Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ: ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Αρκετές νέες γυναίκες, λόγω οικονομικής κρίσης, στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία για να γεννήσουν πληρώνοντας κατά μέσο όρο 1.876 ευρώ, εκ των οποίων λιγότερα από τα μισά (878 ευρώ) αφορούν τις νόμιμες δαπάνες, π.χ. νοσήλια, και τα υπόλοιπα «φακελάκια» και φιλοδωρήματα.
Όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Aθηνών (Τμήμα Νοσηλευτικής, Μεταπτυχιακού προγράμματος Οργάνωσης και Διοίκησης Yπηρεσιών Yγείας), που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Λυκούργου Λιαρόπουλου, σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας, οκτώ στις δέκα επιτόκους βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη δίνοντας «φακελάκι» από 800 έως 1000 ευρώ.
Ειδικότερα, οκτώ στις δέκα γυναίκες, που γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, δίνουν «φακελάκι» στον μαιευτήρα, ενώ ποσοστό 20% εξ αυτών αναγκάζονται να το δώσουν έπειτα από σχετική απαίτηση του γιατρού.
Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι πέντε στα δέκα «φακελάκια» δίνονται για καισαρικές τομές και τρία στα δέκα για φυσιολογικό τοκετό.
Aτυπες πληρωμές, ωστόσο, βρέθηκε να λαμβάνει και το παραϊατρικό προσωπικό. Ειδικότερα, 37,5% επίτοκοι έδωσαν στους νοσοκόμους κάποιο φιλοδώρημα για την καισαρική τομή, 45,6% στις μαίες και 33,7% στους τραυματιοφορείς, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στον φυσιολογικό τοκετό είναι 14,4%, 24,4% και 14,4%.
Εκτός, δε, από τα «φακελάκια», οι γυναίκες έκαναν και δώρα. Ποσοστό 13,1% των γυναικών πρόσφεραν κάποιο δώρο στον γυναικολόγο-μαιευτήρα, 5,6% στους νοσοκόμους και 5,6% στις μαίες, ενώ μόνο 0,6% πρόσφεραν κάποιο δώρο στους τραυματιοφορείς.
Λιγότεροι τοκετοί τα Σαββατοκύριακα

Αξιοσημείωτη είναι η τάση που καταγράφηκε από τα στοιχεία της έρευνας και δείχνει ότι οι γυναίκες, που επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία-μαιευτήρια, γεννούν κυρίως από Δευτέρα έως Παρασκευή, με ιδανικές ημέρες, να αναδεικνύονται η Δευτέρα και η Τρίτη. Μόλις το 5% των τοκετών, γίνονται Σαββατοκύριακο.
Στα δημόσια ιδρύματα, οι καισαρικές τομές (56,9%) υπερέχουν έναντι των φυσιολογικών τοκετών (43,1%), με 38,8% των γυναικών να μην τις προτιμούν.
Η τακτική του προγραμματισμένου τοκετού, ακόμη και του φυσιολογικού, κυριαρχεί πλέον στα μαιευτήρια. Εξάλλου, σε διάστημα τριών ωρών είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τρεις καισαρικές τομές, σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό, που μπορεί να διαρκέσει έως και 12 ώρες.
Στην Αθήνα οι καισαρικές τομές διενεργούνται πολύ συχνότερα (61,1%) σε σχέση με την επαρχία (41,2%). Στους λόγους, που εξηγούν την καισαρική τομή, σε ποσοστό 21,2% αναφέρεται προηγηθείσα καισαρική τομή και σε 21,2% ανωμαλίες του εμβρύου (προβολή, μέγεθος, βραδυκαρδία).

κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για τη πηγή

Σημείωση Ναυαρχίδας : Στο Αττικόν τι γίνεται κε Λαμπίρη , 'εχει παρει κάτι τ' αυτί σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: