καυτές ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε κύριοι διευθυντάδες και κύριοι συνδικαλισταράδες !!!

Γαλάζια ...δικαιώματα

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΑΘΗΝΑ 08.07.2009
ΑΡ.ΠΡΩΤ: 621
ΠΡΟΣ:ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Μ.Μ.Ε

Κύριε Υπουργέ,
Οι Εγκύκλιοι του Υπουργείου Υγείας Υ 10β / Γ.Π οικ. 122579/16.11.2005, Υ 10β /Γ.Π οικ. 32820/05.04.2004, Υ 0β /Γ.Π οικ. 33062/06.04.2004 και οι διατάξεις της παρ. 4 του Αρθρ. 6 του Ν. 2469/97 απαγορεύουν στο σύνολό τους τις αποσπάσεις του Νοσηλευτικού Προσωπικού σε καθήκοντα διάφορα της ειδικότητάς τους.
Η απαγόρευση όμως των αποσπάσεων Νοσηλευτικού Προσωπικού σε αλλότρια καθήκοντα ισχύει <<ΑΛΑ ΚΑΡΤ >>.
Για την μετακίνηση στο Ψ.Ν.Α ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ Δ.Ε Νοσηλευτικού Προσωπικού σε θέσεις Γραμματειακής υποστήριξης παράλληλα με την άσκηση των Νοσηλευτικών Καθηκόντων μετά από καταγγελία της Ε.Ν.Ε αποστείλατε έγγραφο ανάκλησης των μετακινήσεων με επίκληση των απαγορευτικών διατάξεων.
Όμως τα πέντε τελευταία χρόνια με προηγούμενες Διοικήσεις στο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ έγιναν μετατάξεις Νοσηλευτικού Προσωπικού στην Διοικητική Υπηρεσία, υπογεγραμμένες από την ΔΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Γενικό Λογιστήριο χωρίς να παρέμβετε.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν ΚΟΝΟΤΗΝΗΣ κατήγγειλε την Μετάταξη τριών Νοσηλευτριών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε Διοικητικές θέσεις ( 18.9.2008 ) χωρίς να παρέμβετε.
Ο Σύλλογος Γ.Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ( 26.6.2009 ) κατήγγειλε την απόσπαση Τραυματιοφορέα ( ανήκει στην Νοσηλευτική Υπηρεσία ) στον Βουλευτή ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ του Κυβερνώντος Κόμματος κ. ΠΑΠΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ χωρίς να παρέμβετε.
Ο Σύλλογος Κ.Υ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ( 16.7.2009 ) κατήγγειλε την απόσπαση μιας Νοσηλεύτριας στην Νομαρχία ( σύζυγος Νομαρχιακού Συμβούλου ) και δεύτερης στο Γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών κ. ΜΠΕΖΑ χωρίς να παρέμβετε.
Με Δελτίο Τύπου, έγγραφα, υπομνήματα σας ενημερώσαμε για τις μεθοδεύσεις των Διοικήσεων χωρίς να ευαισθητοποιηθείτε.
Κύριε Υπουργέ,
Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι έναντι των Νόμων. Διαπιστώνουμε όμως ότι για το Υπουργείο Υγείας οι Γαλάζιοι εργαζόμενοι έχουν περισσότερα δικαιώματα και δεν υπόκεινται στις απαγορεύσεις των Νόμων.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


«Περί ήθους και ύφους στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ»

Άλλο ήθος και άλλο ύφος, ειπώθηκε από καταξιωμένο Πανεπιστημιακό δάσκαλο σε συμβούλιο κρίσης προς εξέλιξη γιατρών του ΕΣΥ, υπονοώντας και καταδεικνύοντας με το σχόλιο αυτό ένα συγκεκριμένο γιατρό του ΕΣΥ που κρίθηκε πρόσφατα Διευθυντής ΕΣΥ και που ετύγχανε τώρα εισηγητής.

Ας τα πάρουμε εξ αρχής.

Ο εισηγητής περί του οποίου και το ανωτέρω σχόλιο, εξαναγκάστηκε σε απόσπαση από το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ από τον Διευθυντή της Γ΄Μ/Γ κλινικής ,γιατί ξαφνικά ο καθηγητής αντιλήφτηκε , ότι μετά 4 έτη λειτουργίας του συγκεκριμένου γιατρού στην κλινική, δεν τηρούσε το «πρωτόκολλο» της κλινικής και πιθανόν, μπορεί, ίσως, να έβλαπτε κάποια ασθενή.

Πότε το αντιλήφτηκε?

Όταν ο συγκεκριμένος γιατρός κατέθεσε εξώδικη δήλωση στην Διοίκηση του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, με την οποία «φωτογράφιζε» την κατάσταση λειτουργίας στην Γ΄Μ/Γ Κλινική του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ.

Δηλαδή,

… ως επιμ.Α΄, αντιμετωπίζω πολλές αρνητικές εις βάρος μου καταστάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο , που δεν αρμόζουν στο ήθος και στην πορεία μου ως ιατρός του Ε.Σ.Υ από το 1988.

…στο «ΑΤΤΙΚΟΝ» νοσοκομείο και συγκεκριμένα στην Γ΄Μ/Γ κλινική παρέχουν υπηρεσία γιατροί που δεν είναι του κλάδου Ε.Σ.Υ, ούτε πανεπιστημιακοί. Είναι γιατροί ιδιώτες και γιατροί του ΙΚΑ , οποίοι δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κι’ έτσι ασκούν και ιδιωτικώς την ιατρική. Μάλιστα εκτός του κλινικού έργου που παρέχουν, μερικοί εξ αυτών (3) εφημερεύουν ως επιμελητές Α΄ κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ στο «ΑΤΤΙΚΟΝ» νοσοκομείο και λαμβάνουν τις αντίστοιχες αποδοχές και βεβαίως τον μισθό τους από το Ι.Κ.Α…

Αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα χωρίς επώνυμα, γιατί δεν θέλουμε να θίξουμε τους συναδέλφους, αλλά περί του λόγου το αληθές.

Π. Κων/ος-γιατρός ιδιώτης (ΙΚΑ)

Γ. Σπύρος-γιατρός ιδιώτης(ΙΚΑ)

Μ. Λάμπρος-γιατρός ιδιώτης(ΙΚΑ)

Σ. Κων/ος-γιατρός ιδιώτης

Κ. Χριστίνα – γιατρός ιδιώτης

Ο. Κων/ος – γιατρός ιδιώτης(ΙΚΑ)

Π. Φιορίτα-γιατρός ιδιώτης

Πως λοιπόν να εργαστεί ένας γιατρός του ΕΣΥ σε αυτή την κλινική ?

Να έχει ήθος ή ύφος?

Τότε πώς να χαρακτηρίσουμε τον Διευθυντή της Γ΄Μ/Γ ,

· όταν δέχεται με δικιά του επιλογή να εργάζονται στην «κλινική» του, ιδιώτες ιατροί ,την στιγμή που ο αντίλαλος των εκκλήσεων ακόμη ηχεί, οι αγώνες ακόμα νωποί και οι υποσχέσεις περί άμεσων διορισμών γιατρών, νοσηλευτών στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ εξανεμίζονται?

· όταν εξαναγκάζει γιατρούς της κλινικής να συνυπογράψουν κατά ενός γιατρού του ΕΣΥ για δήθεν μη «συνεργασία»?

· όταν εξαναγκάζει 2 γιατρούς της κλινικής σε παραίτηση από εισηγητές του συγκεκριμένου γιατρού και αποχή από τις κρίσεις των γιατρών ΕΣΥ προς εξέλιξη, το οποίο άμεσα καταγγέλθηκε από την πενταμελή ΕΙΝΑΠ ΑΤΤΙΚΟΝ?

· όταν σπιλώνει ικανό γιατρό του ΕΣΥ με το πρόσχημα, ότι δεν ακολουθεί το «πρωτόκολλο» της κλινικής και τον εξαναγκάζει σε απόσπαση?

Μήπως την αξιοπρέπεια ενός γιατρού του ΕΣΥ κ. Καθηγητά την εκλαμβάνετε ως ύφος?

Η άποψη ενός γιατρού του ΕΣΥ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ.

«Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Οι νυχτερινές βάρδιες προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία


07/07/2009
(ΑΠΕ)

Οι νυχτερινές βάρδιες εκτός από το άγχος που προκαλούν είναι και αιτία για πολλά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία ή τα καρδιοαγγειακά προβλήματα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι αρχικά πιστεύετο, αποκαλύπτουν τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης.

Η έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy στη διαδικτυακή της σελίδα, αποκαλύπτει τους μεγάλους κινδύνους για διαβήτη και καρδιοαγγειακά νοσήματα που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στις νυχτερινές βάρδιες.

Τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα μειώνονται, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για παχυσαρκία αναφέρεται στη μελέτη. Αλλά συμπτώματα είναι ότι αυξάνεται η ορμόνη του άγχους η κορτιζόλη καθώς και η αρτηριακή πίεση.

"Υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τους κινδύνους από καρδιοαγγειακά νοσήματα και επιπλοκές του μεταβολισμού που συνδέονται με την εργασία σε βάρδιες, αλλά ο βασικός μηχανισμός παραμένει άγνωστος", δηλώνει ο Φρανκ Σιιρ, νευρολόγος που μετείχε στο πρόγραμμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν πέντε γυναίκες και πέντε άνδρες που μετείχαν εθελοντικά και καταγράφηκαν τα δεδομένα τους μετά από τζετ λαγκ, φαγητό και ύπνο σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 28 ωρών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τέσσερα ίδια γεύματα θερμομετρημένα με ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων έκαστο.


Πηγή: (Γερμ.πρακτ.)

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη απειλούνται να μείνουν, για ακόμη μία φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι.

08/07/2009
(ΕΘΝΟΣ)
Απλήρωτοι για 6 μήνες
Για άλλη μια φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη. Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν 4 σύλλογοι

Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) δεν έχει πληρώσει τους τελευταίους έξι μήνες τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας για συνταγές ασφαλισμένων του. Το συνολικό χρέος αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο στους φαρμακοποιούς της Αττικής οφείλονται 120 εκατομμύρια.
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά, Δωδεκανήσου και Κρήτης προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας τα οφειλόμενα μαζί με τους τόκους. Εξετάζουν δε σοβαρά το ενδεχόμενο να καταγγείλουν τη σύμβασή τους με τον ΟΠΑΔ. Στην περίπτωση αυτή οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και στη συνέχεια θα διεκδικούν το ποσό από τον ΟΠΑΔ.
«Δανειζόμαστε»
«Αν καταγγελθεί η σύμβαση, θα πάψουν αυτομάτως να δίνουν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ όλοι οι φαρμακοποιοί της χώρας», ανέφερε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, φαρμακοποιοί καταφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις: «Οι εταιρείες δεν μας δίνουν φάρμακα με πίστωση. Πληρώσαμε ΦΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2009, χωρίς στο μεταξύ να έχουμε πληρωθεί. Τις επόμενες ημέρες θα πληρώσουμε και για το δεύτερο τρίμηνο. Πού θα τα βρούμε αυτά τα χρήματα;».
Με χθεσινή τους ανακοίνωση, οι διοικήσεις των παραπάνω Συλλόγων κάνουν λόγο για εντεινόμενη ασυνέπεια του ΟΠΑΔ απέναντι στους φαρμακοποιούς. Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος -σημειώνουν- είχε ανακοινώσει ότι οι οφειλές θα εξοφλούνταν τον περασμένο Ιανουάριο. Επτά μήνες μετά, οι φαρμακοποιοί περιμένουν ακόμη να πληρωθούν.
Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για ασυνέπεια, αφερεγγυότητα και έλλειψη προγραμματισμού από την πλευρά του κράτους. Το Δημόσιο -τονίζουν- κατά πάγια τακτική απαιτεί από τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όταν το ίδιο καταπατά τον νόμο, ο οποίος αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να εξοφλούνται μέσα σε 45 μέρες.
Χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» και τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΟΠΑΔ και φαρμακοποιών, στην οποία αναφέρεται ότι το Ταμείο θα πληρώνει «όταν και εφόσον έχει χρήματα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

Απεργία και πορεία στη Βουλή από εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ

08/07/2009
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Παρά τη δημόσια δέσμευση του ίδιου του υπουργού Υγείας, ο οποίος στις 25 Ιουνίου εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών ανακοίνωσε πως στις 29 του ίδιου μήνα θα εξοφλήσει μέρος του τεράστιου συσωρευμένου από χρόνια χρέους του υπουργείου προς τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και συγκεκριμένα πως θα δοθούν περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ από τα 13 εκατομμύρια των χρεωστουμένων, μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει.

Γι' αυτό τον λόγο πανελλήνια προειδοποιητική απεργία και πορεία διαμαρτυρίας από τη Βουλή (στις 10 π.μ.) προς τα κεντρικά γραφεία του ΟΚΑΝΑ πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα πάψουν να αγωνίζονται ώστε να μη διαλυθούν τα Κέντρα, των οποίων το έργο για την ενίσχυση των αντιστάσεων της νεολαίας στις εξαρτήσεις έχει επιβραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά. Καταγγέλλουν ακόμη ότι δεν θα ανεχτούν -εκτός των άλλων που υφίστανται επί έτη- να πέσουν και θύματα απάτης και κοροϊδίας.

Σημειώνουν ότι η αθέτηση των υποσχεμένων για τις 29 Ιουνίου συνιστά πλέον και παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς, καθώς η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε και στον αντιπρόεδρο του Σωματείου από εντεταλμένο του ΟΚΑΝΑ ενώπιον του προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής κ.κ. Σιούφα και Σούρλα, οι οποίοι στη συνέχεια τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ της χρηματοδότησης της πρόληψης με περιστολή άλλων, επικοινωνιακού τύπου, δαπανών.

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

«Σεμνά» και «ταπεινά», κόστη-μαμούθ για τα νέα νοσοκομεία

06/07/2009
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Η επιχείρηση επονομάζεται Δημόσια και πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Ομως «έχει παρελθόν και διαχρονικές αμαρτίες», όπως καταγγέλθηκε στη Βουλή (4/12/08) από τον πρώην πρόεδρο του Σώματος Απ. Κακλαμάνη, ύστερα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Ε» (8/11, 3/12/08) για την εμπλοκή της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) -περί αυτής πρόκειται- στις αναθέσεις ως φορέας εκτέλεσης των έργων ανακαίνισης των χειρουργείων και της ΜΑΦ Καρδιάς του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών καθώς και της ανέγερσης νοσοκομείου στη Θήρα, με κόστη - μαμούθ, έπειτα από αποφάσεις του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου.

Και τα δύο έργα χαρακτηρίστηκαν «ειδικής φύσεως» από τον υπουργό. Μάλιστα για το δεύτερο (στη Θήρα) οι διαδικασίες κινήθηκαν μόλις δύο εβδομάδες μετά τις καταγγελίες για το πρώτο, με τα ερωτήματα αναπάντητα.

Για τις ανακαινίσεις στο Ιπποκράτειο, το κόστος από 478.111 ευρώ (24/1/08) αρχικά εκτινάχτηκε στα 1,2 εκατ. ευρώ (2.400 ευρώ ανά τ.μ.), ενώ προηγουμένως για 5.000 τ.μ. διατέθηκαν συνολικά 2,7 εκατ. ευρώ. Χρειάστηκαν γι' αυτό τρεις διαδοχικές αποφάσεις του κ. Αβραμόπουλου σε έξι μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο 2008). Παρά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα, την υπό εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα από πταισματοδίκη και την από μηνών έρευνα των επιθεωρητών Υγείας «για το υπερβολικό ή μη του κόστους», που επέφεραν 9μηνο «πάγωμα» του έργου, η ΔΕΠΑΝΟΜ προχωρεί ακάθεκτη σε έναρξη εργασιών, με το κόστος των 1,2 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση του νοσοκομείου Θήρας η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν θεώρησε απαραίτητο να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για προϋπολογισμό 13,9 εκατ. ευρώ (!) αλλά κλήθηκαν 5 εταιρείες από τις οποίες η «μειοδότρια» προσέφερε την «ιλιγγιώδη» έκπτωση του 5%, ενώ ορισμένες φέρονται να έχουν και μετοχική σχέση μεταξύ τους.

Επειδή φαίνεται οι δύο υποθέσεις «να ξεχάστηκαν» σκεπασμένες από μεγαλύτερες, σε ποιον ανήκει η ευθύνη των απαντήσεων; «Σεμνά», «ταπεινά», χωρίς «κενά», «ειδικώς» και «υπευθύνως»...

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

25.000 «παρών» στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ

06/07/2009
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Ξεπέρασαν τους 25.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι Αθηναίοι και οι μετανάστες που συμμετείχαν στο 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, το οποίο φέτος διοργανώθηκε στην περιοχή του Ρέντη, σε ελάχιστη απόσταση από το Τμήμα Αλλοδαπών. Μέσα στη βιομηχανική περιοχή, Ελληνες και μετανάστες τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί, με μουσική από κάθε γωνιά της Γης. Υποστηρίζοντας πως «μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας».

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος η παρουσία των μεταναστών στο τριήμερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Οι ίδιοι (μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων) μίλησαν για την ανάγκη να οργανωθούν για ν' αντιμετωπίσουν το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και την αύξηση κρουσμάτων ρατσισμού. Επίσης, πολυάριθμη ήταν και η παρουσία της νεολαίας, που δεν αρκέστηκε μόνο να παρακολουθεί τις συναυλίες αλλά εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή σε οργανώσεις αλληλεγγύης. Συγκριτικά με προηγούμενα φεστιβάλ, μεγαλύτερη ήταν επίσης η συμμετοχή στις συζητήσεις, αν και ήταν πολλές κι έγιναν παράλληλα.

Περισσότερες από 300 οργανώσεις έστησαν περίπτερα στο Πάρκο Ειρήνης. Οργανώσεις περιβαλλοντικές, αντιπολεμικές, κατά της παγκοσμιοποίησης, των διακρίσεων, συνδικαλιστικοί φορείς. Ανάμεσά τους, στήθηκαν τα περίπτερα 60 οργανώσεων μεταναστών απ'όλο τον κόσμο.

Μουσικά σχήματα μεταναστών δεύτερης γενιάς ανέβαιναν κατά δεκάδες στη σκηνή. Σε άλλη εξέδρα, δεκάδες ήταν αυτοί που στάθηκαν όρθιοι παρακολουθώντας τη συζήτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού. Πιο κάτω, οι Μαροκινοί κερνούσαν τσάι με μέντα όποιον περνούσε από το περίπτερο.

«Ειδικά φέτος, το αντιρατσιστικό φεστιβάλ, απέκτησε πολιτική σημασία. Συσπείρωσε τους πολίτες, οι οποίοι με την παρουσία τους, είναι αποφασισμένοι ν' απαντήσουν με εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Διότι οι μετανάστες δεν έχουν φωνή», διευκρινίζει η Ν. Κατσαΐτη από την κίνηση «Απελάστε το ρατσιμό».

«SANTE» σημαίνει «ευχαριστώ» στα σουαχίλι αλλά είναι και περιοδικό. Ο εκδότης του είναι ο νεαρός Αφρικανός Νικόδημος. Μαζί με τη Βάσω και τον Αποστόλη το διανέμουν δωρεάν: «Παρουσιάζουμε τη μουσική και τις τέχνες της Αφρικής. Για να γνωρίσουν τον τόπο τους, τα παιδιά που κατάγονται από αφρικανικές χώρες. Θέλουμε να δείξουμε στους Ελληνες μια άλλη πλευρά της Αφρικής. Γιατί εκεί, δεν υπάρχουν μόνο παιδιά με τυμπανισμένες κοιλιές...».

«Οργανωθήκαμε για να ζητήσουμε από τους Ελληνες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Γιατί μόνο έτσι θ' αποκτήσουμε δικαιώματα», λέει η Λ. Μακόλι από την «Ενωση Αφρικανών Γυναικών».

Η Φατίμα, στο γεμάτο χειροποίητα αντικείμενα μαροκινό περίπτερο, κερνάει παραδοσιακά γλυκά με σιρόπι και σουσάμι: «Βλέπουμε τη συμμετοχή μας, σαν ευκαιρία για ένα μήνυμα ανθρωπιάς. Θέλουμε οι Ελληνες να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας. Ζούμε με την ελπίδα πως θα τα καταφέρουμε».

Ο Ασ. Χαμέντι από τον σύλλογο των Αφγανών διευκρινίζει ότι «δεν κυκλοφορεί κανένας Αφγανός στο κέντρο, μόλις πέσει το φως της μέρας. Αλλους τους "σκουπίζει" η Αστυνομία κι άλλους τους χτυπούν κάποιοι πολίτες».

Τα περίπτερα των μεταναστών γεμίζουν κόσμο. Φεύγοντας, πήραν μαζί τους μια μάσκα που ξορκίζει το κακό, μπαγκλαντεσιανό χρυσοκέντητο σάρι, ξύλινα μαγειρικά σκεύη από την Αφρική, μουσικά όργανα φτιαγμένα από καρπούς, κοσμήματα από κοχύλια της Σιέρρα Λεόνε, πολύχρωμα παρεό από τη Μαδαγασκάρη.*

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Φαμφάρες



Μας έχει συνηθίσει το Υπουργείο Υγείας(ΥΥΚΑ) πλέον σε επικοινωνιακές φωτοβολίδες.Τόσο, που κάθε φορά που κάνει κάποια εξαγγελία σκεφτόμαστε αν πρέπει να ασχοληθούμε μαζί τους ή να τους αγνοήσουμε.
Ένα τετοιο πυροτέχνημα αποτελεί και η πρόσφατη κλήση του ΥΥΚΑ προς την 'Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) να δώσει προτάσεις μέχρι την 10/7/2009 για την κατανομή 1400 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομίας.
Τι προτάσεις ζητά το ΥΥΚΑ, όταν οι ετήσιες συνταξιοδοτήσεις (2000 περίπου) είναι περισσότερες από τις εγκριθείσες θέσεις;
Τι προτάσεις ζητά το ΥΥΚΑ, όταν οι πραγματικές ανάγκες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες;
Τι προτάσεις ζητά το ΥΥΚΑ, όταν αυτός ο αριθμός πρέπει να κατανεμηθεί σε περίπου 140 νοσοκομεία της χώρας και σε υπερδιπλάσιο αριθμό Κέντρων Υγείας;
Άραγε για ΔΕ νοσηλευτές και νοσοκόμους τραυματιοφορείς υπάρχουν αντίστοιχες θέσεις;
Καντε τη διαίρεση να δείτε πόσες εγκριθείσες θέσεις αντιστοιχούν σε κάθε νοσοκομείο και ΚΥ.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το ΥΥΚΑ ζητά συνενόχους και συμμέτοχους στη διαχείριση της μιζέριας.Να μπορέσει δηλαδή να ισχυριστεί ότι έχει και τη νομιμοποίηση της ΕΝΕ.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και μέσα στον Ιούλιο να κατανεμηθούν οι θέσεις , χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο το ΑΣΕΠ για να φέρει σε πέρας την όλη διαδικασία .Άρα αισίως πάμε στους πρώτους μήνες του 2010 και βλέπουμε.Όταν ήδη πάλι θα έχουν αποχωρήσει συνταξιοδοτούμενοι μερικές εκατοντάδες ακόμα νοσηλευτών.

Φταίμε εμείς λοιπόν τώρα που τους καταλογίζουμε επικοινωνιακή διαχείριση και θεωρούμε τις εξαγγελίες επικοινωνιακές φωτοβολίδες ;

Στα χνάρια του πολιτικού της προϊσταμένου βαδίζει και η διοίκηση του ΑΤΤΙΚΟΝ η οποία αφού αποφάσισε να συμπτύξει δύο κλινικές Ιούλιο και Αύγουστο και άλλη μία 20 ημέρες τον Αύγουστο, για να μπορέσουν να δοθούν οι ελάχιστες κατά νόμο καλοκαιρινές άδειες στους νοσηλευτές όπως υπερήφανα ανακοίνωσε, δεν έχει υλοποιήσει την απόφαση,αν και πλησιάζουμε τα μέσα του Ιουλίου.
Η δέσμευση σχετικά με το προσωπικό που αν δεν ερχόταν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα γινόταν σύμπτυξη, ήταν καθαρά επικοινωνιακή γιατί προσωπικό ΔΕΝ ήλθε και σύμπτυξη ΔΕΝ έγινε .
Η ίδια δέσμευση ανανεώθηκε με νέο χρονικό όριο τον Ιούνιο που επίσης αποδείχθηκε επικοινωνιακό τρύκ.
Η υποτυπώδης σύμπτυξη για τις καλοκαιρινές άδειες αν και μικρότερη από πέρυσι, με το ίδιο η και λιγότερο προσωπικό, δεν υλοποείται.
Από δεσμεύσεις έχουμε χορτάσει. Από κοροϊδία το ίδιο.
Σοβαρευτείτε γιατί θα μας βρείτε μπροστά σας. Εμείς σε αντίθεση με εσάς, τις δεσμεύσεις μας τις τιμούμε.


Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Με παραπομπή απειλούνται η Ελλάδα και 9 ακόμη χώρες

03/07/2009
Ανεπαρκή τα μέτρα για μικροσωματίδια (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Με παραπομπή απειλούνται η Ελλάδα και 9 ακόμη χώρες

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Kαρκαγιαννη

Η Ελλάδα και ακόμη εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα, ώστε να μειώσουν τη συγκέντρωση των εξαιρετικά βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων (PM 10) στον ατμοσφαιρικό αέρα, έκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν δέχτηκε να δώσει παράταση ενός έτους όσον αφορά τη μείωση της συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα μόνο για 19 περιοχές (γεωγραφικές ζώνες) στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία, από τις 94 συνολικά για τις οποίες είχε κατατεθεί σχετικό αίτημα. Πλέον τα κράτη-μέλη απειλούνται με παραπομπή στη Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, η παραπομπή μάλλον είναι το μικρότερο κακό. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα μικροσωματίδια έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και η συμμόρφωση με τα όρια που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα», δήλωσε ο επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας. «Αρκετά κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί με τα όρια που έχουν τεθεί, ενώ η σχετική προθεσμία έληγε το 2005. Η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για το συμφέρον των πολιτών τους».

Tέσσερις ζώνες

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις γεωγραφικές ζώνες (Βόρειος Ελλάδα, Νότιος Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη) στις οποίες η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ήταν υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο, τόσο σε καθημερινή όσο και σε ετήσια βάση από το 2005 μέχρι το 2007. Ενδεικτικά, στον σταθμό της Αριστοτέλους στην Αθήνα, η συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων ξεπέρασε το ανώτατο όριο 163 ημέρες το 2008. Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια προέρχονται κυρίως από τις εκπομπές βιομηχανιών, αυτοκινήτων και κεντρικών συστημάτων θέρμανσης. Προκαλούν καρκίνο των πνευμόνων, καρδιοαγγειακές παθήσεις, άσθμα και ευθύνονται για πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), υπολογίζεται ότι το 2005 τα μικροσωματίδια προκάλεσαν τον πρόωρο θάνατο 373 χιλιάδων ανθρώπων στην Ευρώπη. Σε μεγάλες περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα τις αστικές τα μικροσωματίδια ξεπερνούν τα ανώτατα όρια σχεδόν καθημερινά.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ένας στους τέσσερις πολίτες επί πολλές ημέρες αναπνέει αέρα που περιέχει μικροσωματίδια πάνω από το όριο. Ενας στους δέκα Ευρωπαίους εκτίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε συγκεντρώσεις PM 10 υψηλότερες από το ανώτατο ετήσιο όριο. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει δύο δεσμευτικά όρια: ο ετήσιος μέσος όρος PM 10 να μην υπερβαίνει τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Η συγκέντρωση μικροσωματιδίων να μην υπερβαίνει τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο.

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Απαγορευτική αντικαπνιστική πολιτική η στάχτη στα μάτια μας;



Απαγορευτική αντικαπνιστική πολιτική η στάχτη στα μάτια μας;

Καθημερινά βλέπουμε τον υπουργό υγείας να περιφέρεται στα κανάλια και να τονίζει την αποφασιστικότητα να τηρηθούν τα μέτρα κατά του καπνίσματος που άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται από τη 1η Ιουλίου. Από τις αρχικές σκέψεις του υπουργείου για την έκταση της απαγόρευσης έχουν αρχίσει ήδη ραγδαίες εκπτώσεις. (διάβασα κάπου ότι στα Cazino δεν ισχύουν απαγορεύσεις-είναι πολλά τα λεφτά !)

Ας ξεκινήσουμε από κάποιες κοινές παραδοχές για να μπορέσουμε να δώσουμε την ερμηνεία και την ουσία των αντικαπνιστικών απαγορευτικών μέτρων.

· Είναι κοινά παραδεκτό ότι το κάπνισμα συνδέεται σοβαρά με αυξημένη νοσηρότητα από και θνητότητα από πολλές ασθένειες. Επίσης η νικοτίνη είναι ισχυρότατη εθιστική ουσία και δημιουργεί έντονη φυσική εξάρτηση , θεωρείται νόσος και είναι ιάσιμη και έχει συγκεκριμένους τρόπους θεραπείας.

Είναι επίσης ανάγκη να περιοριστεί ο περιβαλλοντικός καπνός για να μην έχουν επιπτώσεις οι μη καπνίζοντες. Κατά συνέπεια μια σοβαρή κρατική υγειονομική πολιτική πρόληψης και αποκατάστασης θα έπρεπε να εντάξει στο πρόγραμμα της τη μη έναρξη και τη διακοπή του καπνίσματος .

· Είναι κοινά παραδεκτό ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας έχει υποτυπώδεις δομές στη πρόληψη , και την αποκατάσταση διαφόρων νόσων , μηδενική φροντίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ότι υπάρχει είναι αποσπασματικό και δεν εντάσσεται σε καμία γενικότερη πολιτική. Τα ιατρεία για τη βοήθεια του καπνίσματος που κατά καιρούς ανοίγουν και κλείνουν σε διάφορα νοσοκομεία συνήθως συμπίπτουν με την κυκλοφορία κάποιου φαρμάκου και εντάσσονται κυρίως στη πολιτική πωλήσεων κάποιας εταιρείας ή εταιρειών που συνήθως χρηματοδοτούν και τη δημιουργία τους με διάφορους έμμεσους και άμεσους τρόπους. Το δε κράτος αδιαφορεί και τις φαρμακευτικές ουσίες που ενδεχομένως να βοηθούν δεν επιτρέπει τη χορήγηση τους από τα ταμεία με αποτέλεσμα να μην ενθαρρύνει τη χρήση τους υποχρεώνοντας τους αυτούς που θέλουν βοηθηθούν να το πληρώνουν από τη τσέπη τους. Είναι τόση η κρατική αδιαφορία στη πρόληψη και τη προστασία της ζωής των πολιτών της που ούτε τη ζώνη ασφαλείας στα αυτοκίνητα δεν κατάφερε να επιβάλλει και μάλιστα εξαίρεσε και τους οδηγούς ταξί.

· Είναι κοινά αποδεκτό και γνωστό , το ΕΣΥ , ούτε πρωτοβάθμια φροντίδα απέκτησε ποτέ και σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση του πράγμα που βιώνουμε καθημερινά , έλλειψη προσωπικού , υλικών , τεράστια χρέη , μόλις εγκαταλείφθηκε και το πολυδιαφημισμένο σύστημα ελέγχου προμηθειών που κατέρρευσε από τη παντελή έλλειψη οργάνωσης σχεδίου και μέσων (κατά συνέπεια έλλειψης πολιτικής βούλησης). Η επερχόμενη οικονομική κρίση θα πλήξει πρώτα απ’ όλα το σύστημα υγείας και τις κοινωνικές παροχές

Ο υπουργός κος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συνδέσει τ’ όνομα του κυρίως με τα όλα τα παραπάνω περιγραφόμενα χάλια και τη περαιτέρω παράδοση του υγειονομικού μας συστήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα, οδηγώντας τους πολίτες της χώρας αυτής να καταβάλλουν τεράστιες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία που μόνο το Μεξικό και η Τουρκία από της χώρες του ΟΟΣΑ μας ξεπερνούν. Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε (όχι έκπληκτοι υποθέτω) ότι συνάδελφοι μας γιατροί έχουν off shore εταιρείες για να διαφυλάξουν τα χρήματα από τη παραοικονομία που , ας μη γελιόμαστε , έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στο χώρο της υγείας και συνεχώς η διαφθορά καταλαμβάνει όλο και ευρύτερο φάσμα των γιατρών. Το φαινόμενο είναι μοναδικό στην Ευρώπη , αδιανόητο στις άλλες δυτικές χώρες και μας κατατάσσει στις χώρες του τρίτου κόσμου με φεουδαρχικού τύπου δομή. Για τα παραπάνω ο υπουργός σφυρίζει αδιάφορα και αντ’ αυτού δεν εξασφαλίζει ούτε τη κανονική πληρωμή των εφημεριών των γιατρών που ζουν από τις νόμιμες αποδοχές τους , σπρώχνοντας κι άλλους στην αγκαλιά της παραοικονομίας (για να μην τον αδικούμε δεν τα έκανε μόνος του όλα αυτά έχουν «δουλέψει» σκληρά κι άλλοι υπουργοί υγείας με τον ίδιο στόχο). Είναι αυτονόητο ότι ο κος Δ. Αβραμόπουλος σίγουρα δεν φλέγεται για τη υγεία μας παρά μόνο για το πολιτικό του προφίλ και σαν σπεσιαλίστας στο είδος άρπαξε μια καλή επικοινωνιακή ευκαιρία να βγει στα κανάλια και να μιλάει και για την υγεία γιατί συνήθως μιλάει για θέματα γενικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Η εκστρατεία κατά του καπνίσματος δεν κοστίζει πολιτικά , δεν κοστίζει οικονομικά (κανένα σποτάκι στα κανάλια βοηθάει και τον ίδιο επικοινωνιακά) και είναι στο κλίμα όλης της Ευρώπης που απεφάσισε αυτή τη απαγορευτική πολιτική. Οι κρατικές απαγορευτικές πολιτικές απέναντι στις εθιστικές ουσίες δεν είναι καινούργια ούτε και τα αποτελέσματα τους άγνωστα. Συνήθως συνδέονται με περιόδους πολιτικού αυταρχισμού και είναι μια μέθοδος εκμάθησης στην υπακοή. Σε περιόδους που χρειάστηκε να διαδοθεί το κάπνισμα και άλλες εθιστικές ή ψυχοτρόπες ουσίες η κρατική πολιτική το ενίσχυσε , βλέπε πολεμικές συγκρούσεις (θυμηθείτε το «τσιγάρο το φαντάρου» τη μαριχουάνα στο Βιετνάμ).

Επειδή συμβαίνει να είμαι θύμα της εξάρτησης στη νικοτίνη με σοβαρές συνέπειες στην υγεία μου με πάμπολλες προσπάθειες να απαλλαγώ θα ήμουν ο τελευταίος που θα υποστήριζα να κάνουμε …αντίσταση στον Δ. Αβραμόπουλο …καπνίζοντας και βέβαια ούτε θα εντασσόμουν σε καμία ομάδα «καπνοφυλάκων καρφιών»

Προτείνω την εθελοντική διακοπή του καπνίσματος για να μπορούμε να κάνουμε περισσότερες και πιο άνετες πορείες στο υπουργείο υγείας γιατί σύντομα θα τις χρειαστούμε και τέλος πάντων για να έχουμε μια καλύτερη Αν.Α.Σ.Α στο Αττικό.

Καλά θα ήταν να ανοίξει ένας διάλογος σ’ αυτό το θέμα.

Απόστολος Πέτρου

Καρδιολόγος

ΥΓ. Προσπαθώντας να αναρτήσω το κείμενο αυτό είδα ότι με είχε προλάβει η Βασίλισσα Αμαλία με διάταγμα.