Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010 | Σελίδα 14 |
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Φταίει η διαφθορά για τα προβλήματα της υγείας;
Η κυβέρνηση τα προβλήματα του τομέα υγείας τα ανάγει σε ζητήματα σπατάλης και διαφθοράς στον τομέα της υγείας και ταυτόχρονα προβάλλει ως πανάκεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τομέα υγείας μέτρα πάταξής τους. Προσπαθεί να παρουσιάσει την άθλια κατάσταση στη δημόσια υγεία και την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος για φάρμακα και υπηρεσίες ως αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης. Αποπροσανατολίζει έτσι από τις πραγματικές αιτίες: τη δραματική περικοπή των κρατικών δαπανών, την άλωση του τομέα από την επιχειρηματική δράση και τα μονοπώλια, που αποτελούν διαχρονικές επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Σε τι αποσκοπούν όμως πραγματικά τα μέτρα που προωθούνται όπως π.χ. η μηχανοργάνωση και τα διπλογραφικά συστήματα των δημόσιων νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.ά.; Είναι όλοι απαραίτητοι εκσυγχρονισμοί προς όφελος των επιχειρήσεων που από καιρό ζητάει η ΕΕ να γίνουν σε όλες τις χώρες. Στοχεύουν στον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών με στόχο την παραπέρα μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών, την προετοιμασία της λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις.
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω η κυβέρνηση προχωράει και σε άλλα μέτρα όπως η θέσπιση κανόνων και διεθνών διαγωνισμών για τις προμήθειες, λαμβάνει μέτρα για μείωση τιμών στο φάρμακο και του ποσοστού κέρδους φαρμακοποιών κά., την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας στο όνομα της ποιότητας. Μ΄ αυτά επιδιώκεται η συγκέντρωση του τομέα (προμήθειες, παραγωγή - εμπόριο φαρμάκου, υπηρεσίες υγείας) σε λιγότερους μονοπωλιακούς ομίλους και ο εκτοπισμός των αυτοαπασχολουμένων.
Υπάρχει κάποιο όφελος για τους εργαζόμενους από όλα αυτά; Κανένα ουσιαστικό. Δεν θα γίνουν πιο φθηνές οι υπηρεσίες υγείας και το φάρμακο, τα μονοπώλια θα συνεχίσουν να καθορίζουν τις τιμές. Ούτε θα μειωθούν οι εισφορές των εργαζομένων για την υγεία, ούτε θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών και κατά συνέπεια ούτε και οι συνθήκες νοσηλείας. Φυσικά δεν θα διασφαλιστούν δωρεάν υπηρεσίες για όλους. Οι μίζες και τα φακελάκια θα «ενσωματωθούν» στα τιμολόγια για να φορολογούνται, όπως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Η οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο.
Copyright © 1997-Thu Oct 21 15:36:34 GMT+02 2010 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
1 σχόλιο:
Το φακελακι στις καισσαρικες κειμενεται απο 1000 εως 2000 ευρω αναλογα με τη βαθμιδα του γυναικολογου.
Δεν νομιζω οτι υπαρχουν γυναικολογικα και μαιευτικα περιστατικα που ΔΕΝ δινουν φακελακι στα δημοσια νοσοκομεια της αττικης... ισως ενα 2 - 3 %. Ενταξει,ας πουμε οτι το ποσοστο φτανει στο 10%, εαν προκειται συναδελφους!!!
Δημοσίευση σχολίου