Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Το «πάρτι» της διαφθοράς και της σπατάλης στο ΕΣΥ συνεχίζεται και μάλιστα με την... έγκριση του υπουργείου Υγείας.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, το «πάρτι» της διαφθοράς και της σπατάλης στο ΕΣΥ συνεχίζεται και μάλιστα με την... έγκριση του υπουργείου Υγείας.

Με τα 4 εκατ. ευρώ το χρόνο που θα δαπανήσει το Θριάσιο για υπηρεσίες καθαριότητας θα μπορούσε να προσλάβει 266 μόνιμες καθαρίστριες. Τα χρέη των νοσοκομείων εξακολουθούν να αυξάνονται και έχουν φθάσει τους τελευταίους 9 μήνες ήδη στα 1,8 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα προστίθενται περίπου 200 εκατ. ευρώ στη λίστα με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων.

Προφανώς αυτό δεν είναι καθόλου άγνωστο στην ηγεσία της οδού Αριστοτέλους. Εγκύκλιος που εστάλη προς όλες τις υγειονομικές περιφέρειες από το υπουργείο Υγείας δίνει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για απ'' ευθείας αναθέσεις. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, «μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών οι φορείς θα προβαίνουν σε ανοιχτές διαδικασίες διαπραγμάτευσης με σχετική πρόσκληση, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη μεγαλύτερη συμμετοχή ικανού αριθμού προμηθευτών (...) Οι τιμές δεν θα υπερβαίνουν αυτές του παρατηρητηρίου τιμών».

Με την εγκύκλιο αυτή δόθηκε η έγκριση σε περιφερειάρχες υγείας να πραγματοποιούν διαπραγματεύσεις χωρίς όμως να μπορεί κανείς να εξασφαλίσει τη διαφάνεια, καθώς κανένας μηχανισμός δεν πιστοποιεί τη συμμετοχή όλων των εταιρειών, αλλά ούτε και τις χαμηλές τιμές, καθώς το περιβόητο «παρατηρητήριο τιμών» διαθέτει μόλις 200 προϊόντα από τα περίπου 20.000 που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Κανένας έλεγχος

Αποτέλεσμα είναι να συνεχίζονται κανονικά οι υπερτιμολογήσεις και οι παρατάσεις συμβάσεων με εταιρείες που παρέχουν διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα, χωρίς κανένας να ασκεί ούτε το βασικό έλεγχο, αφού υπάρχει πάντα το επιχείρημα της κάλυψης των αναγκών.

Και το ζήτημα είναι πως οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί που πολυδιαφημίστηκαν ότι θα μείωναν τις τιμές, θα αργήσουν πολύ ακόμη, καθώς η πρώτη απόπειρα απέτυχε παταγωδώς. Ενώ επρόκειτο να ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου, μέχρι σήμερα έχει γίνει μέσω του Διαδικτύου μόνο μία προκήρυξη για την αγορά στεντ, η οποία μάλιστα αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο!

«Είναι η τέταρτη φορά που μετά από μια ρύθμιση χρεών τα νέα χρέη αρχίζουν να συσσωρεύονται. Ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος, η ανεπάρκεια των διαδικασιών και η ανεπάρκεια των διοικήσεων. Τίποτα από τα δύο δεν έχει αλλάξει σήμερα. Αρα τα χρέη θα συνεχίζουν να διογκώνονται», επισημαίνει ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κραυγαλέες περιπτώσεις

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μόλις πριν από λίγες ημέρες ύστερα από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές ρύθμισε χρέη των νοσοκομείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις προκηρύξεων μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, που δείχνουν ξεκάθαρα πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να αγοράζουν προϊόντα χωρίς η όλη διαδικασία να γίνεται κεντρικά μέσω της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας ή με τον καθορισμό ενιαίων τιμών για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας:

*Το «Θριάσιο», θα διαθέσει για υπηρεσίες καθαριότητας για ένα χρόνο 4.000.000 ευρώ, όσο δηλαδή θα απαιτούνταν για να προσληφθούν 266 καθαρίστριες ως μόνιμες εντός του νοσοκομείου!

«Εμείς έχουμε θέσει πάρα πολλές φορές το θέμα της παραοικονομίας και έχουμε επισημάνει ότι το πρόβλημα των συνεργείων καθαρισμού είναι από τα μεγαλύτερα, εκεί όπου γίνεται διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Εχουμε προτείνει θέσεις κοινωνικής εργασίας αλλά και να επανέλθει η δικλίδα του κόστους των κενών οργανικών θέσεων που αποτελούσε ένα κριτήριο. Γιατί σήμερα το θέμα είναι αυθαίρετο και δαπανώνται εξωπραγματικά ποσά», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Στ. Κουτσιουμπέλης.

*Το «Αγία Σοφία» από την άλλη θα αγοράσει διάφορα είδη καθαριότητας για ένα έτος αντί 350.000 ευρώ.

*Μάλιστα, σε καιρό κρίσης κάποια νοσοκομεία είναι... ενημερωμένα. Το νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» σκόπευε να ανανεώσει τη συνδρομή του σε ξένα περιοδικά για την επόμενη χρονιά, με κόστος 210.000 ευρώ!Ωστόσο την τελευταία στιγμή έκαναν πίσω.

*Το «Αλεξάνδρα» θα διαθέσει 80.000 ευρώ για επιστημονικά βιβλία, σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου.

*Εντονη δραστηριότητα στον τομέα των προμηθειών παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες και το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Ζητά μέσω προκήρυξης νευροχειρουργικό υλικό έναντι 3.150.000 ευρώ. Επίσης, επιδεσμικό υλικό για 1.170.000 ευρώ.

*Αντίστοιχα το νοσοκομείο Καλαμάτας θα προμηθευτεί αναλώσιμα χειρουργείων έναντι 651.540,94 ευρώ και επιδεσμικό υλικό έναντι 440.045,10 ευρώ.

*Οσο για τον «Αγιο Σάββα», θα διαθέσει 37.000 ευρώ για υποδήματα νοσηλευτριών και νοσηλευτών.

*Το «Βενιζέλειο Πανάνειο» νοσοκομείο του Ηρακλείου προκηρύσσει την αγορά αναλώσιμου οφθαλμολογικού υλικού έναντι 1.167.000 ευρώ, αλλά και επιδεσμικό υλικό (βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους κ.λπ.) έναντι 469.950 ευρώ.

Και το άναρχο σύστημα προμηθειών δεν έχει τέλος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: