Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΘΝΟΣ :Νέο μπλόκο στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών

«Στερεύει» ξανά το ΕΣΥ από αναλώσιμο υλικό. Οι προμηθευτές προχωρούν σε αναστολή παραδόσεων στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και Κρατικό Νίκαιας, με την προοπτική να επεκτείνουν το μέτρο και στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.



Σχετική απόφαση έλαβε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του κλάδου για την παρατεινόμενη εκκρεμότητα με την εξόφλησή τους. Η διοίκηση του Συλλόγου καταγγέλλει ότι οδηγήθηκε στην απόφαση, καθώς οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας αθέτησαν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει τον περασμένο Ιούλιο.

Από τον ΠΑΣΥΠΙΕ τονίζεται ότι ο νόμος για τη ρύθμιση των χρεών (3867/10) προβλέπει ότι τα τιμολόγια έως 200.000 ευρώ ανά προμηθευτή των ετών 2007, 2008 και 2009 θα εξοφληθούν με χρηματικό ένταλμα.

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας, πάντως, εξαιρούνται από τον συγκεκριμένο τρόπο εξόφλησης οι προμήθειες που έγιναν το 2009. Οι προμηθευτές, ωστόσο, τονίζουν ότι με την απόφαση αυτή ο μεγαλύτερος αριθμός των εταιρειών δεν μπορεί να εισπράξει τα 200.000 ευρώ σε μετρητά.


Υποσχέσεις
Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας ότι τα τιμολόγια του 2010 θα εξοφλούνται πλέον σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών νόμων (δηλαδή εντός 60 ημερών), ελάχιστα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε εξόφληση των τιμολογίων του Ιανουαρίου του 2010. Με άλλα λόγια, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εξόφληση των παλαιών χρεών, ένα νέο χρέος αρχίζει να συσσωρεύεται.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΙΕ, κ. Β. Μανέτας, δήλωσε χθες στο «Εθνος» ότι τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι εταιρείες-μέλη του Συλλόγου. Πρόκειται για μικρές ελληνικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν υλικά χαμηλού κόστους και εξαιρετικά χαμηλού περιθωρίου κέρδους.

Το χρέος των νοσοκομείων προς αυτές αντιστοιχεί στο 3% έως 4% του συνολικού χρέους των νοσοκομείων, δηλαδή 200 εκατομμύρια ευρώ. Με τον συγκεκριμένο τρόπο εξόφλησης -υποστηρίζει ο κ. Μανέτας- οι εταιρείες υφίστανται ζημιά 30% έως 35%, χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνεται το χρηματοοικονομικό κόστος που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα (κόστος δανεισμού).

Ιατρ. σύλλογος
Καταγγελία για ακάλυπτες εξετάσεις

Δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) εξετάσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα κοστολόγησης.

Την καταγγελία αυτή έκανε χθες η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), τονίζοντας ότι το μέτρο αφορά σημαντικές προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως θυρεοειδούς, λιπιδίων στο αίμα και καρκινικών δεικτών.
ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: