Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΚΙ ΟΜΩΣ… ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ «ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ»



Το σχέδιο νόμου για την επιλογή προϊσταμένων, που κατέθεσε η κυβέρνηση και συζητείται ήδη στη Βουλή, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις τη Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή ως κομματικό λάφυρο, ως μέσο εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και ικανοποίησης ημετέρων.

Είναι τραγικό, σε μία εποχή που το Δημόσιο και οι Δημόσιοι υπάλληλοι στοχοποιούνται ως υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση και για την αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου, η κυβέρνηση να εισηγείται νομοσχέδιο που οξύνει τα προβλήματα, ενισχύει τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφάνεια και την υποβάθμιση των Δημοσίων υπηρεσιών.

Η επιλογή όμως της κυβέρνησης να προωθήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου σε μια περίοδο κορύφωσης των λαϊκών αγώνων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έχει θεσπίσει, θέλει να δημιουργήσει, εκτός των άλλων, αυταπάτες και προβλήματα στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος.

1. Το νομοσχέδιο ήλθε με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος με το συνδικαλιστικό κίνημα, ξεπερνώντας πρακτικές ακόμα και προηγούμενων κυβερνήσεων.

2. Καταργούνται τα προηγούμενα υπηρεσιακά συμβούλια και ορίζονται νέα, προσωρινά κατ’ αρχήν, και οριστικά αργότερα, με αυθαίρετη διαδικασία χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τους.

3. Θεσμοθετούνται νέα ελεγχόμενα όργανα εκλογής Γενικών Διευθυντών (ΕΙΣΕΠ) και Διευθυντών (ΣΕΠ) και καταργείται η εκπροσώπηση των εργαζομένων.

4. Κατά το μεταβατικό διάστημα ορίζονται συνταξιούχοι δικαστικοί, με εντελώς αυθαίρετο τρόπο για να επιλέξουν τους νέους Γενικούς Δ/ντές και αυτοί με τον ίδιο αυθαίρετο τρόπο τους νέους Δ/ντές, για απροσδιόριστο και πάλι χρονικό διάστημα.

5. Κατά το οριστικό διάστημα ορίζονται κριτήρια για τα οποία όμως υπάρχει μεγάλη δυνατότητα υποκειμενισμού, δηλαδή αυξάνονται τα μόρια για την συνέντευξη (παρ’ ότι η παρούσα κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι θα καταργήσει τη συνέντευξη ως κριτήριο) όπως επίσης αυξάνει τα μόρια της εμπειρίας σε θέσεις προϊσταμένων (σε βάθος μάλιστα 15ετίας) ούτως ώστε να καλύψουν δικά τους κομματικά στελέχη.

6. Το πλέον απαράδεκτο είναι η κατάθεση στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου τροπολογίας με την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μπορεί να αναθέτει, κατά παράβαση των σχετικών ή ειδικών διατάξεων, οποιοδήποτε Δημόσιο αντικείμενο, σε ιδιώτες (Φυσικό ή Νομικό πρόσωπο), προωθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις ιδιωτικοποιήσεις, την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία, τον περιορισμό των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και γι’ αυτούς τους λόγους (σύμφωνα και με τις δηλώσεις Πάγκαλου) ενδεχομένως να οδηγηθούμε και σε απολύσεις στο Δημόσιο.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η κυβέρνηση εκτός από την προσπάθεια διασυρμού του Δημοσίου και των Δημοσίων υπαλλήλων, που ακολουθεί όλους τους προηγούμενους μήνες που κυβερνά, προχωρά σε συρρίκνωση του Δημοσίου και κατάργηση υπηρεσιών, με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και πλήρη κομματικό έλεγχο των υπολοίπων υπηρεσιών.

§ Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική λαφυραγώγησης και να αποσύρει το νομοσχέδιο και τη σχετική τροπολογία.

§ Καλούμε την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να σταματήσει τη διγλωσσία και να ζητήσει άμεσα την απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Η κατάργηση του κομματισμού και των πελατειακών σχέσεων, η κατοχύρωση της αξιοκρατίας και των αντικειμενικών κριτηρίων για υπηρεσιακές μεταβολές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, πρέπει να συνδεθούν με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που μειώνουν το εισόδημα, καταργούν ασφαλιστικά δικαιώματα και ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

15 Μαρτίου 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια: