Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Αντισυνταγματική η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, λένε οι δικαστές

Για δεύτερη ημέρα χθες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κεκλεισμένων των θυρών, αντιμετώπισε τις αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) διατάξεις του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 3 του νομοσχεδίου που παρέχουν την εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με απόφασή τους το ποσό της βασικής σύνταξης και τις προϋποθέσεις χορήγησης.

Κατά την κρίση τους, προσκρούει στο άρθρο 101 του Συντάγματος το άρθρο 27 του νομοσχεδίου που προβλέπει την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων σε Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, όπως και η διάταξη για την ένταξη από 1ης Ιανουαρίου 2013 του ΝΑΤ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ακόμη, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο παρά μόνο με σχετική ρύθμιση στον κανονισμό της Βουλής. Αντίθετα, ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν συνταγματική την επιβολή ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις και αυτό λόγω της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και του περιορισμένου διαστήματος που επιβάλλεται, δηλαδή ως το 2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια: