Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Τι αποφασίστηκε στο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ


Με δύο απεργίες μέσα στο Φεβρουάριο απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέα απεργία στις 8 Μαρτίου ή σε άλλη κοντινή ημερομηνία σε συντονισμό με τους άλλους κλάδους.
Αυτό αποφασίστηκε στο 7ο τακτικό συνέδριο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στο οποίο επίσης αποφασίστηκε να γίνουν γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών από 10 ως 20 Φεβρουαρίου για εκτίμηση της κατάστασης και λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Η μορφή των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών
Οι νοσοκομειακοί γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων μπορεί να αποφασίσουν εκτός από απεργίες να προχωρήσουν σε προγράμματα εφημεριών με 2 - 4 ανά γιατρό, στάσεις εργασίας, επισχέσεις κ. λπ).
Τι διεκδικούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο που ορίστηκε στο συνέδριο, οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν άμεσα:
  • Όλες οι οργανικές θέσεις, τόσο αυτές που αδειάζουν όσο και οι 2000 νέες που προβλέπει η τρέχουσα σύμβαση να προκηρυχθούν ως 28/2/10 και να καλυφθούν υποχρεωτικά ως 31/5/2010. Να δρομολογηθεί η κατανομή των 2500 νέων θέσεων που προβλέπει η συλλογική σύμβαση για το 2010 οι οποίες πρέπει να έχουν προκηρυχθεί ως 30/6/2010 με χρονοδιάγραμμα κάλυψης ως 30/9/2010. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών στην επιτροπή προσλήψεων (που ήδη έχει ολοκληρώσει το έργο κατανομής των 2000 θέσεων από τον 8/2009) αποχωρούν από την επιτροπή μέχρι την προκήρυξη των θέσεων αυτών.
  • Κατάργηση της απαράδεκτης ρύθμισης για πρόσληψη στις ΜΕΘ γιατρών με «μπλοκάκι» (σύμβαση έργου).
  • Ως 10/3/10 να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες δεδουλευμένων (εφημερίες 2009 και Ιανουαρίου 2010, αναδρομικά μισθών και εφημεριών) σε όλα τα νοσοκομεία.
  • Ως 31/3/2010 να έχει η γίνει η κάλυψη των 3000 νέων θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν πρόσφατα, καθώς και η κάλυψη όλων των θέσεων που αδειάζουν λόγω συνταξιοδότησης (υπάρχει ήδη η νομική πρόβλεψη από το άρθρο 10 του ν.3754). Οι συμβασιούχοι και stage νοσηλευτές που λήγει η θητεία τους να παραμείνουν στη θέση τους με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα . Καμία απόλυση. Νέα προκήρυξη ως 28/2/10 για 3000 νέες θέσεις που (αντιστοιχούν στο 2010) με χρονοδιάγραμμα κάλυψης ως 31/5/10.
Τι αποφασίστηκε στο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ για τη σύμβαση των νοσοκοεμιακών γιατρών
Για τη συλλογική σύμβαση ΟΕΝΓΕ - υπουργείου Υγείας, στο συνέδριο έγινε σαφές ότι καμία νέα διαπραγμάτευση δεν πρέπει να ξεκινήσει, αν δεν υλοποιηθούν όσα προβλέπει η τρέχουσα σύμβαση (προσλήψεις, μισθοί, ωράρια, εργασιακές σχέσεις).   Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι από τον Μάρτιο 2010, αν δεν έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση της προηγούμενης σύμβασης, αυτή θα είναι «άταφος νεκρός» με μονομερή και αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας για ό,τι ήθελε προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: