Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : Εφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στα... νοσοκομεία


Γερμανοί και γάλλοι αξιωματούχοι θα εκπαιδεύσουν έλληνες αξιωματικούς στη διερεύνηση υποθέσεων φοροδιαφυγής
ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Digg Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Αστυνομία εφορμά. Επιδρομές σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, σε πρώτη φάση της Αθήνας, καθώς και σε πολυεθνικές εταιρείες που πωλούν ιατρικό εξοπλισμό ξεκινούν τα επόμενα 24ωρα κλιμάκια
της Ασφάλειας Αττικής υπό την καθοδήγηση του προϊσταμένου της κ. Γιάννη Δικόπουλου. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ολοκληρώθηκαν οι συνεννοήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να δοθούν οι ανάλογες κατευθύνσεις
στις έρευνες για τις σκανδαλώδεις προμήθειες στα νοσοκομεία. Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν από μεικτές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος και οι έλεγχοι για τη δράση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων υπό την καθοδήγηση του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φώτη
Νασιάκου, ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση της 17Ν και τώρα επανέρχεται σε νέο ρόλο στην υπηρεσία, μετακίνηση-προάγγελος, όπως λέγεται στο αρμόδιο υπουργείο, του νέου ενιαίου Αρχηγείου. Σε αυτούς τους ελέγχους θα συμμετάσχουν και στελέχη της ΕΥΠ.

Γερμανοί και γάλλοι αξιωματούχοι αναλαμβάνουν την εκπαίδευση ελλήνων αξιωματικών στη διερεύνηση υποθέσεων φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος και λαθρεμπορίου. Την ίδια ώρα προωθείται με ταχείς ρυθμούς η πρόσληψη πολεοδόμων, εφοριακών και άλλων έμπειρων δημοσίων υπαλλήλων και επιστημόνων προκειμένου μαζί με αστυνομικούς να προχωρούν σε έκτακτους ελέγχους για θέματα διαφθοράς σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες και να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην εξιχνίαση υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος.

Οι αλλαγές στην Αστυνομία προβλέπουν την ανασύνταξη και των Εσωτερικών Υποθέσεων, αφού αποφασίστηκε τον πειθαρχικό έλεγχο των αστυνομικών να αναλάβουν στο εξής 15 ανεξάρτητα, εκτός Αστυνομίας, στελέχη με νομικές σπουδές- οι περισσότεροι θα είναι δικηγόροιοι οποίοι θα στελεχώσουν το νεοσύστατο Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας Αστυνομικών με σαφή εντολή να διεκπεραιώνουν μέσα σε έναν μήνα το αργότερο κάθε υπόθεση που διερευνούν. Στη συνέχεια τα πορίσματα των ιδιωτών-ανακριτών θα ελέγχονται από ομάδα πρώην δικαστικών λειτουργών και τελικά θα τίθενται υπόψη των πειθαρχικών συμβουλίων της ΕΛ.ΑΣ. ▅ Το «ελληνικό FΒΙ»
Οι έκτακτοι έλεγχοι στις προμήθειες των νοσοκομείων και στα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων που θα αρχίσουν άμεσα υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα από τέσσερα ως και έξι δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία σήμερα εξαφανίζονται στη «χοάνη» των κυκλωμάτων λαθρεμπόρων και επιτηδείων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποφάσισε η Αστυνομία να μην περιμένει αδρανής τη σύσταση της ειδικής υπηρεσίας στη Διεύθυνση Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος που θα ανελάμβανε τους σχετικούς ελέγχους. Η δημιουργία της ομάδας των 200 Ράμπο που θα δώσουν στην Αστυνομία έναν χαρακτήρα «ελληνικού FΒΙ» καθυστερεί λόγω τεχνικών και νομικών κωλυμάτων. Μέχρι να υλοποιηθεί η εντολή που έχει δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι «να αρχίσουν οι έλεγχοι σε νοσοκομεία και εταιρείες πετρελαιοειδών “εδώ και τώρα” από την Ασφάλεια Αττικής και όπου χρειάζεται σε συνεργασία με το Λιμενικό και την ΕΥΠ».

Τα δημόσια νοσοκομεία και ακολούθως τις εταιρείες προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και κυρίως αναλώσιμων θα αναλάβουν να ελέγξουν ομάδες 15-20 αστυνομικών που θα εισβάλλουν απροειδοποίητα στα λογιστήρια και στις αποθήκες κάνοντας φύλλο και φτερό έγγραφα, τιμολόγια και αποδείξεις. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το υπουργείο Υγείας για τους στόχους της έρευνας και τον τρόπο που θα ελεγχθούν τα νοσοκομεία. Εχουμε ζητήσει παλιά πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας και συγκεντρώνουμε στοιχεία για τον τρόπο που οι γιατροί και οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων ορίζουν τις προδιαγραφές διαφόρων υλικών, αναλώσιμων ή εμφυτεύσιμων, όπως οι βηματοδότες, προκειμένου να ευνοήσουν συγκεκριμένες εταιρείες που πωλούν αυτά τα προϊόντα. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα καρδιολογικά τμήματα των νοσοκομείων που σχετίζονται με έναν μεγάλο όγκο προμηθειών» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. ▅ Υγεία στις προμήθειες
Αυτή τη στιγμή τα δημόσια νοσοκομεία έχουν συσσωρευμένα χρέη πλέον των 5 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές, αλλά την ίδια ώρα- όπως αναφέρουν οι αξιωματικοί που αναλαμβάνουν τις έρευνες- εταιρείες προμηθεύουν το ελληνικό Δημόσιο σε τιμές 50% ως 100% υψηλότερες από αυτές που ισχύουν για τα ίδια ακριβώς υλικά στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. «Οι έλεγχοι θα είναι διεξοδικοί.Θα ελέγχονται παραστατικά,τιμολόγια, προδιαγραφές προϊόντων, έγγραφα των σχετικών διαγωνισμών αλλά και των απευθείας αναθέσεων και θα συντάσσονται δικαστικοί φάκελοι εναντίον οποιουδήποτε έχει προχωρήσει σε παράτυπη ή παράνομη ενέργεια» σημειώνουν. Επιπλέον θα ζητούνται μαρτυρικές καταθέσεις από διευθυντικά στελέχη και γιατρούς. Ο έλεγχος θα αρχίσει από τα επονομαζόμενα ολυμπιακά νοσοκομεία (όπως Γενικό Κρατικό Αθηνών, ΚΑΤ, Ευαγγελισμός κ.ά.), όπου τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί-ανακριτικοί υπάλληλοι θα ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει ενημέρωση του Εισαγγελέα. Ο έλεγχος θα επεκταθεί στις προμήθειες των νοσοκομείων τα τελευταία πέντε χρόνια- οπότε δεν υπάρχει παραγραφή τυχόν αδικημάτων- και στα μεγάλα νοσοκομεία αναμένεται να διαρκέσει από τέσσερις ως έξι μήνες!
Διαβαστε το πληρες δημοσιεύμα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: