Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Δέκα μέτρα στο τραπέζι για το ασφαλιστικό


14/11/2009 (ΝΕΑ)

Με δέκα μέτρα στο τραπέζι η κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο-εξπρές για το ασφαλιστικό. Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει προσκληση για διάλογο του υπουργειου Εργασιας με τους κοινωνικούς εταίρους. Στόχος ειναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της μείωσης της σπατάλης και της εξοικονόμησης πόρων καθώς και η μη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, μετά μάλιστα και τις αυστηρές συστάσεις απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ηδη καταγράφονται για το 2009 επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των ταμείων που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συνολικά. Τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν από τους δύο υπουργούς τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού

Τα μετρα-εξπρες που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικο ειναι τα εξης:

1. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην (με την προσθήκη εξαμήνων) αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, από το 2013 (ή 2014) και μετά, μετα την γνωστη(κατα τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης) καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο επικρατεί αναβρασμός και έντονη ανησυχία, δεδομένων και των σοβαρών προβλημάτων στην καταβολή του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας. Ως γνωστόν, η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υποχρεώνει την Ελλάδα να εξισώσει τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επιβάρυνση από 5 έως 15 έτη στη συνταξιοδότηση για περίπου 140.000 γυναίκες που απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο, στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας (ασφαλισμένες μετά το 1983). Δεν θα επηρεαστούν καθόλου όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (αφού μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως και πάντως πριν από την ψήφιση νέου νόμου). Πρόκειται για παλιές ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις (έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.

2. ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ:

Την επαναφορά της λίστας φαρμάκων(με νέα κριτήρια), τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγογραφήσεων και τις κεντρικές, ενιαίες παραγγελίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία( μέσω διαγωνισμών) ειναι ορισμένα απο τα τρία μετρα που προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες, που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.

3. ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:

Σε τρεις αλλαγές προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας για να αρθούν οι αδικίες για όσους συνταξιοδοτούνται με το θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης(συνταξη σε ανω απο τα δυο ασφαλιστικά ταμεία). H σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί με νομοσχέδιο στη Βουλη στις αρχες του 2010 και θα προβλέπει τα εξής:--Οι συντάξεις(συμπεριλαμβανομένων και αυτών της διαδοχικής) μέχρι τέλος του 2010 να εκδίδονται το αργότερο μέσα σε 3 μήνες.

-Θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων των διαδοχικά ασφαλισμένων γύρω στο 6%-7%.

-Ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος ασφαλιστικός φορέας θα είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας.

4. Παροχή κινήτρου ασφάλισης με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις και την προσαύξησή της ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ύψος των αμοιβών (δεν θα υπάρχει κίνητρο μη ασφάλισης ή συμφωνιών για ασφάλιση με χαμηλότερες αποδοχές).

5. Η αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με καθιέρωση ενιαίας ποινής για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ο νόμος Πετραλιά που ήδη εφαρμόζεται προβλέπει ως ποινή τη μείωση κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται ενώ στο Δημόσιο ισχύει η ποινή του 4,5%).

6. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων έτσι ώστε να απονέμονται συντάξεις ανάλογα με τη διάρκεια του εργασιακού βίου και όχι με βάση ορισμένα μόνο έτη (σήμερα είναι τα 5 έτη στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και 5 θα είναι και στο Δημόσιο από το 2013 και μετά).

7. Οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και έλεγχος της εισφοροδιαφυγής.

8. Η σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (και από κοινωνικούς πόρους) που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.

9. Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων.

10. Επανεξέταση των ρυθμίσεων Πετραλιά, για τις ενοποιήσεις ταμείων, για την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλα και για τη μείωση των συντάξεων(καταργηση της δρομολογημένης από το ν. Πετραλιά αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία στα 60 έτη (αντί των 58 ετών).

ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

1. Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχονται για εφέτος επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

2. Οι απώλειες σε πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία από τη σπατάλη των κλάδων υγείας ανέρχονται σε 3 περίπου δισ. ευρώ το χρόνο.

3. Στα 8-8,5 δίσ. ευρω ετησίως κινείται η εισφοροδιαφυγή.

4. Στα 13 δισ. ευρώ είναι τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου προς τα Tαμεία.

5. Ελλειμμα κλάδων υγείας το 2009: 3,1 δισ. ευρω.

6. Χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων στα ταμεια:7,5 δισ. ευρω

7. Λογιστικές απώλειες(πτωση αξιας μετοχών-αμοιβαιων): 6 δισ. ευρω.

8. Μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικων ταμειων μέσα στα δύο τελευταία χρόνια κατα 25% ( από 31,5 σε 23,5 δις ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: