07/02/2010
(Ελευθεροτυπία)
Βροχή αγωγών και ενστάσεων αναμένεται μετά την τοποθέτηση των πρώτων διοικητών μονάδων υγείας που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Πολλοί από τους ήδη υπηρετούντες στο σύστημα αμφισβητούν τη διαδικασία της ανοικτής διακυβέρνησης, που διεκπεραιώθηκε μέσω υποβολής δηλώσεων ενδιαφέροντος στο Διαδίκτυο, καθώς υποστηρίζουν ότι τελικώς μέτρησαν τα κομματικά... ένσημα και όχι τα πραγματικά.
Οι περισσότεροι αμφισβητούν και τα προσόντα των νέων διοικητών των φορέων, αφού θεωρούν ότι δεν καλύπτουν τόσο τα κριτήρια που δόθηκαν κατά την προκήρυξη των θέσεων όσο και αυτά που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Ετσι, πολλοί προετοιμάζονται να προσφύγουν δικαστικά για να προσβάλουν τις τοποθετήσεις και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.
Οι αντιρρήσεις πάντως δεν είναι άνευ περιεχομένου. Τα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγα 24ωρα, και αποτελούν ονόματα-προτάσεις της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς έγκριση, προέρχονται κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ (είτε κατείχαν δημόσιες θέσεις κατά το παρελθόν είτε είναι ακόμη και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος). Τα πρώτα ονόματα είναι αυτά που θα στελεχώσουν τις περιφέρειες υγείας, αφού προηγουμένως λάβουν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, επικεφαλής της οποίας είναι ο Δ. Κρεμαστινός, επί σειρά ετών υπουργός Υγείας κατά τις παλαιότερες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Απευθείας διορίστηκαν (δεν απαιτείται έγκριση) οι νέοι πρόεδροι του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, του ΕΚΑΒ καθώς και του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής.
Στο μεταξύ, οι διοικητές των υπόλοιπων φορέων και των νοσοκομείων αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα τις επόμενες ημέρες, με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, η οποία όμως προκάλεσαν πολλές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία.
Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση είτε για διαγωνισμούς είτε για αγορά προϊόντων, ακόμη και για άλλες σημαντικές υποθέσεις, καθότι έχουν αφαιρεθεί οι σχετικές αρμοδιότητες από τους διοικητές. Την ίδια ώρα, όμως, δεν συνεδριάζουν και τα δ.σ. που καλούνται να επισφραγίσουν τις όποιες αποφάσεις. Αποτέλεσμα είναι όλες οι παραγγελίες να γίνονται εξωσυμβατικά, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος, αφού στόχος είναι να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες. Επίσης, διάφορες συμβάσεις που αφορούν εργαζόμενους, λήγουν βρίσκονται στον «αέρα», αφού οι διοικητές δεν έχουν δικαίωμα ανανέωσης. Συνέπεια είναι πολλά νοσοκομεία να κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη και χωρίς προσωπικό καθαριότητας, με χαρακτηριστική περίπτωση το «Γ. Γεννηματάς».
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου