Κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ελαστικοποίηση των συμβάσεων εργασίας και απελευθέρωση απολύσεων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση ανέργων σε θέσεις εργασίας, ήταν ορισμένα από τα πρώτα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι ΔΝΤ και Ε.Ε. στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του Εργασίας, αμέσως μετά την επίσημη αίτηση για την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Πάντως, το «μαχαίρι» των περικοπών δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους ούτε τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, όπου αναμένονται συγχωνεύσεις, καταργήσεις νοσοκομείων και άλλων φορέων.
Μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση τουλάχιστον 70 κλειστών επαγγελμάτων, και αυστηρός έλεγχος των οικονομικών για χιλιάδες φορείς του Δημοσίου, θα προχωρήσουν, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η «μαύρη τρύπα» της ελληνικής οικονομίας μέσω του μηχανισμού στήριξης. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα επιταχυνθεί προκειμένου να εξασφαλιστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ από υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και από σπατάλες στα κρατικά νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επέρχονται στους υπόλοιπους βασικούς τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας, από την καταγραφή που επιχείρησε η «Κ», προκύπτει η ακόλουθη ατζέντα των υπουργείων, με τα θέματα που πρέπει να «τρέξουν» από Δευτέρα.
Εργασία - ασφαλιστικό
Την πλήρη ανατροπή του μοντέλου εργασιακών σχέσεων που ίσχυσε μετά τη μεταπολίτευση με ανατροπές στο νομικό πλαίσιο των συμβάσεων, των απολύσεων και των κατώτατων αμοιβών ζήτησαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι του μεικτού κλιμακίου Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ στη συνάντηση που είχαν στο Εργασίας, αρχικώς με τον υπουργό κ. Ανδρ. Λοβέρδο και στη συνέχεια με τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη.
Ειδικότερα, από τον ιρλανδικής καταγωγής εκπρόσωπο, που ήταν και ο πλέον σκληρός, ετέθη θέμα κατάργησης του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγή της νομικής βάσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προσδιορίζουν το σύνορο και τις αυξήσεις των κατώτατων ορίων για όλο τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, ενώ έθεσαν και το ζήτημα της απελευθέρωσης των απολύσεων. Ο κ. Λοβέρδος αρνήθηκε να διαπραγματευτεί το ζήτημα του 14ου μισθού, υποστηρίζοντας ότι με την κατάργησή του τα ασφαλιστικά Ταμεία θα απολέσουν ετήσια έσοδα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για τα λοιπά θέματα αποδέχτηκε την επανεξέταση, αλλά –όπως είπε– «στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου».
Στο ασφαλιστικό, οι εμπειρογνώμονες, αν και επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν το όλο σχέδιο, δεν έθεσαν νέα ζητήματα, και μάλλον ικανοποιήθηκαν από την απόφαση να θεσπιστεί παρακράτηση (κλιμακούμενη σε ποσοστά 5%, 7% και 9%) σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο και όχι από τον Νοέμβριο όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Στη συνάντηση με τον κ. Κουτρουμάνη ετέθη και θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο υφυπουργός υποστήριξε πως από φέτος η μέση ηλικία θα αυξηθεί κατά 0,5 μήνες. Υποστήριξε δε ότι τυχόν πανικός θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στα Ταμεία, καθώς εντός του 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα αποχώρησης τουλάχιστον 250.000 ασφαλισμένοι.
Επομένως, δεν προκύπτουν νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό, παρότι η συζήτηση που θα γίνει την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες θα καθορίσει εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να επιλέξει ένα πιο σκληρό –από αυτό που έχει ήδη ετοιμάσει– σενάριο για τις συντάξεις.
Φόροι και εισόδημα
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ζητήσουν σημαντικές περικοπές στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας που διαρκώς διογκώνεται. Οι δανειστές μας θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του κόστους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες απατήσεις για περικοπές αποδοχών, επιδομάτων και συντάξεων. Σημειώνεται ότι ανοιχτό έχουν αφήσει υπουργοί της κυβέρνησης το ενδεχόμενο για απολύσεις εργαζομένων από οργανισμούς που καταργούνται.
Παράλληλα, βαθιά το μαχαίρι αναμένεται να μπει στις δαπάνες για υγεία, ασφάλιση και ΟΤΑ. Οσον αφορά τη φορολογία δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές ή αναπροσαρμογές. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξει μία ακόμη αύξηση στους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
Υγεία
Με το νέο καθεστώς επέρχονται, επίσης, ασφυκτικοί έλεγχοι στα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ και ταυτόχρονα πιεστικό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των δαπανών με καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων, οργανισμών και νοσοκομείων.
Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι όπου παρενέβη το ΔΝΤ έκλεισαν δημόσια νοσοκομεία, απολύθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι –και εργαζόμενοι στην Υγεία– και αυξήθηκαν οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας που επιβαρύνουν τους ίδιους τους πολίτες, ενώ αναμένεται διακοπή των ασφαλιστήριων συμβολαίων, τα οποία καθιστούσαν την ιδιωτική υγεία προσιτή ακόμη και σε χαμηλόμισθους.
Ανταγωνιστικότητα
Την επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων και των λοιπών πολιτικών που απαιτούνται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σηματοδοτεί η προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης στο ΔΝΤ. Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος και για τα υπόλοιπα «κλειστά» επαγγέλματα που υπολογίζονται συνολικά σε εβδομήντα. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχύνει την κατάρτιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία, νέα κριτήρια και επιπλέον κίνητρα πέραν των επιχορηγήσεων.
Επίσης, πρέπει να «τρέξει» το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Προς την κατεύθυνση, τέλος, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνονται οι αλλαγές στον νόμο περί ανταγωνισμού.
Τράπεζες - δάνεια
Η ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στόχος του ΔΝΤ είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης και η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να εκτονωθούν οι ανησυχίες, να αποκατασταθεί η ισορροπία και να ανακοπεί η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Αυτό γίνεται κατά κανόνα με την παροχή μεγαλύτερου ύψους εγγυήσεων προς τους καταθέτες.
Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας εξασφαλίζει το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση τις καταθέσεις. Προσθέτουν ότι θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες αβεβαιότητες που απειλούσαν την εγχώρια οικονομία και θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακτήσει τον βηματισμό της.
Ενέργεια και τιμές
H επίσπευση της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για το λιγνιτικό κοίτασμα της Bεύης μέσω του οποίου σπάει το μονοπώλιο της ΔEH στο εθνικό καύσιμο του λιγνίτη, είναι ένα από τα πιθανά θέματα που εκτιμάται ότι θα θίξουν οι τεχνοκράτες του ΔNT.
Πιθανή θεωρείται, επίσης, η παρέμβαση του ΔNT για την ολοκλήρωση όλων των σχεδιαζόμενων ενεργειακών επενδύσεων από υποδομές και θερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι AΠE (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη ΔEH, PAE (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και υπ. Περιβάλλοντος κινούνται στην κατεύθυνση της μετατροπής τους σε τιμολόγια που θα διαμορφώνονται βάσει του κόστους, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τις τελευταίες παρεμβάσεις της E.E. Παρέμβαση για διεύρυνση της αποκρατικοποίησης στη ΔEΠA και στη ΔEH δεν φαίνεται να αναμένουν σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον στο υπ. Περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου