Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΟΜΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η σημερινή συνάντηση της υπουργού Υγείας με την Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., όχι μόνο απέβη άκαρπη αλλά ήταν και αποκαλυπτική για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας.

Η Υπουργός Υγείας, πέρα από ευχές και δηλώσεις καλών προθέσεων, αρνήθηκε να απαντήσει και να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας. Αντίθετα επέμεινε στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δρομολογήσει και θα πλήξουν όλους τους εργαζόμενους.

Αν αυτό συνδυαστεί με την παραπέρα συρρίκνωση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και το εισόδημα των εργαζομένων, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οδηγούμαστε σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και σε δραματική επιδείνωση της οικονομικής, εργασιακής και κοινωνικής θέσης των εργαζόμενων στην Υγεία και την Πρόνοια.

Η Υπουργός Υγείας αρνήθηκε να δεσμευτεί για χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προκήρυξης των 2950 θέσεων που είναι σε εκκρεμότητα, αλλά και για το χρόνο προκήρυξης των 3000 θέσεων που είχε εξαγγείλει. Ταυτόχρονα αρνήθηκε να απαντήσει αν είναι διατεθειμένη να ανατρέψει την απόφαση του παγώματος ουσιαστικά των προσλήψεων για το 2011 έως το τέλος του 2013 (αφού στο νόμο για την εισοδηματική πολιτική προβλέπεται στην καλύτερη περίπτωση να καλύπτονται μόνο οι συνταξιοδοτήσεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού).

Η προσπάθεια της Υπουργού να εμφανίσει ότι δεν περικόπτονται οι δαπάνες για νυκτερινά Κυριακές και υπερωρίες είναι μια μεγάλη απάτη. Αποκρύπτει ότι στον προϋπολογισμό του 2010 ήδη οι δαπάνες έχουν περικοπεί σε σχέση με το 2009 σε ποσοστό πάνω από 10%. Αρνήθηκε να δεσμευτεί ακόμα για το ελάχιστο, δηλαδή την περικοπή του επιδόματος μονάδων κατά 12%.

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν να πληρώσουν τις συνέπειες της Κρίσης που δημιούργησαν οι τράπεζες και το Κεφάλαιο. Απαιτούν μια άλλη πολιτική που θα μεταφέρει τα βάρη της κρίσης σε αυτούς που για χρόνια κερδίζουν τεράστια ποσά και σήμερα μένουν στο απυρόβλητό.

Καλούμε την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων στην Υγεία και στην Πρόνοια. Να συντονιστεί με τον αγώνα των Νοσοκομειακών Γιατρών, τον αγώνα όλων των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Να διεκδικήσει μια άλλη πολιτική που θα διασφαλίζει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, με αύξηση της χρηματοδότησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την στελέχωση και οργάνωση των νοσοκομείων, το χτύπημα της παραοικονομίας και την διασφάλιση και διεύρυνση των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

18-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: