Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010

ΕΘΝΟΣ : Η μεγάλη κλοπή


Δεν... πίστευαν στα μάτια τους οι αρμόδιοι του ιδρύματος όταν έκαναν έρευνα αγοράς και σύγκριναν τις τιμές των αναλώσιμων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ

Με ένα επιπλέον... μηδενικό στο τέλος (!), από την τρέχουσα κανονική τιμή τους, χρεώνονταν τα ιατρικά υλικά και το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, έως πρόσφατα το αποδεχόταν. Εγγραφο-»βόμβα» αποκαλύπτει ότι καταβάλλονταν κανονικά τα υπερκοστολογημένα ποσά, στο ύψος που απαιτούσαν οι προμηθευτές, με αποκλίσεις προς τα πάνω που κυμαίνονται από 200% έως και... 2.500%!

Παρά το γεγονός ότι και τα προηγούμενα χρόνια είχαν επίσης γίνει κατά διαστήματα αναπροσαρμογές τιμών προς τα κάτω, δεν τηρήθηκαν, καθώς κοινές υπουργικές αποφάσεις, έως και προφορικές εντολές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, στη διάρκεια της προηγούμενης εξαετίας... «απελευθέρωναν» τα όρια, κρατώντας τις τιμές ψηλά.

Λέγεται ότι η συγκεκριμένη τακτική επελέγη για να λειτουργεί ως... αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων των προμηθευτών για τα απλήρωτα επί σειρά ετών χρέη των νοσοκομείων!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αρμόδιοι του ΙΚΑ, που από τον περασμένο Νοέμβριο και ύστερα από έρευνα αγοράς και συσχέτιση με αντίστοιχες τιμές άλλων χωρών της ΕΕ, άρχισαν να κοστολογούν ένα προς ένα τα εκατοντάδες διαφορετικά υλικά, όπως και τις ιατρικές πράξεις, αφήνοντας μάλιστα στις εταιρείες τα νόμιμα περιθώρια κέρδους.

Υλικά π.χ. λαπαροσκοπικής επέμβασης προστατεκτομής, που μετά την έρευνα αγοράς σε ευρωπαϊκές χώρες κοστολογήθηκαν με ανώτατη τιμή τα 900 ευρώ, χρεώνονταν και πλήρωνε το ΙΚΑ... 9.000!

Αντί 770 ευρώ για υλικά χολοκυστεκτομής, χρέωναν 7.000!

Η χρέωση όμως, που ίσως αποτελεί και... παγκόσμιο ρεκόρ (!), είναι στα υλικά για διεγερτική νευροπαρακολούθηση: Με βάση τη σημερινή κοστολόγησή τους κοστίζουν μόνο 300 ευρώ, ενώ χρεώνονταν 27 φορές πάνω φτάνοντας στα 8.000 ευρώ!

Η απίστευτη σκανδαλώδης υπόθεση των παραστατικών με εξωπραγματικές χρεώσεις, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, καθώς πολλά νοσοκομεία στέλνουν τώρα στο ΙΚΑ λογαριασμούς με καθυστερήσεις έως και τριών χρόνων! Δηλαδή, για έξοδα νοσηλείας του 2007 στέλνουν τώρα τα παραστατικά, που φυσικά το ΙΚΑ, μετά τους ελέγχους, διαγράφει τις καταχρηστικές απαιτήσεις, αφήνοντας περιθώρια και ενός λογικού κέρδους. Δηλαδή, η κοστολόγηση των υλικών π.χ. της χολοκυστεκτομής στα 770 ευρώ, θεωρείται ικανοποιητική, αφού στην Ιταλία είναι μόνο 500 ευρώ, όπου και μ’ αυτή την τιμή υπάρχει για τους εκεί προμηθευτές κέρδος.

Οργια προμηθειών
Το «πάρτι» των προμηθευτών -που έχοντας με το μέρος τους το «επιχείρημα» των πολυετών οφειλών των νοσοκομείων... «ξεσάλωσαν» με τις υπερκοστολογήσεις- επιχειρείται να τελειώσει για τα νοσοκομεία. Τώρα, με τα νέα τιμολόγια του ΙΚΑ, γίνεται προσπάθεια το «πάρτι» να πάρει τέλος και στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, αλλά και στα υπόλοιπα ταμεία, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία ήδη έχουν ζητήσει να ακολουθήσουν τα κοστολόγια του ΙΚΑ, ενώ εκκρεμεί και η τυπική απόφαση του υπουργείου Υγείας, για να ισχύσουν και να εφαρμοστούν οι νέες χρεώσεις υλικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Οι υπερκοστολογήσεις, που έως τώρα γίνονταν στα νοσοκομεία, με την ανοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ειδικά την περασμένη εξαετία, με το πρόσχημα πολυετών καθυστερήσεων στις πληρωμές, δεν ευσταθούν για το ΙΚΑ, αφού πληρώνει έγκαιρα το 90% των απαιτήσεων και έπειτα από έλεγχο των παραστατικών και το υπόλοιπο, εκτός αν προκύπτουν αποκλίσεις, οπότε συμψηφίζονται όταν συγκεντρωθούν όλα τα παραστατικά.

Το ΙΚΑ καταγγέλλει γιατρούς του ΚΑΤ
Υλικά με «καπέλο» στις 51 από τις 71 επεμβάσεις

Νέο έγγραφο - φωτιά, που έστειλε ο διοικητής του ΙΚΑ Θόδωρος Αμπατζόγλου προς το νοσοκομείο ΚΑΤ, με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2010, αποκαλύπτει το μέγεθος των ανεξέλεγκτων χρεώσεων που κάνουν γιατροί με... προκλητές ανάγκες υλικών σε μεταμοσχεύσεις, εκτοξεύοντας τεχνητά στα ύψη τον τζίρο των προμηθευτών για ορθοπεδικά υλικά.

Σε σύνολο 71 περιπτώσεων επεμβάσεων μόνο οι 20 κρίνονται «εντάξει». Στις 51 χρεώθηκαν παράνομα υλικά και ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ το πραγματικό κόστος, ενώ σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται οι τεράστιες ποσότητες των μοσχευμάτων για τη μορφή και τα χαρακτηριστικά των επεμβάσεων που έγιναν. Το σίγουρο είναι ότι μέσα από τη συγκεκριμένη λίστα ασθενών προκύπτει ποιοι είναι οι γιατροί που έκαναν τις επεμβάσεις και πόσο επιπλέον χρέωνε ο καθένας τα Ταμεία. Από το πολυσέλιδο έγγραφο σταχυολογούμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Στον ασθενή Γιάννη Β., για ένα επίπεδο χρεώθηκαν 5 μοσχεύματα, συνολικής ποσότητας άνω των 60 cc και χρεώθηκαν 14.110,8 ευρώ, ενώ αρκούν τα 10 cc! Εγκρίθηκαν 1.730 ευρώ.
Στη Μαρία Α. για ένα περιπροσθετικό κάταγμα ισχίου χρησιμοποιήθηκαν 33 μοσχεύματα συνολικού κόστους 60.174 + ΦΠΑ. Εγκρίνεται η χρήση ενός μοσχεύματος SP5 συνολικού κόστους 1.858 ευρώ +ΦΠΑ (!).
Στην ασθενή Βασιλική Μ. για ένα επίπεδο σπονδυλοδεσίας χρεώθηκαν 5 μοσχεύματα κόστους 16.881,2 ευρώ. Από τα 5 μοσχεύματα τα δύο είναι 50 cc, όταν η αναγκαία ποσότητα για ένα επίπεδο σπονδυλοδεσίας δεν ξεπερνά τα 10 cc! Τελικά εγκρίνονται δύο μοσχεύματα, συνολικού κόστους 3.176 ευρώ.
Στην ασθενή Αρετή Κ., για τρία επίπεδα, χρεώθηκαν μοσχεύματα αξίας 20.610 ευρώ, εγκρίνονται 1.970 ευρώ.
Στην ασθενή Αργυρώ Φ. Για δύο επίπεδα σπονδυλοδεσίας, χρεώθηκαν 4 μοσχεύματα, συν. κόστους 12.380,8 ευρώ και ποσότητα μεγαλύτερη των 50 cc. Εγκρίνεται ένα μόσχευμα 25 cc, συν. κόστους 4.332 ευρώ.
Γενική Διευθύντρια ΙΚΑ
Ηταν τέτοιες οι υπερκοστολογήσεις που σβήναμε το τελευταίο μηδενικό

Σύντομα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία για να έχουμε ανώτατες τιμές χρέωσης και σε μια σειρά άλλων υλικών και πράξεων που έχουμε εντοπίσει ότι εξακολουθούν να υπερκοστολογούνται, όπως αιμοστατικά, οστικά μοσχεύματα, νευροδιεγέρτες, απινιδωτές, βηματοδότες», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η γενική διευθύντρια του ΙΚΑ Ειρήνη Αντωνοπούλου.

«Ηδη οι αρμόδιες επιτροπές του ΙΚΑ, ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις που αναφέρονται στα παραστατικά, διορθώνουν τις τιμές. Εκείνο όμως που προσωπικά με εξέπληξε, όταν προς εξαμήνου ανέλαβα τη γενική διεύθυνση, ήταν οι χρεώσεις στα υλικά για τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Παρόμοια εικόνα παρουσίαζαν οι χρεώσεις και στην αγγειοπλαστική. Σε πολλές περιπτώσεις φτάσαμε στο σημείο να «σβήνουμε» το... τελευταίο μηδενικό! Είναι αδιανόητο...».

Οπως διευκρινίζει η κ. Αντωνοπούλου, στην εκκαθάριση νοσηλίων για τις αγγειοπλαστικές στεφανιαίων αγγείων στα κρατικά νοσοκομεία, ισχύει, σύμφωνα με την 1320/98 ΚΥΑ, το συνολικό ενοποιημένο νοσήλιο με «τιμή-πακέτο» 5.000 ευρώ.

«Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κόστος όλων των υλικών αγγειακής προσπέλασης, όπως καθετήρες, οδηγοί κλπ., αλλά και το κόστος ενός στεντ και ενός μπαλονιού. Σε περίπτωση, όμως, που κριθούν αναγκαία και χρησιμοποιηθούν περισσότερα του ενός στεντ ή μπαλονάκια, δεν θα δεχθούμε επανάληψη της χρέωσης των 5.000, γιατί και αυτό συνέβαινε (!), αλλά, μεμονωμένα, την πραγματική αξία των επιπλέον υλικών.

Ηδη, στις 9 Μαρτίου, καθορίσαμε νέες ανώτατες τιμές σε σειρά υλικών.

Για αγγειοπλαστική καρωτίδων 2.750 ανά ασθενή, όπου στην τιμή περιλαμβάνεται και το κόστος ενός στεντ, ενός μπαλονιού και του φίλτρου προστασίας. Οταν δεν γίνεται χρήση του φίλτρου προστασίας, μειώνεται η τιμή κατα 1.000 ευρώ. Για το δεύτερο στεντ ορίζεται τιμή 900 ευρώ ανά ασθενή και για το δεύτερο μπαλονάκι 350 ευρώ».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr
κλικ στο τίτλο για το πληρες δημοσίευμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: